Recent Comments

Yılmaz "Kamuda LED’sel dönüşüm şart"


Selçuk Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Sema Yılmaz tarafından yapılan araştırmada kamu binalarındaki 40 watt olan aydınlatma elemanlarının 24 watt LED aydınlatma elemanları ile değiştirilmesi durumunda yıllık yüzde 40 enerji tasarrufu sağlanacağı belirlendi

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemil Sungur danışmanlığında Selçuk Üniversitesi Bozkır Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölüm Başkan Vekili Öğr. Gör. Sema Yılmaz tarafından gerçekleştirilen bilimsel araştırmada, kamuda elektrik tüketimi ile ilgili önemli verilere ulaşıldı. Araştırmanın sonuçları, Konya Teknik Üniversitesi tarafından 8-10 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen 1. International Conference on Computer, Electrical and Electronic Sciences (ICCEES 2020) etkinliğinde sunuldu.

LED İLE YÜZDE 40 ENERJİ TASARRUFU

'Kamu Binalarında Mevcut Aydınlatma Elemanlarının LED Aydınlatma Elemanlarına Dönüştürülmesi ile Elde Edilecek Elektrik Enerjisi Tasarrufunun Belirlenmesi' başlığıyla yapılan araştırmada pilot olarak Bozkır'da bulunan Derviş Mustafa Öztunç İlköğretim Okulu seçildi. Araştırma sonuçları ile ilgili bilgiler veren Öğr. Gör. Sema Yılmaz, elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak kadar onu tasarruflu kullanmanın da önem taşıdığını bildirdi. Yılmaz, "Kamu binalarında Elektrik enerjisi tasarrufunun arttırılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan çalışmamızın sonucunda pilot olarak belirlediğimiz kamu binasındaki gücü 40 watt olan aydınlatma elemanlarını, 24 watt led aydınlatma elemanları ile değiştirerek elektrik enerjisi tüketiminden yıllık yüzde 40 oranında tasarruf edileceği belirlenmiştir."ifadelerini kullandı.

KAMUDA DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR

Türkiye açısından enerji verimliliğinin büyük önem taşıdığını kaydeden Öğr. Gör. Sema Yılmaz, enerjinin günümüzde stratejik bir mesele haline geldiğini dile getirdi. Enerji ihtiyacını karşılamak kadar, enerji tasarrufunun da önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu amaçla kamu binalarında kullanılan aydınlatma elemanlarının tükettiği elektrik enerjisinin ne kadar verimli olduğunu araştırma ihtiyacı hissettiklerini söyledi. Yılmaz, "Günümüzde floresan lambalar ve tasarruflu ampullerin alternatifi olarak kullanılmaya başlanan ve düşük güç harcayan LED aydınlatma ürünlerinin kullanılmasıyla elektrik enerjisi tasarrufunun büyük oranda artacağını gördük. Pilot olarak seçtiğimiz okulda, yüzde 40 oranında tasarruf sağlandı. Araştırmamızın da gösterdiği gibi, bütün kamu binalarında LED dönüşümü gerçekleştirilirse her yıl milyonlarca liranın devletimizin cebinde kalacaktır."diye konuştu.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.