Recent Comments

Bozkır’da ticari değer oluşturmayan elmaların yoğun döküntü mesaisi

KONYA (AA) - Konya’nın Bozkır ilçesinde meyve sezonu dolayısıyla yoğun mesai harcanıyor.


Haber Tüm Fotoğrafları !!!   

Bozkır ilçesine bağlı mahallelerden ve komşu ilçelerden getirilen döküntü elmalar ilçe merkezinde bulunan merkezlerde toplanarak meyve suyu olmak uzun bir yolculuğa çıkıyor.

 

Bu sezon bölgemizde yağmurlar yağmadığı için Elma’lar boy yapmadı diyen Döküntü Elma toplayıcısı Ali Cebeci AA muhabirine yaptığı açıklamada “Bozkır ilçesi Dereköy mahallesi sakiniyim, Bozkır Çevre yolunda yer alan bu alım noktasında Elma alımı gerçekleştiriyorum.

Elma alımı işini ilçemiz Bozkır’da on senedir yapıyorum. Köylüler bahçelerinden topladıkları elmaları bizlere getiriyor, bizde bu elmaları alıp değerlendiriyoruz. Yaptığımız bu işle dökülen ve toprağa düşecek elmalar çürümeden getirilerek bizler tarafından değerlendirilip meyve suyu olmak üzere fabrikalara ulaştırılıyor. Köylümüzde bu şekilde ürünlerini boşa gidermeden ekonomik anlamda faydalanıyor.

Bu sene yağış olmadığından dolayı elmalar ufak kaldı ve elmalar hep döküntüye gidiyor. Bölgemizde neredeyse sandığa hiç elma girmiyor ve hep döküntüye gidiyor diyebiliriz. Elmalar boy yapılacak boyutlarda olmayınca boşa gitmemesi için dalından çırpılıp döküntüye getiriliyor. Üreticinin durumuna göre kimisi traktörle, kimisi özel hususi araçlarıyla, kimisi çuvalla ve poşetle getiriyor. Sizin anlayacağınız çürüyüp ekonomiye katkısı olmayacak ürünler çürümeden bize ulaştırılarak ekonomiye katkı sağlıyor.

Bu sene üreticinin sandık altı döküntü elması değerini buldu. Bu sene bizler döküntü elmayı 90 kuruştan alıyoruz. Şu an ki bizlere olan talebi göz önünde bulundurursak kışın sağlam elma fiyatları aşırı şekilde yükselecek. Kışın buzhane elmasının en az on lirayı bulmasını bekliyorum şu anda bile sekiz lira seviyelerinde.

Sezon açıldı açılalı ben üç yüz tona yakın döküntü elma aldım. Bozkır’da bulunduğumuz alanda elma toplayan 4 adet elma alım noktası var. Tahmini olarak söylüyorum ama beş altı bin ton döküntü elma toplanmıştır Bozkır ve çevresinden" dedi.

Döküntü elma toplanması ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk yaptığı açıklamada “İlçemizde 40 Bin Dekar da Meyve üretimi gerçekleştiriliyor.


Bu sene ilçemizde yaz yağmurları yağmadı ve su oranı düşük olan ağaçlar haliyle elmalarını dolduramadı. Küçük ve cilız kalan elmalarda boy standartlarını karşılamadığı için toptancılara verilemedi. Üreticilerimizde dalında kalan bu elmaların çürüyerek hem tarlalarına zarar vermemesi için hemde ekonomik olarak yaptığı masrafların bir bölümünü karşılayabilmek adına ağaçlarını silkerek tüm elmalarını döküntü elma olarak döküntü elma toptancılarına getiriyor.

Gönül isterdi ki üreticimizin ürünü boy yapsın ve döküntüye değil de toptancıya gitsin ve emeklerinin karşılığını alsın. Ancak bu sene ciddi anlamda bir kuraklık yaşadık buğdaylarımız boy yapmadı ve şimdide elmalarımız boy yapamadığı için önceki seneye oranla ciddi anlamda döküntüye gidiyor.

Ziraat Odası olarak Bozkır İlçe Tarım Müdürlüğü ile yürüttüğümüz projelerde başarı sağlayarak, Bozkır Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizin de çalışmalarıyla üreticimizin elmalarının sadece döküntüye değil de üreticimize daha fazla ekonomik girdi sağlayacak elma kakı gibi alternatif ürün çeşitleriyle katkı sağlamasını istiyoruz.

Son olaraktan belirtmek isterim ki; Üreticilerimiz dalında kalan veya elmalığında dalından dökülmüş ürünlerini mutlaka ve mutlaka toplayıp ya döküntü elma olarak vererek yaptıkları maliyetlerin bir kısmını karşılasınlar ya da bahçelerinden döküntüleri âtıl alanlara uzaklaştırsınlar. Döküntü elmalar düştükleri yerde çürüyerek daha sonra toprakta asit oluşturuyorlar. Toprakta döküntü elmalardan dolayı oluşan asit elma ağacına zarar vererek sonraki yıllarda verimin düşmesini sağlıyor” dedi.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.