Recent Comments

Başkan Öztürk, Çiftçiler, Bağ-Kur primlerini ödeyemiyor


2022'de 2 bin 158 lira 8 kuruş olan tarım Bağ-Kur primleri, 2023'te 3 bin 452 lira 76 kuruşa çıktı. Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk, çiftçilerin primlerini ödeyemediğini belirterek, kayıt dışılığın artmaması için hazine teşvik indiriminin yükseltilmesini istedi.

Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk, yaptığı açıklamada şunları belirtti:

Çiftçilerimizin tarım BAĞ-KUR primlerine uygulanan yüzde 5 oranındaki Hazine teşvik indirimi Ocak ayında açıklanan enflasyon oranı göz önüne alınarak makul bir düzeye yükseltilmelidir. Eğer müdahale edilmezse 2023 yılı artan prim oranları ile tarımda kayıt dışılık artacak. Tarım BAĞ-KUR'lu çiftçilerimiz sosyal güvenlik hakkından mahrum kalacaktır.Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre; 2016 yılında 717 bin 876 kişi zorunlu tarım BAĞ-KUR'luydu. Elde edilen son verilere bakıldığında yüzde 23,79 düşüş ile tarım BAĞ-KUR'lu çiftçi sayısının 547 bin 75'e düştüğü görülüyor.

Birliğimizin Ziraat Odaları Bilgi Sistemi verilerine göre; son 2 yılda 172 bin 747 çiftçi tarım BAĞ-KUR ödeyemeyecek güçte olduğunu muafiyet belgesi ile ispatlayarak tarım BAĞ-KUR ödemekten vazgeçti. Üstelik çiftçilerimizin mali durumu düzelse ve tekrar BAĞ-KUR ödemeye karar verse bile şuan ki düzenlemelere göre muafiyette geçen yılları borçlanamayacaktır.
Birliğimizi çok sayıda çiftçimiz, tarım BAĞKUR primlerinin çok yükseldiğini, bu yılın her geçen yıldan daha zor olduğunu, mazota, ilaca, gübreye, tohuma, yiyecek aşımıza, okuttukları evlatlarına para yetiştiremediklerini, şuan ki prim miktarlarını ödemenin, emekliliğin hayal olduğunu, dile getirmektedirler.

Gündemde yer alan emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlenmekte olan Kanuna tarım BAĞ-KUR primlerinin düşürülmesi ile ilgili düzenlenmenin eklenmesini talep etmektedirler. Binlerce çiftçimiz yoğun bir şekilde Ziraat Odalarımızı ve Birliğimizi arayarak primlerimiz düşsün, geleceğimizi göremiyoruz diyor.

Girdi maliyetleri artan, gelirleri düşen üreticilerimiz için şuan ki prim miktarlarını ödemek, emekli olmak neredeyse imkansız hale geldi. Bu nedenle gündemde bulunan torba tasarıda BAĞ-KUR primlerinin düşürülmesi maddesi konulmalıdır.

Devletimiz çiftçilerimizin sosyal güvenlik hakkını devlet eliyle verebilecek güçtedir. Devletimiz ülkemizi besleyen çiftçilerimizi sosyal güvenlikten yoksun bırakmamalıdır."
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.