Recent Comments

IŞIKLARLI ABDULKADİR HOCA

Bozkır ve çevresindeki emeği geçen değerli kimseleri yeri geldikçe hatırlamaya devam edeceğiz. Bu haftaki konuğumuz Abdulkadir Taşpınar hocamız olacak.

Bozkır Işıklar köyü Şıh illezler sülalesinden, İbrahim ve Fatma oğlu Abdulkadir hoca 1935 yılında doğar. İlk dini bilgileri köyündeki Hüseyin hocadan öğrenir. Hocası onu Kayacılar’a götürdüyse de orada hoca olmayınca geri döner. Kaçıp geldiği için babası bir ay eve almaz, akrabalarının yanında kalır.1956 yılında evlenir. Arkasından askere gider. Askerliğini Kütahya’da Havacı olarak yaparken oradan Diyarbakır’a gönderilir. Görev yaparken geri kalan zamanlarında ezberlerini de yapar.1958 yılında askerliği bitirir. Kadir Kaya hocada hafızlığa başlar. Arapça ve diğer dersleri verir.1960 yılında Ereğli’ye Abdurrahman efendiden(Davaz Müftülüğü yapmış) ders almaya gider. Dört ay burada Arapça ve diğer dersleri alır. Bozkır’a geri gelince Ali GÜZELDÜLGER’den üç yıla yakın gerekli dersleri alır. Bu arada ilkokul belgesini alır, ortaokulunda bir kısmını okur.1963 yılında Afyon’a Seyit hocadan(Hacı bayram vaizi) ders almaya gider.1966 yılında Bozkır’a gelir. Yapılan sınavda Bozkır merkez Cami müezzinliğini kazanır ve göreve başlar.1990 yılında emekli olur. Pek çok hocayla birlikte çalışır. Bunlardan bazıları şunlardır: Abdulhalim hoca, Mehmet Yılmaz, Tacettin Kaplan, Dursun Ali Hoca, Ahmet Kalaycı, Ali Kemal Yağcı,dır.Çalıştığı müftüler:Ali Güzeldülger,Muhittin Candan,Hanifi Damar,Hayri Tok.Yirmi yıl aynı camide görev yapar.Şuanda çoğunlukla müezzinliğe devam eder.İki oğlu ve iki kızı olak üzere dört çocuk babasıdır.


İmam hatip lisesi’nin kurcuları arasında yer almış destek vermiştir. Özellikle mahalle çocuklarını okutarak onların yetişmelerinde önemli katkıları olmuştur. Kendisinin okumasında en önemli etkenin babasının olduğunu söyler. Öyle ki öğrencilik zamanlarında babası seksen beş yaşındayken onun ısınması için katırla odun getirmesi kendisini çok etkiler. Bir dönem Almanya’ya gitmek için yazılır. Gitmek için davet gelir. Babasının ağlamasına dayanamayarak vazgeçer. Zira babası; “oğlum seni Almanya için mi okuttum” der, gitmesine mani olur.

Öğrencilerin yetişmesinde büyük emeği olan Abdulkadir hoca, o dönemde pek çok kimsenin karşı çıkmasına aldırmadan, çalışkan çocukları imam Hatip okullarına yazdırmış ve onların çok önemli yerlere gelmesinde öncülük etmiş.

Afyon’da okurken ki arkadaşlarının da çok önemli yerlerde olduğunu belirtti. Bunlardan bazıları: İsmet(Özlü),Yusuf Erturul, Karaca ardıçtan Sabri Gümüş, Karaca hisardan, Sıddık, Üçpınarlı Ahmet Kurnaz, Seydişehir’den Abdullah Köşe, Bergama vaizi Ali Erdoğan aklına gelenlerdi.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.