Recent Comments

Çiftçi hangi ürüne ne kadar destek alacak?

2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin 1691 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı 24.10.2019 tarih ve 30928 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında; 

-Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf ve Tritikale için dekar başına 19 TL mazot, 8 TL gübre olmak üzere toplam 27 TL, 

-Çeltik ve Kütlü Pamuk için dekar başına 62 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplam 66 TL,

-Nohut, Kuru Fasulye ve Mercimek için dekar başına 22 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplam 26 TL, 

-Patates için dekar başına 27 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplam 31 TL,

-Yağlık Ayçiçeği ve Soya için dekar başına 26 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplam 30 TL,

-Dane Mısır için dekar başına 25 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplam 29 TL,

-Kuru Soğan, Kanola, Aspir, Yaş Çay, Fındık ve Yem Bitkileri için dekar başına 17 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplam 21 TL,

-Zeytin için dekar başına 15 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplam 19 TL,

-Diğer Ürünler için dekar başına 15 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplam 19 TL,

-Nadas için dekar başına 8 TL mazot desteği verilecektir.

-Toprak Analizi Desteği, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, ilave her 50 dekar araziye kadar bir analiz için Bakanlığımızca yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına analiz başına 40 TL ödeme yapılacaktır.

-Organik Tarım Desteği için kategorilerine göre dekara 5 ila 70 TL arasında destek sağlanacaktır.

-İyi Tarım Uygulamaları Desteklemesi kapsamında meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, örtü altı ve çeltik için dekar başına 10 ila 150 TL arasında destek verilecektir.

-Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesi uygulamalarında dekara 100 TL ödenecektir.
-Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre Fark Ödemeleri kapsamında kg başına; Yağlık Ayçiçeğine 40 kuruş, Kütlü Pamuğa 80 kuruş, Soya Fasulyesine 60 kuruş, Kanolaya 50 kuruş, Aspire 55 kuruş, Dane Mısıra 3 kuruş, Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar ve Tritikaleye 10 kuruş, Çeltiğe 10 kuruş, Kuru Fasulye, Nohut ve Mercimeğe 50 kuruş, Zeytinyağına 80 kuruş, Dane Zeytine 15 kuruş ve Yaş Çaya 13 kuruş destek verilecektir.
-Yem Bitkileri Üretim Desteğinde; çok yıllıklar için dekar başına yıllık 90 TL, tek yıllıklar için dekar başına 60 TL, silajlık mısır için dekar başına 100 TL, kuru şartlarda ekilişi yapılan yem bitkileri için dekar başına yıllık 40 TL, yeşil ot amacıyla yetiştirilen arpa ve buğday için dekar başına 30 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

-Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği kapsamında, bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı örtül atında ve açık alanda yapılan biyolojik ve biyoteknik mücadele çalışmaları için dekar başına 50 ila 520 TL arasında destek verilecektir.

-Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği çerçevesinde dekar başına; Aspir, Kanola ve Susam için 4 TL, Çavdar, Tritikale ve Yulaf için 6 TL, Çeltik için 8 TL, Arpa ve Buğday için 8,5 TL; Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Soya, Fiğ, Korunga ve Yem Bezelyesi için 20 TL, Yer Fıstığı için 15 TL, Yonca için 30 TL, Patates için 80 TL ödeme yapılacaktır.

-Yurt İçi Sertifikalı Fidan/Fide ve Standart Fidan Kullanım Desteği kapsamında; Bodur-yarı bodur meyve türleri ile bahçe tesisi için standart fidanlarda dekar başına 100 TL, sertifikalı fidanlarda dekar başına 400 TL, çilek fidesi için dekar başına 400 TL, diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi için (bağ, nar ve muz hariç) standart fidanlarda dekar başına 100 TL, sertifikalı fidanlarda dekar başına 280 TL ödeme yapılacaktır.

-Yurt İçi Sertifikalı Tohumluk ve Fidan Üretim Desteklenmesi uygulamasına 2019 yılında da devam edilecek olup, orijinal-temel ve üstü tohumluk üretimlerine ilave destek verilecektir.

-Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği kapsamında dekar başına 100 TL ödeme yapılacaktır.

-Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sisteminin 81 ilde uygulanmasına devam edilecek ve 2018 kayıt altına alınan 6 bin işletmede işletme başına 600 TL ödenecektir.

-Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin havza dışında yetiştirilmesi durumunda; Mazot ve Gübre Desteği, Fark Ödemesi Desteği, Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği ve Yem Bitkileri Desteği ödemesi yapılmayacaktır.

-2019 yılında uygulanacak olan hayvancılık desteklemelerine ilişkin hususları içeren düzenleme ile bazı ürünler ilk kez destekleme kapsamında alınırken, bazı destek primleri de yüzde 50 veya yüzde 100 oranında artırılmıştır.

-Bu yıl ilk kez organik-organamineral gübre için 10 TL, etçi ve kombine ırkı buzağılara ilave 250 TL destek verilecektir.

-Sürü büyütme ve yenileme (küçükbaş) desteği 100 TL yeni destek başlatılmıştır.

-Arıcılık desteği kovan başına yüzde 50 artışla 10 TL'den 15 TL'ye çıkarılmıştır.

-Sürü yöneticisi istihdamı desteğinde, sürü büyüklüğü 200 baştan 100 başa düşürüldüğü için bu kapsamda işletmelere 5.000 TL destek sağlanacaktır.

-41 ilde uygulanan düve alım desteği 81 ile çıkarılarak Hibe miktarı da yüzde 30'dan yüzde 40'a yükseltilmiştir.

-12 ay ve üzeri mandalar da destek kapsamına alınmıştır.

Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun…

TARIMDANHABER
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.