Recent Comments

BOZKIR VİLAYETİ 1

Bugünlerde televizyon kanallarının özellikle haber programlarını seyrederseniz; şu ilçe il olacak, bu ilçe il olmak istiyor gibi haberleri seyredebilir, çeşit çeşit gazetelerde, internet ve sosyal paylaşım sitelerinde şu veya bu ilçenin il olma gerekliliği ve haklılığına dair röportajlarla karşılaşabilirisiniz. İl olmak isteyen ilçelerle ilgili haberlerle oldukça fazla karşılaşınca, biraz da hırslandım. Öyle ya, il olabilmek için bizim neyimiz eksikti ki? Eksiklik bir kenara tam aksine fazlamız vardı. Bozkır’ın il olması için çok haklı yönleri ve gerekçeleri vardı hakikaten.

Aslında Bozkır’ın il olması ile ilgili bir yazı yazmak gibi bir düşüncem olmamasına rağmen, arşivimdeki belgelerle buluşunca ve bundan tam 21 yıl önce bugün aramızda olan ve olmayan yiğitlerin, ilçemizin il olması için vermiş oldukları müthiş mücadeleye duyduğum saygı, “Bozkır Vilayeti” başlıklı bu yazıyı hazırlattı. Bu yazıyı mündericatın yoğunluğu sebebiyle Bozkır Vilayeti (1) ve Bozkır Vilayeti (2) şeklinde, iki bölüm halinde sizlere sunmayı uygun buldum.

Bozkırlılar olarak geçmişte yaşadıklarımızı bugüne taşımak, bu heyecanı tekrar canlandırabilmek adına bu konuyu sizlerle paylaşmayı istedim. Bozkır’ın il olması konusunda, önce geçmişimize bir bakalım, sonra da akıl ve mantık dairesi içinde söyleyeceklerimizi söyleyerek vesselâm diyelim.

23 yıldan beri Bozkırımıza hizmet veren Bozkır Postası Gazetesi’nin 25 Temmuz 1990 tarihli 54. sayısında Bozkır’ın il olması ile ilgili gelişmeler aşağıdaki şekilde yazılmıştı; “24 Temmuz 1990 günü, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Yıldırım Akbulut’un Konya İli Güneysınır İlçesindeki Hükümet Konağı ve İlçe Özel İdare binalarının temel atma törenlerine katılmak üzere Bozkır’dan tam 500 araçlık bir konvoyla 2.500 Bozkırlı, Başbakanı İçeri Çumra’da karşıladı. Bozkırlılara ait bütün araçlarda Bozkır’ın il olması halinde il trafik plaka kodu olarak düşünülen ve istenilen “74 Bozkır” şeklindeki plaka levhaları ve pankartlar yapılarak araçların uygun yerlerine asılmıştı. Bozkırlıların bu faaliyeti Bozkır’ı İl Yapma Tertip Komitesi’nce organize edilmişti. Komite; zamanın Bozkır Belediye Başkanı Mehmet İşler Başkanlığında, ANAP (Anavatan Partisi) Bozkır İlçe Başkanı Mehmet Âkif Ülker, DYP (Doğruyol Partisi) Bozkır İlçe Başkanı Hasan Çetin, MÇP (Milliyetçi Çalışma Partisi) Bozkır İlçe Başkanı Kâmil Akkoyun, RP (Refah Partisi) Bozkır İlçe Başkanı Hacı Ali Yıldız, SHP (Sosyaldemokrat Halkçı Parti) Bozkır İlçe Başkanı İlyas Özcan ve İl Genel Meclis Üyesi Hasan Hıncal’ın üyeliklerinden oluşturulmuştu. Bozkırlılar, konvoyla birlikte Güneysınır’a giderek oradaki temel atma törenlerine katıldılar. Törende ilçemizin Folklor Ekibi oyunlar ve gösteriler sundular.
Başbakan Yıldırım Akbulut konuşma yaparken;
-Başbakanımız Akbulut,
-Umudumuz Akbulut.
-Başbakan Bozkır’a.
-74 Bozkır,
şeklinde tezahüratlarda bulunuldu. Bunun üzerine Başbakan; “Tamam Sevgili Bozkırlılar tamam! Bu isteğinizi değerlendireceğiz. Ama bu şimdi olacak iş değil. Bu işi Ankara’da komisyonlarda değerlendirmeye aldıracağım.” dedi. O zamanın Konya milletvekilleri Mehmet Keçeciler, hemşehrilerimiz Kadir Demir ve Abdurrahman Bozkır, Haydar Koyuncu, Abdullah Tenekeci, Adil Küçük ile Mustafa Dinek, Bozkırlıların bu gösterilerini ve isteklerini çok sıcak karşıladıklarını, Başbakanın da bundan memnun kaldığını söylemişlerdir.” 

Bozkır’ın il olması ile ilgili gayret ve çabalarımız 20 Ekim 1991 yılındaki genel seçimler öncesi ve esnasına kadar devam etmiş, ancak Bozkırımız maalesef il olamamıştı.   

Birkaç yıllık aradan sonra, 1994 yılının hemen başında il olma konusunda Bozkırlılar yeniden bir İl Tertip Komitesi teşkil etmişler ve komiteyi dönemin Bozkır Belediye Başkanı, siyasi parti ilçe başkanları ve esnaf birlikleri başkanlarından oluşturmuşlardı. Komitede bulunanlar ise şunlardı; 
Komite Başkanı:         Mehmet İşler, Bozkır Belediye Başkanı,
Komite Üyesi    :        Hasan Çetin, DYP (Doğruyol Partisi) Bozkır İlçe Başkanı,
Komite Üyesi    :        İbrahim Elma, SHP (Sosyaldemokrat Halkçı Parti) Bozkır İlçe Başkanı,
Komite Üyesi    :        Mehmet Akif Ülker, ANAP (Anavatan Partisi) Bozkır İlçe Başkanı,
Komite Üyesi    :        Hacı Ali Yıldız, RP (Refah Partisi) Bozkır İlçe Başkanı,
Komite Üyesi    :        Kâmil Akkoyun, MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) Bozkır İlçe Başkanı,
Komite Üyesi    :        Mehmet Duran, DSP (Demokratik Sol Parti) Bozkır İlçe Başkanı,
Komite Üyesi    :        İbrahim Akgül, Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı,
Komite Üyesi    :        Ali Duran, Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı,
Komite Üyesi    :        Mehmet Ali SÖKE, Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Derneği Başkanı.

Komite, Bozkırlıları hemen bir toplantıya çağırmış ve toplantı davetiyesini, tasarruf ilkelerine riayet ederek, teksir makinesindeki saman kâğıtlara basarak bütün ilçeye ve ilçe dışında ulaştırılması gereken yerlere ulaştırmıştı. Davetiyede ise aynen şunlar yazılıydı;
“Saygıdeğer Bozkırlılar,
Bozkırımızın il olma konusunda 11.01.1994 günü saat:10.00’da Belediye Düğün Salonunda Belediye Başkanlarımızın, köy ve mahalle muhtarları ile sayın halkımızın katıldığı memnuniyet verici bir toplantı düzenlenmiştir. Bugün akşam (11 Ocak 1994) saat:19.00’da komite olarak Bozkırlı hemşehrilerimiz ve esnafımızla bir toplantı yapmayı uygun gördük. Toplantı Belediye Düğün Salonu’nda yapılacak olup, tüm hemşehrilerimizin ve esnafımızın teşriflerini bekler saygılar sunarız.”

11 Ocak 1994 günü yapılan toplantıdan; Bozkır’ın il yapılabilmesi için ilçe merkezinde 17 Ocak 1994 tarihinde geniş katılımlı bir miting yapılmasına, bütün gazete ve radyo televizyon kuruluşlarının mitinge çağrılmasına ve tertip komitesinin il olma görüşmeleri için Bozkırlılar adına tam yetkiyle Ankara’ya gönderilmesine karar verilmişti.

Ve… Takvim yaprakları 17 Ocak 1994 tarihini gösterirken, kış güneşinin bulutların arasından ışıklarını nazlanarak gönderdiği bir Pazartesi günüyle Bozkır tarihi enstantelerinden birisini daha yaşamaya hazırlanıyordu. Bu durumu, Bozkırlılar Vakfı’nın hafızalarımızdan silinemeyen mükemmel dergisi Bozkır Gündem’in Şubat 1994’deki 27. Sayısında şu anda emekli olan o tarihteki Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mehmet Ali Özeralp şöyle anlatmıştı;

17 Ocak 1994 günü yapılan miting muhteşemdi. Yıllardır Konya iline bağlı kal­kınmada geri kalmış yörelerimizden olan Bozkır ilçemiz Torosların eteğinde yeşil vadiler arasında kurulmuş, merkez ka­saba ve köyleri ile 140 yıldır ilçe olan Bozkır’ın kendisi ile aynı karakteri taşıyan Taşkent, Ha­dim, Ahırlı ve Yalıhüyük ilçeleri­nin de desteğini alarak il olmak isteğini bütün siyasi partiler ve dernek başkanları ile Bozkır be­lediye başkanından oluşan komite 17 Ocak 1994 Pazartesi günü Bozkır çarşı alanında tari­hinde görülmemiş bir kalabalıkla il olma isteğini vakur bir dille dile getirdi. Sunuculuğunu o tarihte Bozkır Milli Eğitim Müdürü olan Ali Kemal Karakaş’ın yaptığı ve öğrenciler­den Eczacı Hasan Hıncal’ın kızı Seçil Hıncal’ın Bozkır hak­kında okuduğu anlamlı şiiri ve Akçapınarlı hemşehrimiz Avukat Numan Güzey’in anlamlı ve gü­zel konuşmalarıyla miting alanı il olma ve yörenin kalkınması he­ves ve istekleriyle coştu. Bir yandan Bozkır Folklor Ekibi yö­renin tarihi ve kültürel özellikle­rini yansıtan oyun havaları ve memleket türküleriyle miting alanını inletti. Bozkırlıların geliş­miş ekonomik, sosyal ve kültü­rel yönden kalkınmış ilçeleri il yapma politika ve görüşlerine karşı çıktığı bu mitingde “Bozkır, Hadim, Taşkent, Ahırlı ve Yalı­hüyük Bozkır’la Büyüktür” di­yen Hocamız Ali Kemal Karakaş, artık Bozkır’ın il yapılması gerektiğini, doğru olanın da bu olduğunu belirtmesi de büyük coş­kuya sebep olmuştur. Bu haklı isteğimiz ve görüş­lerimize yardımcı olacak bütün büyüklerimiz ve memleket severlerimiz Bozkırlının yüreğinde ve hafızasında yaşayacak, minnet ve şükranla anılacaktır.”

Ülke çapında ses getiren 17 Ocak 1994’deki müthiş mitingimizden hemen sonra, İl Tertip Komitesi Bozkır’ın il olma isteğini resmi olarak iletmek için Ankara’ya gitti. Daha sonra,  03.02.1994 Perşembe günü saat:22.45’de özel televizyon kanallarından Show Tv’nin “Arena” adlı programında aslen Aliçerçili olan hemşehrimiz Haluk Şahin’in sunduğu Editör’ün Köşesi adlı bölümde “İl olmak istemeyen ilçeler” konusu mizahi olarak ele alınarak Ahırlı’nın il olmak istemeyen bir ilçe olduğu mizahi olarak anlatılmış, bunun yanında Bozkır’ın il olma isteği programda anlatılmış ve dönemin Belediye Başkanı merhum Mehmet İşler’le küçük bir röportaj yapılmıştı.

Bu yazımızın devamı olan ikinci bölümde tekrar buluşmak dileği ile saygılarımı sunuyorum. 

Ali Ulvi ÜLKER 
[email protected]
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.