Recent Comments

Kalaycı; asgari ücret, kayıt dışı istihdam, 3600 ek gösterge ve çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili  Mustafa KALAYCI, TBMM Genel Kurulda 128 Sayılı Dijital Hizmet Vergi Kanun Teklifinin tümü üzerine yaptığı konuşmada "asgari ücret, kayıt dışı istihdam, 3600 ek gösterge ve çiftçilerin sorunları"nı gündeme getirdi.

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMAMALI VE ÇALIŞANLARIN ASGARİ ÜCRET KADAR GELİRİ VERGİ DIŞI BIRAKILMALI

Kanun Teklifiyle, genel olarak, vergilendirilmeyen alanları ve yüksek gelir gruplarını hedef alan, yeni vergilerin ve vergi artırımlarının amaçlandığı görülmektedir. 500 bin liranın altında geliri olanların vergi yüklerinde herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır.

Esasen, çalışanların üzerinde adaletsiz ve ağır vergi yükü bulunmaktadır. Çalışanların aylıkları vergi tarifesinden dolayı aydan aya azalmaktadır. Sanki yüksek gelirliymiş gibi asgari ücretlinin bile yıl içinde vergi oranı yükselmektedir. İstihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primi yükü makul düzeylere indirilmelidir.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak, asgari ücretten vergi alınmaması ve çalışanların asgari ücret kadar gelirinin vergi dışı bırakılması görüşündeyiz. Ayrıca, net asgari ücret açlık sınırının üzerine çıkarılmalı ve asgari ücretlilere büyük şehirlerde ulaşım desteği verilmelidir.

EK GÖSTERGELER, TÜM HİZMET SINIFLARI İÇİN HİYERARŞİK SIRA İLE YENİDEN BELİRLENMELİ

Kanun Teklifinde, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının müfettiş alımı ve görevlendirilmesine dair hükümlerde değişiklik yapılarak, vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele ve vergi incelemelerinde sektörel ve fonksiyonel uzmanlaşma sağlanması hedeflenmektedir. MHP olarak bu düzenlemeyi destekliyoruz.

Gelir Uzmanı, Defterdarlık uzmanı, Milli Emlak Uzmanı, Mali Hizmetler Uzmanı gibi bazı kariyer meslekler, emsali uzmanlarla aynı statüde değildir. Temel sorun, diğer uzmanların aldığı 3600 ek göstergeyi alamamalarıdır. Esasen, birçok kamu çalışanı ek gösterge ile ilgili düzenlemeyi dört gözle beklemektedir. Bu konuda Ak Partinin olduğu gibi Milliyetçi Hareket Partisinin de vaadi bulunmaktadır.

Öğretmenler, polisler, hemşireler ve din görevlilerinin yanısıra ek gösterge eşitsizliğine maruz kalan uzmanlar, kamu avukatları, müdürler, şube müdürleri, diyetisyen, çocuk gelişimci, psikolog, sosyal çalışmacı, odyolog, fizyoterapist gibi sağlık lisansiyerleri, mahalli idarelerin daire başkanları, üniversite genel sekreter yardımcıları, uzman çavuşlar ve uzman jandarmalar gibi çalışanların ek göstergeleri 3600'e çıkarılmalıdır.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz gerekli kanun teklifini verdik. Bu düzenlemenin gündeme alınarak bir an önce yasalaşmasını diliyoruz.

ÇİFTÇİNİN ENERJİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMEZSE KONYA'DA SULU TARIMDAN HIZLI BİR KAÇIŞ OLACAK

Kanun Teklifi ile TMO'nun tarımsal ürün ithalatı kamu ihale kanunundan istisna edilmektedir. İthalat politikası hem üreticimize darbe vurmakta hem de sorunları çözmemektedir. Daha fazla üretim sağlanarak, ithalat yerine üreticiden alınan ürünlerle piyasanın düzenlenmesi, hem üretici, hem tüketici, hem de ülke ekonomisi için büyük önem arzetmektedir.

Tarımın başkenti olan Konya'da çiftçilerimiz yüksek girdi maliyetleri nedeniyle zor durumdadır. Kredi borçları katlanarak artmaktadır. Bu durum, sürdürülebilir değildir. Üreticinin temel girdilerini ucuza alabilmeleri sağlanmalı, kredi borçları uygun şartlarda yapılandırılmalıdır.

Elektrik faturaları önemli bir maliyet kalemi hâline gelmiştir. Çiftçinin enerji maliyetleri düşürülemezse İç Anadolu'da, Konya'da sulu tarımdan hızlı bir kaçış olacaktır. Bu da ülke üretimini azaltacak ve ithalatı artıracaktır.

Tarımda kullanılan elektrik için daha düşük tarife belirlenmelidir. Güneydoğu'daki çiftçiye elektrikte sağlanan destek, İç Anadolu çiftçisine de verilmelidir. Ayrıca, elektrik fatura bedellerinin hasat sonrası fatura edilerek tahsili sağlanmalıdır.

Esasen, elektrik faturalarından vergi, fon, pay gibi kesintiler ve kayıp-kaçak bedeli ve sayaç okuma bedeli gibi ücretlendirmeler kaldırılarak, çiftçinin, sanayicinin, esnafın ve ailelerin elektrik faturası yükü hafifletilmelidir.

GEÇİM SIKINTISINA DÜŞEN EMEKLİLERİN, ÇALIŞANLARIN, DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIN VE İŞSİZLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMELİYİZ.

Son dönemde ekonomimize yönelik spekülatif kur saldırıları sonucu Ülkemizin içine sokulduğu kur-faiz-enflasyon şeytan üçgeninden çıkarılması için alınan tedbirler sayesinde, döviz kuru nispeten istikrarlı bir çizgiye oturtulmuş, faizlerin önemli oranda inmesi ve enflasyonun tek haneli rakamlara ulaşması sağlanmıştır.

Son açıklanan veriler ekonomide bir toparlanmanın olduğuna işaret etmektedir. Nitekim, AB, IMF, OECD ve Dünya Bankası ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları da, Türkiye'nin zor bir ekonomik dönemden çıktığını ve ekonominin beklenenden daha hızlı biçimde toparlandığını dile getirmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sağladığı hızlı ve etkin karar alma mekanizması ile ekonomik dönüşüm ve değişim süreci daha koordineli bir şekilde yönetilmektedir.

Makroekonomik göstergelerin iyileştirilmesinin yanısıra, vicdani ve insani seviyelerin büyümesine de ihtimam ve irade göstermeliyiz. Geçim sıkıntısına düşen emeklilerimizin, çalışanlarımızın, dar gelirli vatandaşlarımızın ve işsizlerimizin yüzünü güldürmeliyiz. İş ve istihdam artışı için üreten bir ekonominin çatısı hızla örülmelidir. 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.