Recent Comments

​Çocuklarda Korku (2)


Çocukların Korkuları Nasıl Oluşur?

Ben çocuklardaki korkuların oluşmasını çöp kovasına atılan çöplere benzetmekteyim.

Bilindiği gibi çöp kovasına ne atarsak atalım, çöp kovası almam demez. İsterseniz mendil atın, isterseniz yemek artığı, isterseniz çocuk bezi, isterseniz altınlarınızı, isterseniz paralarınızı ve hatta isterseniz kendinizi atın kabul eder. Dolan çöp kovası boşaltılmadığı takdirde görüntüsüyle, kokusuyla insanlara ve çevresine zarar verir.

İşte bende insanlardaki bilinçaltını çöp kovasına benzetmekteyim. Bu çocuklarda id, ego ve süper ego tam gelişmediği için gerçekleri değerlendirme yetileri de tam gelişmemiştir.

            Bilinçaltını hakkında Hans Zülliger: "Bilinçaltı aptaldır, şakadan anlamaz; her şeyi doğru olarak kabul eder" der. İnsanlardaki bilinçaltı da ne söylersen onu doğru olarak kabul eder, doğruluğunu yâda yanlışlığını değerlendirmez. Mübarek çöp kovası gibi ister değerli olsun, ister değersiz olsun, her sözü doğru kabul eder. Yine ister yalan söyle, ister şakadan söyle hepsini gerçekmiş gibi algılar.

            Nasıl ki çöp kovasını boşalmak gerektiği gibi insanın da bilinçaltındakileri boşaltmak gerekiyor. Çocuklar korkuların birileriyle paylaşarak (tabi ki onun korkularını da kendisinde pekiştirmemek gerekir)  deşarj olması gerekir. Eğer bu şekilde deşarj olmazsa çocuklar rüyasında korktukları şeyleri görecektir. Buda çocuğu korkularını ister istemez iyice artırarak karabasan haline dönüştürecektir. Buna birde ergenlik dönemi eklenince korkuları biraz daha abartılacaktır.

            Bizim için çok önemli olmayan, söylenmesi çok kolay; fakat sonucunun nereye varacağını bilmediğimiz bir sözün çocukta neler yapacağını kestirmek zordur.

             Çocuklara şaka olsun diye köpek, fare gibi hayvanlardan,  kapı dışarı bırakmaktan, balkondan sallandırmaktan, suya atmaktan, arabayla üzerine yürümekten, ölün şakaları gibi şeylerden kaçınmak gerekir. Bu çocuğu kekeme yapacağı gibi çocukta tamiri zor psikolojik hastalıklara da sebep olabilir.

Çocukların Korkular için Neler Yapılamalı:

1.      Öncelikle çocuğun olumsuz etkileneceği filmlerden, korkacağı masal ve hikâye kitaplarından uzak tutmalı.

2.      Çocukların korkularını pekiştirmesine sebep olacak cin, şeytan, peri, hayalet gibi konuşmamalardan uzak durmalı.

3.      Aile kendi korkuları konusunda çocuklara model olmamalı.

4.      Çocukların korkuları konusunda çocukla olumlu bir iletişime geçilmeli.

5.      Bazı çocuklar mizacı gereği korkmaya fazla meyillidir. Bu çocuklar için anlatılacak korkulu şeylerde daha fazla dikkat edilmeli.

6.      Çocuklara korkularını yenmeleri konusunda gerekli güven ve cesaret verilmeli.

7.      Çocukların korkusun artırabilecek arkadaşlarından uzak tutmalı.

8.      Çocukların korkularına saygı duyulmalı.

9.      Çocukların korkularıyla alay edilmemeli. Bunda korkulacak ne var, kocaman adam oldun, sen de çok ödleksin gibi sözlerle çocuğu ve korkusu küçümsememeli.

10.  Çocuğun korkusunun geçici olduğunu ifade ederek bunlardan uzak durarak zamanla geçebileceği anlatılmalı.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.