Recent Comments

Hz. Mevlana’yı Anmak Anlamaksa…

Her yıl 7-17 Aralık arası Mevlana Haftası olarak kutlanmakta ve Hz. Mevlana çeşitli etkinliklerle anılmaya çalışılmaktadır. Bu etkinlikler ne ölçüde Hz. Mevlana'yı anlamamıza katkı yapıyor, işte bu tartışılır.

Hz. Mevlana'yı anmak anlamaksa eğer, bu anma etkinlikleriyle Mevlana'yı anlamak mümkün değil! Çünkü, yapılan etkinlikler Hz. Mevlana'nın referans kaynağı İslam'a uygun düşmemektedir

Yurdun her yanından törenlere katılanlara renkli görüntüler, büyüleyici ortamlar sunulsa da serap görmenin ötesinde bir katkısı yoktur.

-Boş işler bunlar, kendi kendimizi kandırmayalım!

O semazenlerin dönmesi sizi aldatmasın. O dönenler Allah(cc) aşkıyla kendinden geçmiş Mevleviler değil; sanatçılardır. Mesela, bunlar ben de hiç etki yapmıyor. Bu semazenler muhafazakar kesimin düğünlerinde de ilahiler eşliğinde dönerler, küçük çocukların ilgisini çekmenin dışında ilgi bile görmezler. Görevlerini yapar, paralarını alır giderler.

-İslam'a uygun olmayan ortamlarda manevi haz alınabilir mi?

Sanatçı Ahmet Özhan her yıl Hz. Mevlana'yı anma törenlerine katılır; ilahi mi desem şarkı mı bilmiyorum söyler gider. Daha sonra aynı Ahmet Özhan Emel SAYIN, Ajda PEKKAN ile düet yapar birlikte şarkı söyler. Eğer bu anma etkinlikleri anlamaya vesile olsaydı Ahmet Özhan geçmişi ne olursa olsun o ortamlarda bulunamazdı.

-Demek ki, bu etkinlikler Hz. Mevlana'yı anlamaya bir katkısı yapmıyor.

Gelin eğri oturup doğru konuşalım; içimizde azıcık Hz. Mevlana sevgisi varsa söyleyin: -Bu etkinlikler İslam'a uygun mudur?

Bu yıl ki etkinliklerde Michael Jackson'un vokalisti kadın şarkıcı Della Miles anma törenine konuk sanatçı olarak katılıp, güya ilahi söyledi.

Geçen yıl Müslüman olduğu söylenen Della Milas hafiften transparan bir kıyafetle şarkı söyler gibi bir şeyler söyledi ve bundan çok mutlu oluyoruz.

Hz. Mevlana'nın 22'nci göbekten torunu olduğu söylenen Esin Çelebi isimli kadın Della Miles'in anma törenine katılıp, ilahi okuması nedeniyle çok mutlu olduğunu söylüyor.

-Ne günlere kaldık Yarabb'i, sen bizi affet!

Hz. Mevlana insanları Allah'a yaklaştırmaya çalışan tasavvuf ve tarikat ehli bir zattır. Madem, Hz. Mevlana'nın torunusun, giyiminle kuşamınla torun olmaya layık olsana! Della Milas'ın anma törenine katılıp güya ilahi söylemesinden mutlu olmuşlar!

Nereden nereye! Bilenler bilir, eskiden Mevlana Hazretlerini ziyaret edenlere "Yarım Hacı" oldun nitelemesi yapılırdı. Yani, Mevlana Hazretleri'nin türbesinin ziyaret edilmesinin manevi yönden ne kadar önemli olduğunun en önemli göstergesi "Yarım Hacı" nitelendirmesidir.

Bugün ise şarkıcıların, folklorcülerin, siyasilerin kendilerini gösterdikleri bir etkinliğe dönüşmüştür. Herkes sevgi, hoşgörü üzerine bir sürü laf eder, gider. Ondan sonra mı; ondan sonrasını siz de biliyorsunuz zaten.

            Bu kadarla kalınsa neyse diyeceğiz de daha fazlası ve vahimi var. Mevlana Hazretlerine, Hz. Mevlana'nın misyonunun hilafına bir takım misyonlar yüklenilmektedir.

İslam'a mesafeli çevreler Hz. Mevlana'nın öğretilerini İslam'ın önüne geçirmeye çalıştıkları gibi Hz. Mevlana'yı da Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet(sav)'in önüne geçirmeye çalışılmaktadırlar. Mevlana Hazretlerinin; "Ben yaşadıkça Kur'an'nın kölesi Hz. Muhammed(sav)'in yolunun tozuyum" buyurmasını dikkate almadan.

Hz. Mevlana'yı "Mevlana" yapan İslam'dır. Hz. Mevlana; Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli Hazretleri gibi ehli sünnet inancına bağlı büyük erenlerden olup bazı çevrelerin bu büyük zatları bir yerlere konuşlandırmaları bu açık gerçeği değiştirmez

Hepimiz bunun bilincinde olması gerekmekle birlikte masumane gibi görünen aslında kötü niyetli bu tür nitelendirmelere karşı uyanık olmalıyız. Bu tür nitelendirmeler İslam'ın içinin boşaltılması, İslami yaşamın insan hayatından çıkarılması sonuçlarına yol açabilir.

            Hz. Mevlana'yı gerçek anlamda anlamak ve sevmek; bir takım folklorik etkinliklerle olmaz. onun öğretisinin temeli olan İslam'ı anlamakla olur.

           

         

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.