Recent Comments

Ucube Değil, Tarih ve Kültür Abidesi; Süleyman Şah Anıtı!..


Son günlerde “ucube heykel” tartışması gündemi işgal etmektedir. Memleketimizin çeşitli yerlerinde kaba saba, anlamsız hatta pornografik yapı içeren heykellerin bile parklarda bahçelerde sokak aralarında sergilendiğini irili ufaklı basit heykellerin sokak ortasında alelade yerlere dikildiğini görüyoruz. Fakat tüm bu olumsuz örneklere karşı Konya’da bir küçük anıt var ki görünümü, anlamı şehirle olan bağı açısından çok güzel bir kompozisyon olarak taşarlanıp yapılmış olan Kutalmışoğlu Süleyman Şah Anıtı’dır.

Kutalmışoğlu Süleyman Şah Anıtı Anadolu Selçuklu Devletinin Anadoluya kazandırdığı tüm eserlerini üç at kafası üzerine kabartmak suretiyle ecdadımızın Anadolu’yu nasıl vatan yaptığını anlatmıştır. Ayrıca anıtın taşıdığı bir diğer anlamda Anadolu’nun fethinden sonra bu topraklamadan çıkan medeniyetin hedefinin üç kıta olduğu vurgulanmış Selçuklu’dan Osmanlı medeniyetine geçişin de ruhunu yansıtmaktadır.
 
Kutalmışoğlu Süleyman Şah Anıtı görünüşü ve anlamının yanında tarihimize, kültürümüze ve Türk – İslam Medeniyetine duyulan bir saygı nişanı olarak Konya’mızın en güzel caddesi olan Zafer Alanı’nı süslemektedir. Birçok güzel eserler gibi böyle anlamlı bir eseri Konya’ya kazandıran Konya Büyükşehir Belediyesi’ne tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu güzel eseri sizlerle paylaştıktan sonra Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ı anlatmamak olmazdı. Artık Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ı anlatmak benim için önemli bir görev olduğunu düşünüyorum.

Kutalmışoğlu Süleyman Şah Kimdir? Büyük Selçuklu Devletinin kurucusu Selçuk Beyin oğlu Arslan Yabgu’nun torunu ve Selçuklu Beylerinden Melik Şihabeddin Kutalmış Beyin oğludur. Alparslan’la birlikte Malazgirt muharebesine iştirak eden Süleyman Şah muharebede büyük kahramanlık göstermiş ve zaferin kazanılmasından sonra Sultan Alparslan tarafından Anadolu’nun fethiyle görevlendirmiştir. Anadolu’yu baştanbaşa fetheden bu komutan Anadolu Fatihi olmasının yanı sıra Başkenti Konya olan Anadolu Selçuklu Devleti’nin de ilk sultanıdır. Ayrıca Anadolu Fatihi Süleyman Şah’ın mezarı Suriye sınırları içinde yer alan ve 8800m2 genişliğinde Türk toprağı olan Caber Kalesindedir. Süleyman Şah Türbesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı 20. Zırhlı Tugay 3. Hudut Komutanlığına bağlı bir manga saat 17 ye kadar türbe girişinde sonrasında ise karakolda görev yapmakta ve Türk Bayrağı dalgalanmaktadır. Onun 41 yıllık kısa denilebilecek hayatı, Horasan’dan İzmit’e, Kafkaslar’dan Suriye’ye kadar uzanan bir coğrafya içinde mücahede, fetih ve zaferlerle geçmiştir.







Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.