Recent Comments

SANAL DÜNYANIN GERÇEK GEZGİNLERİ


Covit 19 salgını nedeniyle dünyanın çoğunun eve kapandığı şu günlerde dijital platformlara rağbet çoğaldı. Zaten daha önceden de hayatımızda olan Youtube, TV'den sıkılan insanlara alternatif bir alan oluşturdu. Gezi, yemek tarifi, dini sohbetler hatta inek doğurtma ve bağ çapalama bile buradan öğrenilir oldu. Bu sanal dünya, gerçek kişilerin kendilerini anlattığı bir ortam oldu. İlçemizden Hasan Ay ve Yakup Çetin gibi dostlarımız sayıları binlerle ifade edilen izlenme ve takip sayısına ulaştılar. Pek çok videoları ilçemiz ahalisinden fazla insan tarafından beğenildi. 

Bu yazımızda ise sanal dünyanın, gerçek gezginlerinden sadece ikisini kısaca tanıtacağım. Mehmet Sendinç ve Berkant Bilgiç. Kış aylarından beri takip ettiğim bu kişilerin ortak özelliği devlet memurluğunu bırakıp yollara düşmeleri. Sendinç bisikletle, Bilgiç ise otostop ile yol alıyor. Aslında dertleri hem para kazanmak hem de keşfetmek istiyorlar. Dünyayı ve aslında kendi gerçeklerini keşfediyorlar. Bu arada Berkant Bilgiç bizim Bozkırı görme bahtiyarlığına erişti. Hasan Ay sayesinde Karacahisarı gördü. Doğu Anadolu, Kuzey Irak ve en son Kırgızistan'da yakaladık iki kafadarı. Tüm videolarını tasvip etmesem ve gerçekte tanışmışlığım olmasa da gittikleri ülkeleri tarihleri, kültürleri başta olmak tüm yönleriyle tanıtan kaliteli içerikler üretebildikleri bir gerçek.

KIRGIZİSTAN GEZİSİ VE AHISKA TÜRKLERİ

Yukarıda bahsettiğim kişilerden Mehmet Sendinç'in kanalı olan Değişik Yollarda isimli kanalda Kırgızistan'da yaşayan Ahıska Türklerinden bahsedildi. Ahıska Gürcistan'a bağlı özerk bir bölge olup bizim sınırımızın hemen karşısında yaşayan bir Türk halkıdır. Dil özellikleri itibariyle Türkiye Türkçesine benzer olup, Ahıskalılar ile iletişim problemi yaşanmamaktadır. Ahıska Türklerinin merkezi İstanbul'dur. Ahıska Türkleri SSCB'de Stalin döneminde 1944 yılında II. Dünya savaşı sırasında sınır güvenliği gerekçe gösterilerek sürgün edilmişlerdir. Kırgızistan gezisi sırasında Ahıska köyüne giden gezginimiz 1933 doğumlu yani sürgünde 11 yaşında olan Fatma nineyi ziyaret eder. Ondan bu göçün hikayesini ve yaşanılan dramları dinler. Videoya ulaşmak için https://youtu.be/1Uwc4-yeTXo bağlantısını kullanabilirsiniz. 

Detayları videoya bırakarak şu noktaya temas edip yazımı bitireceğim. Gerek Bozkırda gerekse uluslararası geziler yapan modern seyyahlarımız bu şekilde tarihimizi ve kültürümüzü milyonlara ulaştırıyorlar. Dünyayı kitaplardan ziyade ekrandan tanıyan günümüz insanına seslenebilecek en doğru yol belki de budur. Bize ve gönül coğrafyamıza seslenen bu arkadaşlarımızın devletin de desteğiyle daha iyi yerlere gelebileceklerini düşünüyorum. Selam ve dua ile…

 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.