Recent Comments

İsrail’in gözü Ova’da

İsraillerin, bana Konyayı verin dünyayı besleyeyim yaklaşımına dikkat çeken Süleyman Akbaş, Toprağımızın kalitesini bilmemize rağmen gerektiği gibi faydalanamıyoruz dedi

KOP TAMAMLANMALI, TOPRAĞIMIZI KORUYALIM
Konya Havzası topraklarının çok verimli olduğunu vurgulayan Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş, Mavi Tünel Projesi’nin hayata geçirilmesi ile birlikte Ova’nın rahat bir nefes alacağını, ancak KOP’un diğer safhalarının da tamamlanması gerektiğini vurguladı. İsrail’in Konya Ovası’na ilgisine değinen Akbaş, “Bölgemizin ekilebilir alanın fazla ve toprak kalitesinin yüksek olması birçok ülkenin dikkatini çekmekte” dedi.

İSRAİLLİLER, OVA’DAN TOPRAK ALDI MI?
İsraillilerin Konya Ovası’ndan bazı şirketlerin üzerinden toprak aldığını iddia eden Akbaş, “Biz Türkiye olarak havzamızın önemine varmayarak gerektiği şekilde kullanamıyoruz” dedi. Sulu tarımın önemine dikkat çeken Akbaş şunları söyledi: “Su ile birlikte Konya’da, mısır, pancar, ayçiçeği, fasulye, domates, havuç ve birçok meyve yetiştirilebilecek. Bu topraklara gerekli önem verilmiyor. Projelerin biran önce bitirilmesini bekliyoruz.”

KULLANILABİLİRLİĞİ YÜZDE 80’NE ÇIKARILABİLİR
Konya Havzası’ndaki toprakların yüze 15’inde sulu tarım yapıldığını ifade eden Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü ise, “Konya Ovası Projesi kapsamında yapılması planlanan projeler tamamlandığında topraklarımızın yüzde 80’ine su ulaştırabileceğiz. Bu durum bölgemizin ve yöremizin kalkınmasını sağlayacaktır. KOP kapsamında yapılması düşünülen 12 projenin biran önce tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.


Konya Havzası’nın bel bağladığı ve bölge topraklarının ekilerek kullanılabilmesi için son umut olarak görülen KOP’un en önemli ayağı Mavi Tünel’de çalışmalar devam ediyor. Göksu Nehri sularını tünelin tamamlanmasıyla Konya Ovası ile buluşturacak proje, geniş bir alanda sulu tarım imkanı sağlayacak. Mavi Tünel Projesi’nin bitiminde Konya Ovası’nın 223 bin hektarlık toprağının suya kavuşması sağlanacak, bu da tarım sektöründe ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Konya yeraltı suyunu da besleyecek olan proje içme suyunun teminine faydalı olacak. Projenin bu hayati faydalarının yanında Konya Ovası’nda hububat ürünlerinin yanında alternatif ürünlerin de yetiştirilmesini sağlayacak.
AKBAŞ: İSRAİL KONYA TOPRAKLARINI İSTİYOR!
Konya Havzası topraklarının çok verimli olduğunu vurgulayan Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş, Konya topraklarının tek eksiği su, bu yörede yeterince su kaynağı olsa ülkenin ihtiyacı olan bir çok tarım ürünü yetiştirilebileceğini söyledi. Konya Ovası’ndan gerektiği gibi faydalanılamadığını anımsatan Süleyman Akbaş, “Türkiye’nin en verimli toprakları bu bölgede bulunuyor. Ekilebilir alanda fazla. Tek ihtiyacımız su bu ihtiyacı da yöneticilerimiz uzun bir süredir gideremiyorlar. Şu an tarım alanlarının sulanması için büyük oranda Beyşehir Gölü’nün sularını kullanıyorduk ama buradan kullanabileceğimiz suya kota koydular. Mavi Tünel Projesi tamamlanmasında dahi gelecek olan suyla ihtiyaçlarımızı tam olarak gideremeyeceğiz” diye konuştu. Konya topraklarında sulu tarım yapılmasıyla birlikte dış ülkelerden alınan birçok tarım ürünü bu topraklarda yetiştirebileceklerini de belirten Akbaş, “Su ile birlikte Konya’da, mısır, pancar, ayçiçeği, fasulye, domates, havuç ve birçok meyve yetiştirilebilecek. Ülkemizdeki tarım sektörünün gelişmesi için bu bölgeye su getirilmelidir. Yılardır buraya su getirilmesi için çalışılıyor ama bir türlü projeler bitmedi. ‘İsrailliler Konya topraklarını bana verin dünyayı besleyeyim’ diyor. Ayrıca İsrailliler, bazı şirketliler üzerinden Konya Ovası’nda toprak almakta. Bunu bilmemize rağmen bu topraklara gerekli önem verilmiyor. Projelerin biran önce bitirilmesini bekliyoruz. Çiftçilerimize gerekli eğitim seminerleri verilerek daha kaliteli ve faydalı tarım yapılmasını sağlanması gerekir” ifadelerini kullandı.
‘EKİLEBİLER ALANLARIN YÜZDE 15’İNİ SULAYABİLİYORUZ’
Mavi Tünel Projesi’nin sadece tarım alanlarının sulanması için yapılmadığını anımsatan Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü ise, bu projeyle gelmesi beklenen 450 milyon metreküp suyun belirli bir kısmını Konya Büyükşehir Belediyesi içme suyu olarak kullanacağını ifade etti. Konya Ovası’nda sulu tarımın yapılabilmesi için Konya Ovası Projesi’nin tamamlanması gerektiğini dile getiren Faruk Çöklü, sözlerine şöyle devam etti: “Mavi Tünel Projesi Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yapılması planlanan 12 projenin bir tanesidir. Bu proje ile gelmesi beklenen su ancak ihtiyaçlarımızın çok az bir kısmını giderecek. Ama projenin çekilen yeraltı sularını yükseltmesini sağlayacak. Şu an itibariyle topraklarımızın yüzde 15’inde sulu tarım yapabiliyoruz. KOP tamamlandığında topraklarımızın yüzde 80’ni sulanabilecek. Topraklarımızın yüzde 80’inde yapılacak olan tarım ise, bölgemizin kalkınmasını, istihdamın artırmasını ve ülkemizin ekonomik anlamda büyümesini katkısı olacak” diye konuştu.
MUSTAFA AKÇA
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.