Recent Comments

Onlarda’da Gelecek kaygısı var!


İki fakültedeki araştırmalar, tıp öğrencilerinin eğitiminin yetersiz olduğunu gösterdi.

Doktor adayları, aldıkları eğitimi yetersiz buldukları için psikolojilerinin bozulduğunu ve gelecek kaygısı duyduklarını söyledi. Bugün gazetesinin haberine göre, yapılan iki ayrı araştırma yakın gelecekte toplum sağlığı için görev alacak tıp öğrencilerinin ruh halinin ne denli bozuk olduğunu gözler önüne serdi. İlk araştırma, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapıldı. Üniversitenin 2010-2011 öğretim yılında altı sınıfta kayıtlı 316 sı Erkek 536 öğrenciyle görüşüldü. Öğrencilerin % 26 sının ailesi,% 49 unun arkadaşı ile % 10 unun yalnız % 14 ünün yurtta kaldığı belirlendi.

Söz konusu öğrencilerin 4/1 den fazlasında depresif belirtilere rastlandı. Araştırmanın sonuç bölümünde öğrencilerin sorunlarına daha fazla önem verilmesi, depresyonu önlemede fiziksel olanakların iyileştirilmesi gerektiği belirtildi. İncelemede ayrıca Tıp öğrencilerinde depresyon sadece onların hayatını değil aynı zamanda uzun dönemde hasta bakımını da etkilemektedir.Görüşüne yer verildi.

Bir diğer araştırma ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileriyle yapılır. Tıpta Türkiye’nin en iyileri sıralamasında ilk sırada yer alan üniversitede okuyan son sınıf öğrencilerinin tıp eğitimi ve gelecekle ilgili görüşleri soruldu.1 Mayıs-15 Haziran sürecini kapsayan çalışmada 288 hekim adayıyla görüşülür.

Tıp öğrencilerinin %81 tıp eğitiminin son yılında TUS’a(Tıpta Uzmanlık Sınavı) hazırlanmayı planlarken,% 39 u ona çalışmanın tıp eğitimini olumsuz etkilediğini düşünüyor. Ayrıca araştırmaya katılan öğrenciler aldıkları eğitimde eksiklikler hissettiğini ve gelecek kaygısı yaşadığını dile getirdi. Bu durum, tıp öğrencilerinin daha meslek hayatına başlamadan psikolojik olarak yıpranmaya başladığını ortaya koydu.

202si erkek olan öğrencilerin % 86 sı okullarının fiziki şartlarının tıp eğitimi vermeye yeterli olmadığı görüşünde. Hastanenin eğitim ve hizmet dengesi sorulduğunda % 45 i hizmete daha fazla önem verildiğini belirti. Fakülteye 10 üzerinden verilen puan ise 10 üzerinden 6 da kaldı. Eğitim ile ilgili kaygıları ve sorunları sorulduğunda tıp eğitimi sonunda kendini pratisyen hekim olarak yeterli hissedenlerin oranı % 14,8 tıp eğitimi süresince koruyucu hekimlik uygulamalarında yeterli deneyim kazandığını belirtenlerin oranı ise % 18 dir.

Haftanın Sözü: Çocukken; Her şeyin sahibi olmak için büyümek isterdik. Büyüdük; Şimdi ise her şeyden uzak olmak için hep çocuk kalmak istiyoruz.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.