Recent Comments

​Ergenlik Döneminde Çocuklara Anne Baba Olabilmek (3)


Ergenin Ailesine Öneriler

·         Ergenlik çağındaki çocuklara her zamankinden daha fazla anlayış ve sabır gösterilmeli

·         Ergenler karşı tavırlarda kararlı ve tutarlı olunmalı. Sonradan evet diyeceğiniz şeylere şimdiden hayır denmemeli.

·         Ergenlerin ani tepki ve davranışlarına fevri hareketler yerine soğukkanlı bir şekilde davranılmalıdır.

·         Ergenlerle iletişim kurulurken bir yetişkin gibi hareket edilmeli. Onları dinlerken samimi olunmalı.

·         Ailenin ikinci planı itilip arkadaşlarını ne kadarda birinci plana çıkarsa da bu çocuklar sizin doğrularınızı kullanacaktır.

·         Ergenlerin yetişkinlik davranışı ile çocuksu davranışları arsındaki ikilemlerde sizin onlara göstereceğiniz anlayış ve pekiştireçleriniz davranışlarını yol göstericisi olacaktır.

·         Her zaman olduğu gibi ergenlerin de olumsuz davranışları yerine olumlu davranışları görülerek geri bildirimler verilmeli.

·         Ergenlere disiplin adına yapacağınız katı kurallar onların sizden uzaklaşmasına arkadaş gruplarına daha çok yaklaşmasına sebep olacaktır.

·         Ergenlere uzun uzun nasihatlerden, eleştirici yaklaşımlardan kaçınılmalı.

·         Ergenlerin problemlerini kapı aralığı dediğimiz ayaküstü konuşmalardan uzak durarak, uygun zaman ve ortamlarda çözmeye çalışılmalıdır.

·         Bu çocukların yaşlarına uygun sorumluluklar verilmesine devam edilerek kendilerine güvenildiğini ve her zaman yanında olduğu hissettirilmelidir.

·         Ergenlerin olumlu duygularının yanında olumsuz duygularının da sizinle paylaşması için gereken güven ve cesaret verilmeli.

·         Ergenlerle iletişim kurulurken ben dilini kullanmaya daha çok dikkate edilmeli.

·         Aile içi kararlarda ergenlere de söz hakkı verilerek aile için kendisinin vazgeçilmez olduğu hissettirilmelidir.

·         Ergenlerin bu dönemde dersler karşı isteksizliklerine karşı gereken anlayış ve alttan alarak motive edilmeye çalışılmalı.

·         Ergenlik demindeki bu çocuklara ergenlik çağını özellikleri hakkında gerçekçi bilgiler verilerek akran grubundan kulaktan dolma bilgilerden uzak durmaları sağlanmalı.

·         Ergenlik döneminde çocukların dini konulara merakları artacağından bu konularda da doğru bilgileri doğru yerden öğrenmesi sağlanmalı.

·         Ergenleri istek ve ihtiyaçlarına diğer dönemlere nazaran daya duyarlı olunmalı. Bu çocuklara hayır deneceği zaman cümleyi yumuşatarak kullanılmalı.

·         Bu çocukların bu dönemde kendilerine seçebileceği model konusunda aileni her şeyiyle örnek olmaya çalışmalı.

·         Bu dönemde çocukların benlik saygısının gelişimine bağlı olarak duygu, düşünce ve davranışlarına saygı gösterilmeli.

·         Ergenlere öğüt ve nasihat yerine onları anlamaya çalışılmalı.

·         Ergenlerin çocuksu davranışları görmezlikten gelinerek yetişkinlik davranışları desteklenmeli.

·         Her zaman olduğu gibi ergenlik döneminde de bunlar adına bunların işlerini düşünmekten ve yapmaktan kaçınılmalı. Kısacası onların sorumluluklarını almamalı.

·         Kız erkek arkadaşlık ilişkileri büyütmek yerini bun bir hoşlanma olarak görmeli.

·         Ergenlerle kurulacak iletişimde onu anladığınızı, ona güvendiğinizi, düşüncelerine saygı duyduğunuzu hissettirdiğiniz ölçüde bu dönemi sağlıklı geçirecektir.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.