Recent Comments

KÖY YOLLARI VE ÇAYIN SORUNLARI

Bundan iki ay önce, 18 Temmuz 2011 tarihli Bozkır Postası Gazetemizde çıkan haberde: “MİLLETİN PARASI HEBA OLUYOR” başlıklı yazımızı hatırlayalım.


Yağışlar ve kış şartları nedeniyle uzun süre onarılamayan Bozkır’ın köy yollarından, güya onarımı yapılmış olarak servise, trafiğe, açılan o günlerde sürücülere ciddi sorunlar ve sıkıntılar yaratan yolla ilgili eleştiri ve şikâyetlerimizi dile getirmiştik.








 Bozkır’dan Konya istikametine giderken, Jandarma koruluğundan, Küçükhisarlık-Dedemli yönünde, Üçpınar-Hadim yol kavşağına kadar olan yolda, seyir halindeki araçların kaldırdıkları toz bulutundan, arkadaki aracın öndekini ve yandan geçen aracı görmesi zorlaşıyordu. Yola serilen mıcırın, malzemenin yol kenarı boyunca ve özellikle virajlarda birikerek, şişerek kümeleşmiş olması ciddi sıkıntılara neden oluyordu. Ayrıca yol boyunca devam eden kanal görünümlü tırtırlı kasislerden, araçların çıkardığı anormal tırtır sesinin yanı sıra aracın sürekli sarsılması ve zıplayıp hoplaması sonucu sürücüler gerilmekte ve sinirlenmektelerdir. Bu olumsuzluklar özellikle araçların ön düzenine ciddi zararlar vermektedir.
 Yukarıda belirttiğimiz üzere iki ayı geçen zaman içinde bu yolun eskisinden de kötü durumda olduğunu bu günlerde yine yaşayıp gördük.
Bu kez devletimizin parasının heba olmasının yanı sıra milletin araçlarının zarar gördüğüne de tanık oluyoruz. 
Gazetemizdeki ilkyazımızın ardından ilgililer bu işin formatı gereği 15-20 gün içerisinde serilen malzemenin üzerinin ancak zift ve asfaltlanabileceğini şifahen söylemişlerdi.
 Bu güne denk buda yapılmamıştır. Ancak bu arada Üçpınar-Hadim yol ayırımında, tahminen bu yolun 400-500 metresine astar ve asfalta benzer bir çalışma yapılmasına rağmen bu kısım bile kasislerden kurtarılamamıştır. Aracın şiddetli titremesi ve anormal tırtır sesi yine sürücülerin aşırı derecede sinirlerini bozmuştur. Aracımızın zarar göreceğinden endişelenmemiz üzerine, Dedemli dönüşümüzde, Fart köyüne olan yolumuzu bu kez Üçpınar-Bozkır üzerinden yaptık.
 Daha önceleri de önerdiğimiz üzere, lütfen sorunlu ve ilgililerin devletin değil de, kendi özel araçları ile bu güzergâhtaki yoldan bir defa gitmelerini öneririz. Acaba araçlarına kıyıpta geri dönüşlerini yine aynı yoldan yapmayı göze alabileceklerimi diye merak ediyoruz.
Bu yazımızda sorunlara yer vermişken, bu kez doğal çevreye duyarlı insanları rahatsız eden bir konuya da değinmek isteriz.
 Çarşamba Çayının arıtılması ve ıslah çalışmalarının ilk adımlarının atılmasını, yine gazetemiz aracılığıyla Bozkır halkına duyurmuştuk. Bozkır halkı da bu haberleri sevinçle karşılamışlardı. 
Endişemiz, ilçenin ve köylerinin kanalizasyonlarından arındırılacak olan bu çayın, çevrenin ve özellikle köylerin çöplerini apa barajına kadar taşıması görevinden alınması için, ilgili çevrecilerin ve sorumlularının bir gayret ve çalışmaları olabilecek mi diye de düşünüyoruz.
 Örneğin Bozkır’ın Fart köyünde, çayın üzerinden köye çıkan mevcut iki köprünün bu günlerde altının ve ayaklarının ilgililerce görülmesini öneririz.
Köyü çöpünden arındıran, temizleyen köyün çöp taşıma servisini üstlenen yegâne aracın köyün ortasından geçen Çarşamba Çayının olduğunu görürsünüz. Çöpü apa barajına taşıyacak coşkulu suların bir an önce gelmesini dileriz. Böylece hiç olmazsa, çöplerden oluşan köydeki görüntü kirliliği de giderileceği gibi, köydeki çocuklarda pis koku ve mikroplardan kurtulmuş ve arınmış olurlar.
 Bozkır ve çevresinde bahçeler düzenleyen, etrafını tel örgülerle korumaya alan, Akçapınar köyünden olup, işinde mahir olan ve topal lakabıyla çevresinde anılıp, tanınan Mustafa kardeşimize burada bence önemli bir hizmet düşüyor. İlçede bulunan sorumlu ve çevreci elemanlardan önce davranmak suretiyle, Çarşamba çayının çöp taşıyıcılığı görevine ancak sen çare bulabilirsin. Maharetini burada da kullanarak çayı ancak tel örgüyle korumaya sen alabilirsin. 

Köy çocuklarına, okullarından ve ailelerinden önce doğal çevreyi koruma ve kollama kültür ve bilincini onlara ancak sen aşılayabilirsin. Nasıl olsa bu tür sorunlara kurumsal, örgütsel olarak değil de, gönüllü bireyler olarak eğiliyoruz da ondan.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.