Recent Comments

Kriz Bozkırlı gurbetçiyi etkiledi

Avrupa'da meydana gelen ekonomik kriz en çok gurbetçiyi etkiledi. Yaz mevsiminde memleketlerine gelen gurbetçiler artık eskisi gibi esnafa döviz bırakmıyor.

Gurbetçi Harun Karakaş ise, Avro'nun alım gücü düştüğü için fazla alışveriş yapmadıklarını söyledi. Her yıl özellikle yaz mevsiminde Konya esnafının yüzünü güldüren gurbetçiler bu yıl bekleneni veremiyor. Yaz mevsiminde gelerek Konya esnafına büyük döviz bırakan gurbetçiler, bu yıl Avrupa'da meydana gelen ekonomik kriz nedeniyle fazla alışveriş yapmıyorlar. Özellikle kuyumcu sektörünün yaz aylarında lokomotifi olan gurbetçiler altın dahi alamıyorlar. Avrupa'daki ekonomik kriz nedeniyle gurbetçilerin etkilendiğini, bu nedenle fazla alışveriş yapamadıklarını belirten Sarraf Fidan sahibi Mehmet Kuşdemir, "Bir gurbetçi her yıl 10 altın alıyorsa bu yıl 5 alabiliyor. Alışverişlerde yüzde 50 düşüş var. Ama burada Avro'nun altın karşısında alım gücünün azalması da yatıyor. Geçen yıl 30 Avro'ya bir çeyrek altın alınabiliyorsa şimdi 65 Avro'ya bir çeyrek altın ediyor. Türkiye'de de iki bakanın ekonomik kriz olabilir söylemleri piyasayı çok olumsuz etkiledi. Altın rekor üstüne rekor kırıyor. Bu söylemler doğru değil. Bu söylemler karşısında insanlar alışveriş yapmaktan kaçınıyor. Bu da piyasanın hareketliliğini durduruyor" dedi. Gurbetçilere düğün ve alışverişlerini kendi memleketlerinde yaptıkları için çok teşekkür ettiklerini de aktaran Kuşdemir, "Gurbetçiler alışverişlerini ve düğünlerini kendi memleketlerinde yapıyorlar. Bu çok güzel bir durum. Bu sayede Konya esnafının hepsi döviz elde etmiş oluyor. Ama bu yıl ekonomik kriz ve altının çok fazla yükselmesi işleri olumsuz etkiledi" diye konuştu.
'KRİZDEN ENÇOK GURBETÇİLER ETKİLENİYOR'
11 yıldır Fransa'nın Starzburg şehrinde inşaat sektöründe çalışan gurbetçi Harun Karakaş da, Avrupa'da yaşanan krizde en çok gurbetçilerin etkilendiğini belirtti. Aslen Konya'nın Bozkır ilçesinden olduğunu aktaran Harun Karakaş, "Kriz nedeniyle gelirimizde bir düşüş yaşandı. İşlerimiz azaldı. Bu durum memleketimize geldiğimizde daha az alışveriş yapmamıza neden oldu. Ayrıca Avro'nun alım gücü düştü. Özellikle altın karşısında. Ama biz her halükarda kendi memleketimizin esnafı kazansın, kendi ülkemizin ekonomisi canlansın diye buradan alışveriş yapıyoruz. Giyeceklerimizi bile buradan alıp Fransa'ya dönüyoruz. Ama burada bazen esnaflar tarafından kandırılmaya çalışılıyoruz. Bu doğru değil biz buranın evlatlarıyız" ifadelerin kullandı.
'İKİ ÜLKEDE DE YABANCI GİBİ GÖRÜLÜYORUZ'
Fransa'da ırkçılığın olduğunu belirten Karakaş, "Fransa'da böyle bir durumla karşılaşırken Konya'da da yabancı gibi görülüyoruz. Esnaflar bizi para makinesi gibi görüyor. Bundan vazgeçmeleri gerekiyor. Biz kendi ülkemiz kazansın diye bunu yaparken esnafın böyle düşünmesi doğru değil. Bu durum bizim kaçmamıza neden oluyor. Bize ürünün değerinden daha pahalıya satmak isteyen esnafa bir daha gitmiyoruz. Konyalılarında bizi yabancı gibi görmesi bizi üzüyor. Gurbetçilerde böyle bir izlenim var" dedi.
'TÜRKİYE GELECEĞİN SÜPER ÜLKESİ'
Türkiye'nin geleceğin süper ülkesi olarak dünyaya hükmedeceğini ifade eden gurbetçi Karakaş, "Avrupa ülkeleri dünyada geleceğin en gelişmiş ülkesinin Türkiye olacağını biliyorlar. Ama Türkiye'nin kendi kontrollerinde olması için sürekli sorun çıkarıyorlar. Biz de gurbetçiler olarak bunu dışarıdan görüyoruz. Şu an Türkiye, Avrupalı birçok ülkeden daha iyi durumda. İş olanakları da çok iyi. Ama insanlar zora gelemediği için çalışmıyorlar. Bu yanlış bir düşünce. Avrupa'da daha zor şartlar altında bizler çalışıyoruz. Türkiye'de siyasi istikrarın olması bunu tetikliyor. Türkiye'nin sürekli kendini geliştirmesi bizi memnun ediyor" diye konuştu.
'TÜRKİYE'YE DÖNÜŞ YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ'
Avrupa'nın eskisi kadar gelişmiş ve iş imkanı yüksek bir yer olmadığını da dile getiren Fransa'da yaşayan gurbetçi Harun Karakaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Memleketimiz; iş konusunda, sağlık hizmetleri konusunda, ulaşım konusunda ve birçok sektörde daha cazip bir ülke. Avrupa'da ki birçok gurbetçi şu an Türkiye'ye dönmüş durumda. Biz de memleketimize dönmeyi düşünüyoruz. Özellikle çocuklarımız Anavatanlarını çok özlüyorlar. Burayı daha çok seviyorlar. Avrupa'nın bir çekiciliği kalmadı. Türkiye ve halk Avrupa ülkelerine özeniyor ama inansınlar Türkiye daha iyi durumda. Medyada Avrupa'nın gerçek yüzü gösterilmiyor."
MUSTAFA AKÇA
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.