Recent Comments

Harmanpınar Mahallesi

HARMANPINAR MAHALLESİ

Mahallenin Sabit Telefon Koduu   0(332) 437
Mahallenin Nüfusu   697
Mahallenin Bozkır Merkeze Uzaklığı (km)   11

Belde Hakkında Genel Bilgi

Harmanpınar eski bir tarihe sahiptir. 650 yıllık bir maziye sahip olan Harmanpınar’ın Ferhatlar (Bahatlar) ve Gündüğün isimli iki mahallesi vardır. Ferhatlar mahallesinin adının Bahattin isimli bir kişi tarafından kurulup onun ismine izafen "Bahatlar" ismi söylenmiştir. Hatta bu zatın türbesi bile bulunmaktadır. Gündüğün mahallesinin ise Seydişehir'in Güründüğün köyünden gelenler olmuş. Güründüğün daha sonraları Gündüğün olarak telafuz edilmeye başlamış. Rumlar veya Romalıların Harmanpınar ve mahallelerinde eskiden yaşadıkları söylenmektedir. Bu durumu bazı kalıntılarda doğrulamaktadır. 1972 yılından beri Belediyeliktir. Kasabamız 3 mahalleden oluşmakta olup Bunlar: Ferhatlar (Bahatlar), Gündüğün, Merkez Mahallesi (Harmanpınardır).

Beldenin Adını Nereden Aldığı

Eski adı Meyre dir. İlk yerleşim yeri şimdi halk arasında “Haran” adı verilen yerde kurulmuştur. Haran ismi ise yerleşim yerini kuranların arasında yer alan “ Harun” isimli kişiden geldiği düşünülmektedir. Civarındaki hiçbir yöre ile karşılaştırılmayacak kadar fazla kaynak sularına, pınarlara sahiptir. Gerek beldenin içinde yer aldığı vadi, gerekse bunun etrafında yer alan bir çok küçük vadi içinde, küçüklü büyüklü elliden fazla su kaynağı yani pınar vardır. Böylece Meyre Köyü bir pınarlar köyüdür. 1963-1964 yıllarında adı bu pınarlardan esinlenerek "Harmanpınar" olmuştur.

Beldenin Tarihi ve Turistik Yerleri 

Harmanpınar merkezindeki Ulupınar çeşmesinin Rumlardan kaldığı söylenir. Önünde iki aslan heykeli bulunmaktadır. Aslında bu heykeller dört taneymiş. İki tanesi ise Bozkır halk kütüphanesi önüne nakledilmiştir.

Harmanpınar camisi Osmanlılardan kalma bir eserdir. 1307 yılında yapıldığı yazılıdır. Bu caminin minare kaidesinin altında Romalılardan kalma taş kabartması şeklinde bir köşe taşı (fresk) halen durmakta ve dikkat çekmektedir.

Gavur Asarı denilen yer yaylanın yanında tarihi bir görünümdedir.

Taşlı Hüyük denilen mevki ise eski bir medeniyetin izlerini taşımaktadır.

Kaynaksuyu olarak bilinen Oğulbeği çeşmesi de tarihi karakteri ile ilgi çekmektedir.

Ferhatlar yerleşim yerinin alt tarafında Bahaddin-i Velî isminde bir türbe bulunmaktadır. Bu türbeye çocuğu olmayanlar, düşenler ve çocuğu yaşamayanlar gelirler.

Gündüğün mahallesinde Osmanlıdan kalma (1321) bir cami vardır. Bu camiyi Karacahisar'lı ustalar, Gündüğün mahallesi Kabardıç tepesinden taş getirerek yapmışlardır. Caminin alt katında yine Osmanlıdan kalma bir çeşme bulunmaktadır.

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.