Recent Comments

Bakanlıktan keçiye ormana giriş vizesi

Çevre ve Orman Bakanlığı, ağaçlara zarar verdiği gerekçesiyle keçilerin ormana girişini yasaklamıştı. Artan göç ve orman yangınları nedeniyle geri adım atıldı ve yasak kaldırdı.



TÜRKİYE’de ormanlık alanlara girişi yasaklanan keçi ile sınırlı olarak ormana girebilen koyun sürüleri, yasa değişikliğiyle ormanlık alanlara girerek belli bölgelerde otlayabilecekler.
Keçilerin ormanlık alanlara girişi yasaklanmasıyla birlikte Türkiye’de sayıları 100 bini bulan keçi yetiştiricisi ile orman köylüleri, ormandan yararlanamaz hale gelmiş ve köylerden kente göç hızlandırmıştı.
Öte yandan artan orman yangınlarının önlenmesinde keçilerin dolaylı etkisinin de olduğu ortaya çıkmıştı. Ağaç diplerinde yetişen otları ve alt dalları yiyen keçilerin, ormanda çıkan yangınların yayılmasını önlediği anlaşılmıştı.
TORBA YASAYLA GEÇTİ
Bu durumu göz önünde bulunduran yetkiler, ilgili kanunda düzenlemeye gittiler. Birden fazla yasa hükmünün maddenin kabul edildiği 25 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Torba Yasa’yla keçilerin ormanlık alana girişine izin verildi. Kabul edilen Torba Yasa’nın 182. maddesinde “Orman idaresince belirlenen orman alanlarında, orman idaresince tespit edilen usul ve esaslar çerçevesinde hayvan otlatılmasına izin verilebilir” ifadelerine yer verildi. Aynı kanuna göre, keçilerin yeni dikilen fidanlıklar, koruma altında olan bölgeler ve piknik alanlarına girmesi yasak olacak. Yasaklı bölgeleri ise Orman Müdürlükleri belirleyecek.
100 BİN AİLE SEVİNDİ
Aynı kanun orman köylüsünün Çevre ve Orman Bakanlığı’nın desteklerinden yararlanmasının da önünü açtı. Köylüye bugüne kadar koyun ve inek desteği veren devlet, bu kanunla birlikte keçi desteği de verecek.
Kanun, Türkiye’de 100 bin keçi yetiştiricisini doğrudan ilgilendiriyor. Ülkede 5.5 milyon civarında keçi bulunuyor.


Kaynak : YENİ MERAM


Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.