Recent Comments

Türkiye'de Bal ile Para Kazanmak - IFAD

Fatma, kraliçe arının bıraktığı larvaları süt çerçevelerine aktararak arı sütü üretiyor. © Fatih Turan

Türkiye'nin güneyindeki yaylalarda, arıların uğultusu baharın müziğini sağlar ve Bozkır kasabası bal cennetidir. Temiz havası, bol kekik ve çamı, soğuk su kaynakları sayesinde burada her yıl 85.000 kilogram bal üretilmektedir.

Arılar, ekosistemin ve besin sistemlerimizin belki de en önemli canlılarıdır. Gıda için yetiştirdiğimiz mahsullerin dörtte üçü , kısmen tozlayıcılara bağlı, bu nedenle arıları koruyarak arıcılar da biyolojik çeşitliliği koruyorlar.

Bozkır'da yaklaşık 250 kişi arıcılıkla geçiniyor, bunlardan iki tanesiyle tanıştık.

Bir arı işi kurmak

Bozkır'da doğup büyüyen Fatma (34) ve Fatih (40) Turan, 2015 yılından beri arıcılık yapıyor. İşler canlanınca büyütmeye karar verdiler.

IFAD Göksu Taşeli Havza Geliştirme Projesi'nin (GTWDP) desteğiyle kendilerine 50 adet boş kovan verildi ve bu da onlara işlerini büyütme fırsatı verdi.

Yüksek Kaliteli Bal

Fatma, çerçeveleri kovanlardan dikkatlice çıkarır. © Fatih Turan

Arılara ne kadar iyi bakarsanız, o kadar çok bal üretirler. Fatma, "Duyarlı olmak gerekiyor, kareleri tek tek alınmalı" diye açıklıyor.

Çift, kış aylarında kolonilerini beslemek için şeker kullanırken, ballarının yüksek düzeyde prolin ve diastaz (kaliteli bal için hayati önem taşıyan) tutmasını sağlamak için bunu dikkatle izlerler.

Bu yaklaşım işe yarıyor gibi görünüyor. Geçen yıl 700 kilogram olan bal hasadı bu yıl 1000 kilograma çıktı ve ağırlıklı olarak İstanbul'da satıyorlar. Aile baldan da ayrılarak kraliçe arı, polen, arı sütü ve propolis üretip satmaktadır.

Vızıldayan bir gelecek

Fatma ve Fatih ürünlerinden bazıları. © Fatih Turan


Ürünlerini pazarlamak için sosyal medyayı kullanırken, Bozkır Bal Paketleme Tesisi sayesinde marka bilinirliği ve güveninden de yararlanıyorlar. Bu kooperatif, yerel arıcıları desteklemek için GTWDP'nin desteğiyle kuruldu.

140 kovana ulaşan aile, her yıl 40 arı kolonisi, 300 kraliçe arı, 100 kilogram polen ve 10 kilogram arı sütü satmayı planlıyor.

Bu iddialı hedefler, sıkı çalışma ve planlama gerektirir. Fatma, "İş planımızı cumartesi günü yapıyoruz ve haftada bir gün boş bırakıyoruz" diye açıklıyor. "Arı yönetimi zor ama bu iş çok kolay, tıpkı gerçekten sevdiğinizde herhangi bir iş gibi."
Fatih çerçevelerden arı sütü toplar. © Fatma Turan

Aile, işleri büyüdükçe daha fazla kişiyi işe almayı planlıyor ve şimdiden dört gence arıcılık eğitimi verdi. Bu şekilde yerel geçim kaynaklarını destekleyecekler ve arıcılığın bölgedeki yaşamın önemli bir parçası olarak kalmasını sağlayacaklar.

Fatma ve Fatih'in dokuz yaşındaki kızı Yağmur, Bozkır'da yeni nesil arıcı olabilir. Fatma, "Kızımız da arıları çok seviyor" diyor. "İşimizi öğrenmek istiyor."

Çünkü arının olduğu yerde hayat vardır.

Kaynak : İFAD Başarı Hikayeleri 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.