Recent Comments

Babalar Silik Olursa… (1)


Bir gün nişanlısından ayrılmış bir arkadaşıma ayrılma nedenini sorduğumda arkadaş:

"Hocam; nişanlım ile başlarda gayet güzel anlaşıyorduk. Bazen şaka yoluyla da olsa evlendiğimizde evde benim dediklerim olacak derde. Bende şaka olarak algılar ve güler geçerdim. Ne zaman düğün hazırlıklarına başladık o zaman bu düşüncesinin ciddi olduğunu anladım. İkimizin karar vermesi gereken konularda benim fikrimi sormaya ihtiyaç hissetmezdi. Sebebini sorduğumda ben ikimiz adına da karar veriyorum ya derdi. Tepki verince de; sözümün üzerine söz söylenmesinden hoşlanmam biliyorsun…" der. Bizde anlaşamadık ayrıldık.

Kızın anne ile babasının ilişkilerini sordum. Kızın annesinin otoriter olduğunu ve babasının fazla sözü geçmediğini söyledi. Başka bir ifadeyle babasının pasif olduğunu söyledi. Anlayacağınız atalarımızın deyimiyle "Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur"  "Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan (tüyünden) huy kapar."  dedi.

Silik baba otoriter babanın tersi evde sözü geçmeyen ve annen modelinin baskın olduğu ailedeki babasızlıktır.

Silik baba çocuklarına karşı ağırlığı olmayan ve kendini hissettirmeyen babalardı. Başka bir ifadeyle silik baba; bedenen evde olup fakat annenin evde hâkimiyetinden dolayı çocuklar üzerinde söz sahibi olamamasıdır.

Aile içinde kararlarda annenin babaya söz hakkı vermediği, baba söz söylemeye çalıştığı zaman da babanın aşağılandığı, değersizleştirildiği, kusurlarının sürekli gündeme getirildiği bir ortamda yetişen çocuklar, babanın mağduriyetinden dolayı babayı yüceltmek bir yana tam tersi onu değersizleştiriyor. Bunu sonucunda da çocuğun baba modeli bozulmaktadır.

Babanın vefatıyla ya da boşanma sonunda oluşan baba boşluğunu model olma açısından, büyükbaba, dayı, amca… bir şekilde doldururken silik babanın boşluğunu kimse dolduramamaktadır.

Baba güç, kuvvet ve dirayet olduğu için ağırlığı olan bir babanın yanında büyüyen çocuklar başta temel güven duygularını geliştirecektir. Ağırlığı olmayan silik babanın yanında büyüyen çocuklar, bundan mahrum kalacaklarından temel güven duyguları gelişmeyecek bunun yerine pasif bir kişilik geliştireceklerdir

Annenin otoriter olduğu babanın fazla söz sahibi olmadığı aile ortamlarında büyüyen çocuklar, özellikle de erkek çocuklar için büyük sıkıntı olacaktır. Erkek çocukların kendisini model alabileceği babanın ağırlığı olmaması kişilik gelişimi kadar cinsel kimlik gelişimini de olumsuz etkileyecektir.

Çocuklar özellikle erkek çocukları; güven, cesaret, aidiyet, cinsel kimlik gibi birçok değerleri babalardan öğrenmektedirler. Ağırlığı olan babayla yeterli zaman geçiren çocuklar, daha sağlıklı bir kişilik geliştirecektir.

 

 

 

 

 

 

 

 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.