Recent Comments

Bozkırlı Fatih METİN'den Behçet Hastalığıyla ilgili Kaynak Web Sitesi

Hemşehrimiz İlçemiz Milli Eğitim Müdürlüğü Şefi Fatih METİN 8 yıl önce yakalandığı Behçet Hastalığıyla ilgili web sitesi yaptı.

Yapmış olduğu web sitesinde http://www.behcetturkey.com Behçet hastalığıyla (Behçet hastalığı bütün organları tutabilen, kronik, tekrarlayıcı, sistemik bir vaskülittir-kan damarlarının iltihaplanmasıdır) ilgili bir çok bilimsel makaleler ve bilgilere yer vererek Behçet hastalarına hitap etmektedir. Aynı zamanda genetik olarak irsi olan bu hastalık İlçemiz Ziraat Bankasından emekli veznedar amcasınındı gözlerinin kapanmasına neden olmuştu.

Behçet hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bulguların çoğunun nedeni kan damarlarının iltihaplanmasıdır. Kan damarlarındaki bu iltihaplanmaya bağışıklık sisteminin neden olduğu düşünülmektedir, fakat bu hastalığı neyin başlattığı bilinmemektedir.

Behçet hastalığı bulaşıcı değildir. Gelişmesinde bağışıklık sistemi bozukluğunun yanısıra, kalıtsal nedenlerin de etkili olabileceği ve çevresel faktörlerin (virüs ya da bakteri gibi), duyarlı kişilerde hastalığı başlatabileceği sanılmaktadır. Behçet hastalığı özellikle Türkiye ve İran gibi orta doğu ülkelerinde ve Japonya, Kore gibi uzak doğu ülkelerinde sık görülür. Hastalığın coğrafi dağılımı, tarihi ipek yolunu anımsattığı için, Behçet Hastalığı “İpek Yolu Hastalığı” olarak da bilinir. Avrupa ve Amerika’da sıklığı oldukça azdır. 20'li ve 30'lu yaşlarda başlama eğilimi göstermekle birlikte, her yaşta görülebilir. Erkeklerde, kadınlara göre biraz daha sıktır. Behçet Hastalığı'nın ülkemizde görülme sıklığı 10.000”de 37 olarak bildirilmiştir. Kabaca erişkin nüfusta her 250 kişiden birisinde Behçet Hastalığı olduğu düşünülmektedir. Hastalık özellikle genç erkeklerde daha ağır, kadınlarda ise daha hafif seyreder. Hastanın yaşı ilerledikçe Behçet Hastalığı”nın klinik bulguları gerileme eğilimine girer. Diğer bir anlatımla, yıllar geçtikçe hastalığın yatışması beklenir. Tanıda belli bir yöntemle deriye iğne batırılması ile uygulanan "paterji testinden" yararlanılabilir fakat bu test hastaların ancak %50-60'ında pozitif bulunur. Paterji testi, ön kol derisine yapılan bir testtir. Hiç kullanılmamış bir enjektör iğnesinin girdiği deri bölgesinde 48-72 saat sonra sivilce benzeri bir çeşit deri reaksiyonu oluşmasıyla karekterlidir. Testin yapıldığı deri bölgesi, test sonucu görülene kadar ıslatılmamalıdır.

Behçet hastalığı için kriterler:

Ağız yaraları (oral ülserler)-(AFT) 12 ay içinde en az üç kez

Aşağıdakilerden herhangi iki:

genital yara / ülser Dönüşümlü

görme kaybı Göz iltihabı

Karakteristik deri lezyonları

Paterji (cilt testi)

Bu belirtiler bulma yanında, doktor Lupus, Crohn hastalığı ve Romatoid Artrit gibi benzer belirtiler ile diğer koşullar ekarte edilmelidir. Doktor ayrıca hasta olası komplikasyonları göz iltihabı ile ilgili tanımlamak için bir göz doktoru görmek önerebilir. Bir dermatolog deri lezyonları veya genital, ağız biyopsi yapabilir Behçet diğer hastalıklardan ayırt edebilmek için. 

Hemşehrimiz Metin'e Sırıstat Haber Merkezi olarak Hastalık konusunda ve Kurmuş olduğu Web sitesi hakkında vermiş olduğu bilgiler için teşekkür ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarını tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Sırıstat Haber Merkezi : Yakup ÇETİN
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.