Recent Comments

Patates ve Yaprakları Önemlidir. Dikkat edelim!!!

Hayvanlarda hasat zamanı patates ve elma gibi yumru bitkilerle olan zehirlenme ve asidoz vakalarında ciddi artış olmaktadır ve buna bağlı ani ölümlerin de meydana gelmektedir, sürgün vermiş veya yeşillenmiş kök patates hem insan ve hem de hayvanlar için tehlikeli olan toksik bir madde olan solanin bulunmaktadır.

 Bu toksik madde özellikle sığır ve koyun gibi bazı geviş getiren hayvanlarda kısa sürede zehirlenme belirtilerine ve hatta müdahale edilemeyen durumlarda ani ölümlere yol açmaktadır. Aynı zamanda patates, elma gibi yumru bitkiler yemek borusunda tıkanmalara ve dolayısıyla geğirme yoluyla dışarı atılan işkembe gazının çıkışını engelleyerek solunum güçlüğüne yol açmaktadır. 

Bunların yanı sıra bu yumru bitkiler, fazla miktarda alındıklarında içerdikleri karbonhidrat ve asidik maddeler nedeniyle hayvanların işkembelerinde pH'yı düşürmekte ve asidite artışına yol açmaktadırlar. pH'nın 5 ve altına düştüğü durumlarda hayvanlarda şiddetli asidoz ve vücut sıvılarının mide bölümlerine çekilmesi sonucu, aşırı şişkinlik ve hazımsızlık oluşmaktadır. Hem asidin vücuttaki, hem de şişkinliğin akciğerler üzerindeki etkisi ile hayvanlarda ani ölümler meydana gelmektedir"

Hayvan sahiplerinin hasat dönemlerinde dikkatli olmaları gerekir, "Hayvanların kontrolsüz ve aşırı miktarda yumru bitkiler ile beslenmesi çok tehlikeli olmaktadır. Hayati önem taşıdığından hayvan sahiplerinin bu gibi vakalarla karşılaşmamaları için hem patates yapraklarını hem patatesin yeşilli yumrularını hayvanlarına yaprakları kuruttuktan sonra azar azar vermelerinde fayda vardır.

Veteriner Hekim Ali Kaya
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.