Recent Comments

KARACAHİSARDAN BOZKIRA BAHÇELERİN AKİBETİ?

Bahçelerin Akıbeti?

Sarıot Yaylasından beslenip Aygır gediğinden çıkıp Apa Barajına kadar geçtiği bütün beldelere can veren Çarşamba Çayı nihayetinde Kanalizasyon ayıbından kurtuluyor.

2010 yılında onaylanan Proje ihalesini kazanan Esen İnş 2010 yılı sonbaharında. Projede öngörülen kanalizasyon hattının inşasına, yapılması planlanan Arıtma Tesis sahasından başlamış ve 2011 yılı ocak ayına kadar Çağlayan Kasabası sınırlarına ulaşmıştır.

Fakat kamu yararına olan bu proje hakkında vatandaşlarımıza aydınlatıcı bir bilgi maalesef verilmemiştir.
Şöyle ki;  Çağlayan, Dere ve Sorkun Kasabası halkı yazın yiyeceği domatesi, fasulyeyi kışın yiyeceği patatesi arıtma hattının geçtiği veya geçeceği müstakil bahçelerden temin etmektedir.
21 Martta bitecek olan kış aylarının ardından vatandaşlarımız her yıl olduğu gibi bu yılda sebze ve meyve ihtiyaçlarını karşılamak için bahçelerinde ekim ve dikime başlayacaklardır. Fakat   bin bir zahmet ve masraf ile ekim dikim yapıldıktan sonra acaba bahçeme iş makineleri girer mi? Ürünlerimiz dev makinelerin altında ezilir mi korkusu” içindedir vatandaşlarımız.
Çünkü çalışmalar sadece hattın geçeceği 1 mt lik kısmi alanda değil aşağı yukarı en az 10 metrekarelik bir alanda tahribata neden oluyor. Boruları taşıyan makineler, yerleştiren makinelerin ebatları büyük ve tonajları fazla olduğu için hasar büyük olacaktır.
Öte yandan söz konusu güzergâhta bulunan bahçelerin bu korku ile ekilmemesi halinde dar gelirli olan vatandaşlarımızın sırtına çok büyük bir yük yüklenecektir

Hattın geçeceği güzergâhtaki ağaçlar kesim için işaretlenmiş fakat birçok vatandaşın haberi dahi yok.
Bu işaretlenen ağaçlar içerisinde kavak, söğüt gibi meyvesi olmayan ağaçlar kadar meyvesi için yıllardır emek çekilerek yetiştirilmiş meyve ağaçları da bulunmaktadır. Bu ağaçların kullanımından çıkarılması ile meydana gelen zararın karşılanıp karşılanmayacağı muammadır.

Oysaki kamulaştırma kanuna göre:
  Ekili arazinin boşaltılması hasat sonuna bırakılır. Hasat zamanının beklenmesi mümkün olmadığı hallerde kamulaştırmayı yapan idare, mahkemece takdir edilecek ekin bedelini tazmin etmek şartıyla, arazinin boşaltılmasını talep edebi-lir. Ekin bedeli 11 ve 12 nci maddeler uyarınca yapılan kamulaştırma değerinin tespitinde nazara alınmış ise, taşınmaz malın boşaltılması için tekrar bu bedelin tespit ve ödenmesi gerekmez.”  Denilmektedir

Yani yetkili kişi veya kurumlar en kısa zamanda hak sahibi vatandaşlarına gerekli duyuru ve bilgilendirmeyi yapmaz ise bir an evvel bitmesi lehimize olan bu proje vatandaşların haklı itirazları nedeni ile yıllarca sürüncemede kalabilir.  

Şayet bu bahçeler bu yıl ekilmez ise 2011 yazında sebze fiyatları cep yakacaktır.  Çünkü Bozkırın Fasulye, domates,  patates, biber, patlıcan gibi ihtiyaçlarının birçoğu bu köylerin bahçesinde yetişmektedir.

Bizde bu konuda üzerimize düşeni yapıp İhaleyi alan firma yetkilisi ile görüşüp en kısa zamanda sizleri bilgilendireceğiz.





Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.