Recent Comments

BOZKIR - KAYAPINAR KÖYÜNE RADYO'NUN İLK GELİŞİ

 

BOZKIR - KAYAPINAR KÖYÜNE RADYO'NUN İLK GELİŞİ


 

TELEFON

SESİNİ DUYMAK

CEMALİNİ GÖRMEK

TELEFONLU BAYRAM KUTLAMAK

MÜBAREK OLA

RAMAZAN BAYRAMIMIZ

MÜBAREK OLA

Dün Sosyal Medyada Ali KOÇAK'ın paylaşımı dikkatimi celp etti.Paylaşmayı vazife bildik.

Buyrun beraber okuyalım. Teknoloji harikası BATARYALI RADYO anlatımı için  Ali KOÇAK ' a şükranlarımızı sunuyoruz…

MEYREHABERTV

" VEFABORCUMUZVAR "

 

BOZKIR / KAYAPINAR KÖYÜNE RADYO'NUN İLK GELİŞİ

Ali KOÇAK  " GOCA MEHMET AĞA VE ALAMAN GAVURU

2. Dünya savaşı 1939-1945 yıllari arasında olmuştur. Babamın anlattığına göre ; 2. Dünya savaşı yıllarında ülkemizde taşrada henüz teknolojinin son noktası olan radyo ile yeni yeni tanışılmaktadır.

O yılların Anadolu köylerindeki insanların çoğu özellikle kadınlar ve çocukların dünyası kendi köyünde gördüğü , duyduğu ve yaşadığı bilgilerdir O yıllarda radyo yayını günün her saatinde yapılmamaktadır. Ayrıca yayın başladığındada ses sık sık kesilmektedir.

Bu yıllarda yaz mevsiminde Köyün zengini Koca Mehmet Ağa ( Abdullah-Mehmet ve Gülgün Yılmaz kardeşlerin babası) Yazıoba yaylasına " Bataryalı Radyo " ile gelir. Yaylada radyoyu duyan herkes bu içinden insan sesi gelen cihazı görmek ve dinlemek için Mehmet Ağa'nın yayla evinin önüne kadınlar çocuklar ihtiyarlar heyecanla toplanırlar. Koca Mehmet Ağa radyoyu yayla evinin alçak damın üzerine gururla koyar.Yayın başlayınca o "Bataryalı Radyo'dan"insan sesi duyulur.

İnanılacak gibi değil bu Gavur İcadı nasıl bir şey ? İçine ses nasıl girdi nasıl çıktı herkes merak , heyecan ve hayretler içindedir.

Tabi haberler 2. Dünya savaşıyla ilgilidir. Sık sık yayın kesilince dinleyiciler Koca Mehmet Ağayı soru yağmuruna tutarlar. Ağa ses neden kesildi? Yayın tekrar başlayınca bu sefer de ses nasıl neden geri geldi şeklinde.

Koca Mehmet Ağada sesin kesilmesine şöyle cevap vermiş; Alaman Gavuru bizim radyoevini ele geçirdi onun için ses kesildi demiş. Sesin gelmesini ise ; Bizimkiler Alaman Gavurunu yendiler radyoevinden kovdular ses onun için geldi demiş.

Ağaya 3.cü bir soruda ; İstanbul'daki insanın sesi bu radyoya taa ordan bu yayladaki radyoya nasıl giriyor? Öyle ya o günün şartlarında bunun olması imkansız. Ağa o soruyada , köylünün anlayabileceği dilden şöyle cevap vermiş.

İstanbuldaki spiker konuşmaya başlayınca , İstanbul'dan taa yaylanın yakınındaki goyaklara -vadiler ses gire-çıka yaylanın yakınındaki sıtmapınarı goyağına kadar gelir o goyakdan radyonun içine girer ve çıkıncada siz sesini duyarsınız diye cevap veriyor.

Bu olayı babam bana yıllar önce anlatmıştı. Dün TRT Arşivde bu videoyu görünce bu anıyı sizlerle paylaşmak istedim. Herkese tekrar iyi bayramlar.


Ali Rıza ÖZASLAN

MEYREHABERTV

26 MAYIS 2020

İSTANBUL


Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.