Recent Comments

Bozkır Dereli Şair ve Yazarlar

Dogruses Gazetesi
Hasan Ukdem

Evet bu bir kitap ismi, Şair Ahmet Üresin'in doğduğu yere bir vefasının göstergesi olan bu kitapta Bozkır Dereli 15 şair ve yazar yer alıyor. Konya kültürü için de önemli olduğuna inandığım bu eserde Üresin, şu isimlere yer veriyor. Mehmet Üstün (Külcü), Mehmet Neşet Çınar, Süleyman Ege, Ganime Naciye Yavaş Eser, Hasan Gökdeniz, Mehmet Gültekin, Mehmet Gün, Filiz Kılınçer Duru, Raziye Ödemiş, Ahmet Özkan, Duygu Özay, Hasan Satar, Sabri Sevinç, Adnan Sivri (Bozkıri) ve Ahmet Üresin. Bu değerli üstatların biyografileri ve hayatlarından kesitlerle, eserlerinden örnekler de veriliyor kitapta.  

Kitabın önsözünde şöyle bahsediliyor mezkûr köyden: Bozkır, Konya iline bağlı en eski ilçelerden biridir. Sanatçısı, esnafı ağız birliği etmişçesine "Dere'de doğdum, Dere'de büyüdüm" der, Dereli olmakla da övünür. Geçim kaynakları çok azdır. Adı gibi bir dereye sığınmıştır. Başka yerlere çok göçr vermiştir. Yeni yetişen gençlere iki seçenek sunulur: "Ya okuyacaksın ya da başka yerlere çalışmaya gideceksin." Zor şartların geçerli olduğu pek çok Anadolu köylerinden biridir Dere Köyü. Bununla birlikte oradan çıkan insanlar da bu zorluklar içerisinden çıkıp hayata tutunurlar ve çeşitli iş alanlarında kendilerine yol bulurlar. Bu kitapta yer alanlar ise hayatın içinde kendilerine bir yer edindikleri gibi edebiyat gibi çetin bir ameliyeyi başarmış insanlardır. Kimi nesir kimi şiir alanında kendilerini yaşadıkları kültürle hemhal etmiş ve sanatın inceliklerinden geçirmiştir. Okumak bir erdemdir elbette ancak yazmak başka bir maharet ister. Bunu da bu üstatlar çok güzel başarmışlar.

Ahmet Üresin, önsözün devamında şöyle tanımlıyor kendini ve kitabını: Ben bütün sıkıntılara rağmen okuyanlardan oldum. İlkokul öğretmenliğinden emekliyim. 33 yıl çalıştım. Şiir yazmaya Akşehir Öğretmen Okulu'nda başladım. Köyüm esin kaynaklarımın başında gelir. Bozkır'da Bir Dere Var adlı kitabımdaki şiirlerin tamamı köyümün fotoğraflarıdır. Yine köyümde yetişen şair ve yazarlardan bildiklerimi Bozkır Dereli Şair ve Yazarlar adlı kitapta toplamaya çalıştım. Köyüme olan vefa borcumu az da olsa ödemeye çalışıyorum.  

Bozkır Dereli şair ve Yazarlar kitabı bu şehrin kültür hayatı için önemli bir kaynakça oluşturmuş. Konuya ilgili olanlar, bu şehri tanımak isteyenler mutlaka okumalıdır diye düşünüyorum. Zira son zamanlarda kültür emperyalizmine maruz kaldığımızı düşünüyorum ve köklerimize doğru yolculuk olarak nitelendirdiğim bu tür çalışmaların tozlu raflarda unutulup gitmesine gönlüm razı olmuyor. O yüzden bu tür tanıtımları yapma ihtiyacı duyuyorum. Değerli şairimiz Ahmet Üresin Hocamızı bu güzel çalışmasından dolayı kutluyorum ve gelecekte yazı hayatında başarılar diliyorum.

Şimdi sizlere bu kitapta yer alan Ahmet Üresin'e ait iki şiiri sunuyorum:

Dere Kasabası'na Hoş Geldiniz

Çağlayan, Sorkun, Harmanpınar derken,

Bu üç yoldan birisini seçtiniz,

Dere Kasabası'na hoş geldiniz.

 

Bu işlek yol Bozkır-Çağlayan yolu

Sağ sol enginli yüksekli dağ dolu

Bu yol uzun bir koyak ve dağ dolu

Dere Kasabası'na hoş geldiniz.

 

Sorkun'dan gelirken boğaz geçilir

Çarşamba Çayı yol boyu seçilir

Pınarlardan buz gibi su içilir

Dere Kasabası'na hoş geldiniz.

 

Harmanpınar yolundadır Dalamaz

Yokuş aşağı inilirken solunmaz

Sıra sıra soluklar, ad sorulmaz

Dere Kasabası'na hoş geldiniz

 

Hangi yoldan gelirseniz yeşillikda  

Yeşillikle kaynaşır, ak kişilik

Üresin mutluluk ile berleşik

Dere Kasabası'na hoş geldiniz.

 

….......

 

Bozkır'da Bir Dere Var

Adı sanı yok, küçük bir dere

Bozkır'a hayat verir suyu az olsa da

O dere Bozkır'ın hayat damarı

 

Bozkır'da bir dere var  

Adı; Çarşamba Çayı, halk dilinde Ulusu

Aktığı boğaza hayat verir

O dere boğazın can damarı

 

Bozkır'da bir dere var

Adı; Dere. Kasaba idi köy oldu, şimdi mahalle

Dere yaşam kaynağıdır yaşayanlara

O Dere Bozkır'ın can damarı

 

Bozkır'da bir dere var

Adı; Dere. Benim köyüm

Doğdum, büyüdüm, yürüdüm

O dere benim kalbimdir  

Hayat veren Dere'ler üresin



Sevgiyle kalın. 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.