Recent Comments

HACI YUNUSLARLI HALİL İBRAHİM HOCA (1940; - )

Paşail sülalesindendir. Anneden dedesi; Sarıların İbrahim, babadan dedesi ise Mehmet’tir. Babasının adı Nuh Hoca’dır. Babası 1313 doğumludur. 

Kudüs’te askerlik yapmış, orada bulunduğu birlik İngiliz askerlerine esir düşünce bir kuyuya saklanır, Soğucaklı bir arkadaşı ile otuz beş günde Anadolu’ya yaya kaçar. Nuh Hoca’nın Hasan, Recep ve Ayşe(Bekir Hocanın, Hasan ile evlenir.) adlı kardeşleri bulunmaktadır.

Halil İbrahim hoca 1940 yılında Bozkır’ın Hacı Yunuslar köyünde dünyaya gelir.İlk eğitimini babasından alır,diğer ders olan tecvidi ise kendi Köyünden, Zabit Hocadan alır.Daha sonra Hocaköy’ünde akrabasının yanında kalarak Şıhların Kara hafız’dan Arapça dersi alır.Buradan ayrılıp Gereze(Yalınçevre) gider.Gerezli Niyazi Hocadan sarf-nahiv dersleri alır.Daha sonra Gezlevi’ye (Korualan) gider.Orada Ali Şeker’in evinde birkaç arkadaşı ile kalır.Köylüler onlara yardımlarını esirgemez.Gezlevi’ye köylerinden eşekle ve arkalarında yiyecek götürürler.Soylu İsmail’in Muhtar olduğu dönemde, onun da yardımı olduğunu belirtir.Gezlevili Mehmet Efendi den dört yıl boyunca diğer arkadaşları ile fıkıh,feraiz, dersleri alırlar.Burada bulunan diğer öğrenciler:Kardeşi Şakir ile beraber, Bekir Sarı, Nazif Altınkara,Dolanlarlı Azap Ahmet,Dedemköylü Muhsin Gümüşlü,Hasan Gümüşlü, Gezlevi’den Bülbül Mustafa,Mehmet Pehlivan,Sakallının Hasan,Ömer Tokay,Eyüp Karlıbaş bunlardan bazılarıdır.Gezlevi’den ayrılınca Seydişehir-Kisecik’e gider.Tevfik Hocanın talebelerinden;Seyit Ahsen Hocadan Kisecik’te 80 kadar arkadaşı ile üç yıl Dürer,eşbah gibi dersler alır.1960 yılında Seydişehir-Kisecik’ten ayrılır.1963 yılına kadar kışları köylerde imamlık yapar.Cihanbeyli-Kel Hasan köyünde ve Kreli kasabasında,Karaca ardıç köyünde imamlık yapar.1963 yılında Yozgat ve Kastamonu’da toplamda iki yıl Jandarma olarak askerliğini yapar.1965 yılında köyüne döner.Askerliğini bitirince Karabayırlı Çolak Hamza’nın kızı, Müslüme Hanımla evlenir.Bu arada Kastamonu-Cide’de bir sınav açılınca oraya kadar gider sınava başvurur.On beş kişi arasından birinci seçilerek,1966 yılında Kastamonu’nun Şenpazar ilçesi camisine, imam hatip olarak atanır. Burada iki yıl görev yapar.1968 de oradan ayrılarak Zonguldak-Kurucaşile-Tekkeönü Kasabası’na tayini ister.1970 yılının yarısında Bozkır-Çağlayan’a tayin olunur. Burada yedi yıl kadar hizmet eder.1977 de Sarıoğlan Boyalı’ ya gider. Altı yıl da burada hizmet verir pek çok öğrenci yetiştirir.1983 yılında Çumra Karkın Kasabasına gider. Bura da pek çok hafız ve öğrenci yetiştirmek için emek harcar. Dört yıl sonra Konya merkez Sıraç Gülşen camisine tayin olur. Sarı Hoca camisinde ve Tolluoğlu camilerinde de görev yapar.1995 yılında emekli olur. Pek çok kez hac görevlisi, Umre görevlisi olarak Mekke-Medine’ye gitme görevi üstlenir. Mekke ve Medine’deki bazı camilerde farklı zamanlarda vaizlik de yapmıştır.
 
Hocamız; Konya’daki vakıflar ile ilgili araştırmalarını diyanet başkanlığına sunmuştur. Konya’da seksen kadar vakfın olduğunu ve o kayıtlardan öğrendiğini bizlere aktardı. Halil İbrahim Hocamız üç kız ve dört erkek çocuk babasıdır. Konya-Ulubatlı Hasan Mahallesinde ikamet ediyor. Kendilerine Allahtan uzun ömürler diliyoruz.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.