Recent Comments

Konya'da Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi Başaldı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yüksek himayelerinde gerçekleştirilen Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi bugün (27 Kasım 2019, Çarşamba) başladı. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği desteğiyle Konya Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi, Konya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisiyle açıldı.

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, ahiliğin temellerinin atıldığı topraklarda bu etkinliğin gerçekleşmesinin Konya için çok önemli olduğunu söyledi. Ahilik ilkelerini hayatımıza yansıtmamız gerektiğinin altını çizen Vali Toprak, "Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi Türkiye'nin her yerinden çok sayıda katılımcıyla kapılarını açtı. Uluslararası bir etkinliği Konya'da gerçekleştiriyor olmak ve bunu Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapmak bizim için çok gurur verici" dedi.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta ise ahilikte işin özünün insan ve insana verilen değer olduğunu ifade etti. İnsanın çevresine katacağı değerin bir anlamda ahilik olduğunu anlatan Dr. Leyla Şahin Usta, "Bize düşen mutluluk verebildiğimiz sürece mutlu olduğumuzu hatırlamak. 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz' atasözü ahiliği en iyi anlatan atasözlerinden biridir" dedi.

Ahiliğe geri dönmenin onu yaşatmanın ve ilkelerini yeniden hayatımıza nakşetmenin geleceği inşa etmek olduğunu anlatan Ak Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, "Ahi Evran hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir" demiş ve ahlak ile aklı bir araya getirerek çalışmayı emretmiş. Alın terinin aklın teri olduğunu, emek dökmeden bir yerlere ulaşmanın mümkün olmadığını anlatmış. Biz de bu organizasyonla Ahi Evran'dan gelen bu esnaflık kültürünü alıp geleceğin Türkiye'sini inşa etmek istiyoruz" diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise ahiliğin merkezi olan Konya'da Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi'ni gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ahilik kültürünün doğduğu ilk günden bu yana ahilik kültürünün esnaflığın her aşamasında sürdürüldüğüne dikkat çeken Uğur İbrahim Altay, fuar ve zirvenin gençlere çok önemli katkıda bulunacağını ifade etti.

Ahiliği içselleştirmemiz gerektiğini ifade eden T.C. Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Anadolu'nun Türkleşmesi Türklerin Müslümanlaşmasında ahilik kültürünün önemli katkısı olduğunu söyledi. Ahiliğin birlik ve beraberliği, dayanışma ve yardımlaşmayı, dürüstlük ve ahlakı düstur olarak benimsemiş bir felsefe olduğunu anlatan Rıza Tuna Turagay, tüm bu kavramları bir araya getirdiğimizde ahilik kültürünün ortaya çıktığını belirtti.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Cem Zorlu ise ahiliğin çıkış noktasının Konya olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:"Ahilik toplumun her kesimini kucaklayan bir medeniyet projesidir. Osmanlının cihan devleti olmasında en büyük etkenlerden biri ahiliktir. Dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeler asırları aşıp gelerek bizlere rehber oluyor. Günümüzün uluslararası rekabet koşulları düşünüldüğünde ahiliğin etkisini gayet net görüyoruz. Bu hazineyi yeniden keşfetmemiz için gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi ahiliği daha iyi anlamamız ve farkındalık oluşturulacaktır."

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Karabacak, Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi ile kadim kültürümüzde müstesna yeri olan ahilik anlayışını, ahilik felsefesini canlandırarak iş dünyasına ışık tutacaklarına inançlarının tam olduğunu söyledi. Muharrem Karabacak, "Bizi burada bir araya getiren temel ve itici güç, esnaflık geleneğine olan inancımızdır. KONESOB olarak sahip olduğumuz değerlerin, tarihin, inancın bize yüklediği sorumluluk bilinciyle bu organizasyonu yapmayı borç bildik. Bizim insanımız komşusu açken tok yatmaz, siftah yapmayan komşusuna müşteri gönderir, müşterisini başının üstünde tutar. Bu zirvenin çıkış noktası da budur. Ustaları korumamız ve tabii ki çırak yetiştirmemiz gerekiyor. Daha fazla meslek eğitim programlarının devreye alınması gerekiyor. Gençlerini eğitemeyen toplumlar yarından umutsuz olurlar. Küçük tezgahlardan çıkan örs ve çekiç sesleri devam ederse üretim, istihdam, sanayileşme ve ihracat da devam eder. Bugün burada attığımız adım bu çabanın sonucudur" diye konuştu.

Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesinde 2018 yılında yılın Ahisi seçilen Kalaycıoğlu Tahin firma sahibi Osman Kalay'ın standında da misafirlere sıcak olarak üretimi zirvede gerçekleştirilen mini üretim tesisinde tahin ikram ediliyor. Konya'da ve yakın çevrede olupta sıcak Bozkır Tahini ikramını tatmak isteyenleri etkinliğe bekleriz.

Bu etkinlikte Bozkır Tahinin ön plana çıkarıtılarak sergilenmesi Bozkır Adına ciddi bir imaj çalışması oldu. Sırıstat Haber Merkezi ailesi olarak yılın ahisini tebrik ediyoruz. 

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.