Recent Comments

'Mavi Tünel’de sona gelindi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi olarak görülen Mavi Tünel Projesi'nde sona gelindiğini açıkladı.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi olarak görülen Mavi Tünel Projesi'nde sona gelindiğini açıkladı. Eroğlu, Konya Ovaları Projesi (KOP) dahilinde gerçekleştirilen Mavi Tünel’e su verecek Bağbaşı tünelinin de tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
Projenin temelinin 06 Temmuz 2007 tarihinde dönemin Başbakan Yardımcı ve Dışişleri Bakanı Cumhurbaşkanı Abdulah Gül tarafından atıldığını hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 17 bin 34 metre uzunluğundaki Mavi Tünel’in bugün itibarıyla 16 bin 289 metresinin tamamlandığını, geriye 745 metre tünel inşaatı kaldığını ifade etti. Eroğlu, “Mavi Tüneli tamamlayarak, Konya’mızın 100 yıllık rüyasını gerçekleştireceğiz.” dedi.
Konya Ovası’nın önemli bir bölümünü sulanabilir hale getirecek Mavi Tünel Projesi’nin aşırı yer altı suyu çekimini ve çöküntü obrukların oluşumunu engelleyeceğini belirten Eroğlu, aynı zamanda atık suların değerlendirilip kuruyan göllere takviye edilmesine de katkı sağlayacağını dile getirdi.
Mavi Tünel Projesinde yer alan Bağbaşı Barajında gövde dolgu ve ön yüzü beton kaplama inşaatı bitirildiğini de vurgulayan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “ Göksu’dan Mavi Tüneli vasıtasıyla Konya Kapalı Havzasına aktarılacak toplam su miktarı yılda 414 milyon metreküp olup, bunun 100 milyon metreküpünü içme suyuna verildikten sonra kalan su ve sulamadan dönen sulardan da istifadeyle Konya ve Karaman Ovalarında yaklaşık 1 milyon 500 bin dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacaktır. Özellikle tahıl ağırlıklı olan ve üreticilerin çoğunluğunun kuru tarım yaptığı Konya Ovasında KOP’un tamamlanmasıyla Konya ve Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağlanacaktır. 17 bin 34 metre uzunluğundaki Dünyanın sayılı tünellerinden birisi olan Mavi Tünel inşaatında, 3 vardiya halinde yerin yaklaşık 200 metre altında günde ortalama 30 metre kazı yapılmaktadır.”
CİHAN
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.