Recent Comments

Hisarlıklı Hacı Emrullah Efen. Ait Bir Belge

Başbakanlık Osmanlıca arşivlerini tararken Hisarlık Kasabası’na ait bir belge dikkatimi çekti. Zira Hisarlıklı Mustafa Efendi’yi aktaran bir yazı ele almıştık. Daha önceden de Rahmetli Muhittin CANDAN hocamız hakkında bilgi almak için Oğlu Mustafa CANDAN’I rahatsız etmiştim. Arşivde bulduğum numaralı yazıyı için; Mustafa abi sende bir yazı olması gerekir. Çünkü Mustafa Efendi’nin oğlunun Daruş’şafaka’ya kaydolmasına dair bir yazı olması gerekir sende dedim. Evet, var ama nerden biliyorsun deyince arşivde numarası ve özetinin olduğunu söyledim. O belgenin bir nüshasının kendisinde olduğunu bana verebileceğini aktardı. Bende aslında Bozkır’da çok belge olduğunu ancak zamanla yavaş yavaş ortaya çıkacağını tahmin ediyordum. Daha yakın zaman ile ilgili pek çok bilgiden mahrum olduğumuzu fark ettim. Elimize geçen pek çok belgede bunları fark ediyoruz. Bozkır hakkındaki pek çok bilinmeyenleri ortaya çıkaracak belgeleri zamanla yayınlamaya devam edeceğiz. Daha yakın zamana kadar çevre köylerde ne kadar nüfus var, hangi isimlerin daha çok olduğunu, hatta savaşlarda ölen Bozkırlıların yanında pek çok Rum un’da olduğunu öğrenmekteyiz.

Bu belgeyi aktarmaktaki amacımız Hisarlık’a ait bildiklerimizi paylaşmanın yanında bahse konu olan şahsın kim olduğunu tanımak ve Osmanlıda nasıl bir sistem olduğu gibi pek çok konuda fikir verebilir düşüncesinden yola çıktık.
Belgenin günümüze aktarılması şu şekildedir:

Maarif Nezareti Celilesine - Bab-ı âli Dahiliye nezareti
Dâhiliye müdürüyeti - Umumi:19320 - Hususi:108

Devletli Efendim Hazretleri

Bozkır kazasının Hisarlık karyesi ahalisinden Mustafa Efendi mahdumu Hacı Emrullah Efendi’nin kasaba-i mezkurede kain Selimiyye mektebinden Aliyyülâla derecede şehadetnâme ile mezun ve peder ve mader (ana)den mahrum olduğundan ve kendisi fevkalade zekaya malik bulunduğundan bahisle işaret edilen Darüş’şefaka’ya kayd ve kabulü hakkında Konya vilayetinden varid olan 9 Ağustos 35 tarihli ve 794 numrolu tahrirat aidiyeti cihetiyle icrası icabı hakkında meltufatıyla beraber âlilerine irsal kılındı. Ol bab da emru ferman Hazreti men lahü’l emrikdir.

22 Zilkade 337(M Ağustos ,1919)ve 20 Ağustos 335-Dâhiliye nezareti kalemine müsteşar
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.