Recent Comments

Ağaççı Ticaret - Hüseyin Ağaççı - Bozkır Esnaf Ziyaretleri

Geçen yıl yaptığımız Bozkır esnaf sohbetlerine uzun bir ara verdikten sonra dinamik bir giriş yapmalıyız diye düşündük ve bunun içinde dinamik bir esnaf seçmek istedik. Bozkırda girişimci bir esnaf olan Hüseyin Ağaççı, ‘’Ağaççı Ticaret’’ ile bu yıl yeniden başlıyoruz.

Esnaf sohbeti yaparken esnaflarımızın müşteri yoğunlunun azaldığı bir zaman olması gerekirdi. Bu yüzden öğleden sonrayı seçtik Öğleden sonra saat 16:00 civarı Ağaççı ticaret ve Tadım taş ekmek frırını sahibi olan Hüseyin Beyin yanına gittiğimizde müşterileri vardı Bize hemen çay ikram edip müsaade isteyerek ve müşterileri ile ilgilenip müşterilerinin ihtiyacını karşıladıktan sonra sohbetimize başladık.


Hüseyin abi, kısaca kendinden bahseder misin?

İsmim Hüseyin Ağaççı. Aslen Üçpınar Kasabalıyım evli ve iki çocuk babasıyım. İşyerlerim Bozkırda olmasına rağmen halen Üçpınar’da ikamet ediyorum.

Neden Üçpınar abi? Zor olmuyor mu?

Köyümü seviyorum, mesafe öyle çok uzun mesafe olmayınca çok da zor olmadı. Ve ticarete başlamadan öncede yıllarca Bozkıra gelip gittiğim için alıştığım bir olaydı.

Ticarete ne zaman ve hangi işle başladınız?

Ben çocukluğumdan bu yana öğrencilik hayatım süresincede hafta sonları babama ve ağabeylerime yardım ederdim. Babam arıcı olduğu için bal işleri ile uğraşırdık. Lise terkten sonra 1995-1996 yılarında bal üretim ve satış alanında ticarete atıldım. 2006 yılında ise markalaşma yolunu seçerek balımızı marka altında satışa sunmaya başladım.

Nedir markalarınız?

Bal üzerine Has Bal ve Müdürüm Bal adı altında iki markamız var ve tüm Türkiye’ye satış yapıyoruz.

Bazı sözde bal üreticilerinin sahte bal ürettiğini üzülerek işitiyoruz. Bunun size bir zararı oluyor mu?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki bu sahte bal üretimi ülkenin birçok yerinde yapılıyor. Tabi olmaması gereken bir olay ama yapanlarda yok diyemiyoruz maalesef. Fakat bu olayı biz dezavantajdan avantaja çevirdiğimiz için bizim açımızdan bir sıkıntısı olmadı. Biz ürünlerimizi bizzat kendimiz ürettiğimiz ve ürünümüze güvendiğimiz için marka oluşturarak müşterilerimizin güvenini kazandık.  Siz tüketici olarak satın aldığınız ürününüzün nerde ve ne zaman üretildiğini belirten bir ürün mü tercih edersiniz yoksa satış sonrası muhatap bulamayacağınız bir ürün mü?
Tabi bunun dışında Bozkırda Tadım Taş ekmek fırını ilede Bozkırımızın vazgeçilmez tadı olan taş fırın pidesini Bozkırımız insanına sunuyoruz.

Peki Ağaççı ticaret Bozkıra ne gibi hizmet sunuyor?

Cep telefonundan tutunda oto teyp müzik sistemleri fotoğraf makinesi, hafıza kartları gibi dijital ürünlerin yanında Türkcell bayiliği olarak hizmet sunmaya çalışıyoruz. Bozkırda bu sektör üzerine her yıl çeşitli işyeri açılıp kapanırken biz ürün çeşitliliğine paralel olarak müşteri potansiyelimizi arttırdığımız gerçeğini göz önüne alırsak, galiba bu işide alnımızın akı ile başarıyoruz.

Bozkırda ticari alanda gördüğünüz kendi sektörünüz için bir sıkıntı varmı?
Bozkırda ciddi anlamda en çok sıkıntıyı kargo konusunda yaşıyoruz. Şu an işimiz elektronik üzerine olduğu için garantiye gönderdiğimiz bir ürünün gelip gitmesi iki hafta gibi bir süre alıyor Bu şu an için en büyük sıkıntımız. Sadece yolda iki hafta gibi bir süre geçmesi müşterileri ve dolayısı ile bizleri çok huzursuz ediyor. Ve ister istemez buda işimizi olumsuz yönde etkiliyor.

Bozkırda müşter -esnaf arasında en büyük sıkıntı nedir?

Vatandaşımızda para olmayınca kredili satışlar artık ticaretin nerdeyse tamamını kapsadı. Yani nakit olmayınca veresiye alışveriş sıkıntı doğuruyor. Birde az önce söylediğim gibi kargo olmayınca garanti konusunda sıkıntılar yaşıyoruz.

Bozkırda en sevdiğiniz ve esnaflığını beğendiğiniz esnafımız kimdir?

Şimdi emekli oldu ama Kibar Ali, Yani ali güven abimize her daim hayran olmuşumdur.

Bozkırda şu an en canlı sektör hangisi?

Gıda sektörü gittikçe büyüyen bir sektör. Bence gıda..

Bozkırda ticareti canlandırmak çin ne yapılabilir.

Fabrika yapalım mapalım bunlar hikaye.. Bozkırda ulaşım sıkıntılı o yüzden fabrika hayali ile yaşamak bozkıra bir şey kazandırmaz. Bozkırın resmi kurumlara ihtiyacı var. Üniversite gibi sayıca nufusu fazla olan  kurumlara ihtiyacı var. Bakın Beyşehir’de 4000in üzerinde öğrenci var. Bu büyük bir rakam. Bozkırda ise 800 öğrenci var. Bu öğrenci sayısı Bozkırda neden arttırılmasın? Eğer burası iki yıllık değilde 4 yıllık bir fakülte olsa idi ticaret daha canlı olurdu Bozkırda.

Bozkırda öğrenim görüp giden öğrenciler Bozkırdan çok hoşnut olmadıklarını ifade ediyor. Sence bunun sebebi nedir ve bu sorun nasıl çözülebilir.

Bozkıra her üniversite gibi her ilden ve her kesimden insanlar okumak için geliyor. Her insanın farklı sosyal ihtiyaçları olduğu gibi ortak olan sosyal ihtiyaçlarda var. Bozkır bu yönden kendisini  tamamlayamadı henüz. Bütün öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek sosyal tesisler kurulmalı ve şu ev ve yurt sorunu biran evvel çözülmeli. Bunun dışında ki sorunlarda ise biraz öğrencilere i düşüyor. Bozkır insanı onlara misafirperverliğini gösterirken onlarda ev sahibine ve eve uymalı birazda.

Bozkır yeterince tanıtılıyor mu? Bozkırın tanıtımı için neler yapılabilir?

Tanıtım, Bozkırın beklide en büyük eksiği. Ben kendi çapımda gücümün yettiği kadar web üzerinde tanıtmaya çalışıyorum. www.ucpınar.com sitesini hiçbir karşılık gütmeden bütün masraflarını kendim karşılayarak en azından kendi köyümün tanıtımı için çalışıyorum.Dünya globalleştikçe tanıtım için web alanı bence ihtiyacın büyük kısmını karşılayabilir.

Bozkır siyasileri, yada başka bir deyimle Bozkırlı siyasilerimiz bozkır için yeterince caba sarfediyor mu. Ve çabalarının karşılığını Bozkır görebiliyor mu.

Bozkırın bu güne kadar olduğu yerde saymasının nedeni hep siyasi çatışma ve sen-ben ciliktir. Bozkır siyasete bu güne değin hep hizmet etmiş ama siyasetten hizmet almasını başaramamıştır.Parti yönetimleri aday gösterirken alacağı oyu düşünmüş, seçmen ise maalesef sen-ben yanılgısına girmiştir. Bozkır tarihinde en parlak dönemi Ramazan Sarı döneminde  yaşamışsa. bu başarı yalnızca Ramazan Sarının kişisel başarısı değil, iktidarda olan bir partiden Belediye başkanı seçmesinin bir getirisidir.Bence Bozkır geleceğini iyi görmeli ve seçimlerde bu faktörün önemini ve getirisini düşünmeli, parti yönetimi ise her kesime hitap edebilecek ve hakkını söke söke alabilecek insanları aday göstermeli ki iktidarın nimetlerinden yararlanmalı..

Bozkır belediyesi sizce yeterince çalışıyor mu?

Çalışmıyor, daha doğrusu çalışması için yeterince maddi imkana da sahip değil. Her seçim döneminde katlanan bir borç içinde belediyeden nasıl bir hizmet beklenebilir ki?


Biz sohbetimize devam ederken Hüseyin abi yoğun bir telefon trafiğine girdi.. Eee esnaf olmak kolay değil. Müşterilerde yoğunlaşmaya başlayınca sohbeti burada toparlamak gerekir diye düşündüm.

Hüseyin abi bunların dışında kendi eklemek istediğin bir konu var mı?

Var. Bakın yıllardır. İstanbul’da Bozkırlılar pikniği adı altında  organizasyonlar düzenleniyor. Bunlar neden Bozkırda yapılmıyor ben anlam veremiyorum.

Bozkırın nerdeyse bütün köy ve kasabaları bir birinden bağımsız ve kopuk şenlikler düzenliyor Bozkırda. Bu şenlikleri bir araya getirmeli ve gerekirse bir hafta sürecek bir festival haline getirmeliyiz. Bu hem Bozkırın tanıtımına hizmet eder hemde bir olmanın hazzını insanımıza yeniden yaşatır.Bugün ülkenin bir çok küçük yerleşim alanında çeşitli festivaller düzenleniyor. Bozkırın en küçük köyleri ile aynı nüfusa sahip köyler festivaller düzenleyerek ürettiklerini, kültürlerini Türkiye’ye gösteriyor.  Bu organizasyonlardan anlık geri dönüşüm ve sadece maddi getiri anlamının dışında ele almak gerekir. Bir kolbastıdır alıp başını giderken yöremize has olan kaşık oyunlarının kültürel bir değer olduğunun  bir çok Bozkırlı  bile farkında değil. Bu yüzden bir farkındalılık oluşturmak için bu tarz organizasyonlara ihtiyacımız var. Ve ben şahsım adına bu tür organizasyonlar için elimden gelen desteği vereceğime söz veriyorum.


Hüseyin Beye sohbet için teşekkür ettikten sonra müsaade isteyip işyerinden ayrıldık.


Bundan sonra inşallah  esnaf sohbetlerimize her hafta olmasa da  devam edeceğiz. Tabi
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.