Recent Comments

​MEVLANA VE MOĞOLLAR


Ramazan Kemal Haykıran 'ın merakla beklediğim kitabıydı. İlim aleminde iki güçlü tez vardı. Moğol ajanı, Selçuklu döneminin işbirlikçisi dillere varmasa devrinin Fetö'sü bile diyecek bir görüş. Bir de Mevlana'yı sütten çıkma ak kaşık olarak değerlendirip göklere çıkaran bir görüş. Yazar kitabında bu iki görüşün ılımlı yönlerini sentezliyor. 

İlk görüşü ilmi olarak ispatladığını iddia eden Prof. Dr. Mikail Bayram'ın fikrine saygı duyarak başlıyor. Hatta bu görüşten hareket ederek diyor ki dedikleriniz doğru ama arka planı var. İkinci görüş sahiplerine de şu mesaj veriliyor. Evet Mevlana sizin dediğiniz gibi ama bu günün sınırlarını aşan bir insandı. İleri görüşlü olduğu için Moğolları ileride Müslüman olacak bir millet gibi görüyordu. Yani tehlikenin geçici olduğunu biliyordu. Çünkü o deneyimi Belh'te yaşamıştı. Moğollara karşı çıkan Ahiler ve Türkmenlerde zaman içinde Mevlana ile beraber Moğolların hakimiyetini kabul etmiştir. Kitap bu yönüyle iki tezin sahiplerine de göz kırpan ve görece objektif bir kitap. Okunması tavsiye olunur.

GÜZEL İNSANLAR GÜZEL ATLARA BİNİP GİTTİLER

Evet, bu söz pek çok insan için söylenen ama az kişinin içini doldurabildiği bir sözdür. Gün itibariyle ebedi hayata hicret eden şair Sezai Karakoç sözün içini dolduran şahsiyetlerden biriydi. Felsefe, şiir ve siyaset bu üçlüyü şahsında birleştiren "Mütefekkir" kelimesinin vücut bulmuş haliydi. TV dizisinden önce Dirilişi hayal etmiş kurgulamış ve metne dökmüştü. Fikirlerini anlayacak az adam olduğu için partisi olduğunu bilen kişi sayısı bile çok azdır. Edebiyat ve fikir dolu bu ruh Maliye yani milletin parasının hesabı ile uğraşmıştı. 

Mehmet Akif misali hayata olması gerektiği yerden başlamamıştı. Ama gün olmuş su akmış yolunu bulmuş. Her kesimden insanın saygı duyduğu bir mütefekkir ilmini ameliyle tamamlamış samimi bir Müslüman olarak dünya görevini tamamlayıp ahirete gitti. Bize bir nesil Diriliş nesli bıraktı. Asım'ın nesli ile aynı yolda yürüyecek sağlam iradeli bir nesildi onunki. Dindar olacak ama aklı kıt olmayacak. Okuyacak anlayacak ama kalıbını kıracak bir nesil hayali vardı. Kur'an ve sünnet çerçevesinde yaşayacak ve tam manasıyla asrın ilmini aklına kazıyacak model insan düşüncesi vardı. Anlattı konuştu yaydı. Anlayanı azdı ama seveni çoktu. 

Allah rahmet eylesin. Selam ve dua ile

Mustafa AK
Tarih Öğretmeni
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.