Recent Comments

1750 rakımlı Toros yaylalarında Pepino yetiştiriciliği

Konya'nın Bozkır ilçesine bağlı Sorkun mahallesi yaylası Heseli yaylasında bir üretici 1750 rakımda Pepino ekimi yaparak ilk hasatını kaldırdı.

Konya'nın Bozkır ilçesine bağlı Sorkun mahallesinin 1750 rakımlı Heseli yaylasında 500 metrekare alanda tropikal bir meyve olan özellikle şeker hastalarının rağbet gösterdiği Pepino yetiştiriciliğinde ilk hasatı gerçekleştirdi.
Sorkun mahallesinde 1750 rakımlı Heseli yaylasında Emekli Albay Mehmet Akgül'e ait 500 metrekare arazide oluşturulan deneme Pepino parselinde ilk hasatın gerçekleştirilmesi bu rakımda ve iklimde bu meyvenin yetiştirilmesinin mümkün olduğunu gösterdi. 2019 yılı Mayıs ayında dağların doruklarında kar varken dikimi gerçekleştirilen Pepino fidelerinden olumlu sonuçlar alınması bölgede alternatif bir tarım ürünü gelişmesi açısından sevindirici karşılandı.

Bozkır İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkileri tarafından yapılan Pepino bahçesi incelemelerinde 500 metrekare alandan 1.500 kilogram Pepino meyvesi hasat edildiği gözlendi.
Pepino haşatıyla ilgili Bozkır İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada "Herhangi bir kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadan yapılan üretimde verimin ve kalitenin yüksek olduğu gözlemlendi.  Tutulan kayıtlarda 500 metrekare alan için fide sulama ve diğer giderler için 2500 TL üretim maliyeti olduğu tespit edilirken, yapılan Pazar araştırmalarında Pepino'nun kilogram fiyatının 6-8 TL arasında oluğu görüldü. 500 metrekare alan için Üreticimiz Emekli Albay Mehmet Akgül 7500 TL kar elde etmeyi öngördüğünü belirtti. Bozkır İlçe Tarım ve orman müdürlüğümüzce yapılan incelemeler sonunda Pepinonun alternatif tarım ürünü olarak bölgede tercih edilebileceği görüldü" denildi.
Pepino üretimini gerçekleştiren üretici Emekli Albay Mehmet Akgül'de yaptığı açıklamada "Yaz aylarında havaların sıcamasıyla beraber sürekli olarak yaylamıza çıkıyoruz ve burada doğal ortamda vakit geçiriyoruz.

Yaylada doğa ile baş başa vakit geçirirken bahçemizde ki tarımsal alanları alternatif ürünlerle değerlendirmek istedik. Bu sene mayıs ayında Torosların zirvelerinde karlar dururken gerçekleştirdiğimiz Pepino ekiminin Ekim ayı itibariyle hasat sevincini yaşıyoruz.

Bu ürünün bölgemizdeki farklı üreticilerimize de örnek olabileceğini düşünüyorum. Hep aynı ürünü yetiştimek yerine kar marjı yüksek ve çok tercih edilen bu tarz özel ürünlerin yetiştirilmesi fayda sağlayacaktır" dedi.  
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.