Recent Comments

DOKTOR CİVANIM…


DOKTOR CİVANIM…

Sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliğin arttırılması ve bütün vatandaşların birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlanması için geliştirilen ve birinci yılını geride bırakan GEZİCİ SAĞLIK HİZMETİ kapsamında çalışan bir doktoru özverili çalışmasını anlatacağım sizlere.

Karlı bir kış günü.. Bozkır merkeze yağmur olarak düşen yağış Akyokuştan yukarıda olan yerleşim yerlerine kar olarak yağıyordu. Salı günü başlayan kar yağışı nedeni ile Çarşamba sabahı Üçpınar, Hisarlık, Söğüt ve diğer küçük köylerin yolları kar nedeni ile kapanma noktasına gelmişti. Bozkırda ikamet edip bu köylerde hizmet veren görevliler sabahtan düştüler karlı yollara. Bunlardan bir tanesi de Hisarlık Aile Sağlığı Merkezinde görev yağan doktor Mustafa Sadık Taşlı….

Doktor Mustafa’nın o gün ki planı sabahtan Hisarlık sağlık ocağına müracat eden hastalarına bakmak. Ve gezici hizmet kapsamında görevli olduğu Işıklar, Yelbeği, ve Küçük Hisarlık köylerine gitmekti. Lakin yoğun kar yağışı ve trafiğe elverişsiz yollar nedeni ile Hisarlığa ancak saat 09:30 gibi varabilmişti. Ve yağan kar köy yollarını tamamen kapatıyordu.  O gün planı dahilinde olan köylere gidememişti.

Çarşamba günü hava bir önceki güne nispetle daha yumuşaktı ve yollar kapalı değildi. Kapalı değildi ama iş makinelerinin açtığı yollar yeniden beyaza bürünmüş araç kullanmak da o denli riskli hale gelmişti. Doktor Mustafa “hastalık beklemez” diyerek zorunlu olmadığı halde bu riski göze alıp onu bekleyen hastalarına hizmet etmeye, dertlerini dinlemeye, karar vermişti. Yine doktor Mustafa gibi aldığı maaşın hakkını verir bir hizmet anlayışı ile çalışan ebe Özlem Hanım ile birlikte çıktılar yola.

Hisarlıktan Yelbeği köyleri arası 12 km. Yollar devenin sırtı gibi. İnişli çıkışlı büklüm büklüm. Üstüne üstelik kar yağışı da devam ediyor. Doktorun kullandığı araç yalpalaya yalpalaya varıyor Yelbeği köyüne.

Bir zamanlar köyün imamı için lojman olarak tahsis edilen bir evde yapılıyor hasta muayenesi. Kapının girişinde ayakkabılar soyulup eve giriliyor. Hemen soldaki odada gümbür gümbür yanan bir odun sobası. Ve içeride bekleyen hastalar. Doktor ile olan samimiyetleri ata-evlat muhabbeti adeta. Halı serli oda da bir odun sobası  iki rahle ve birkaç minderden başka hiçbir şey yok. Ne masa, ne sandalye. Doktor belli ki bizim gibi köylü çocuğu gocunmadan oturuyor yere, minder uzatıyorlar, kabul etmiyor “ben rahatı sevmem” diyor. Kalabalığı yan odaya aldıktan sonra hastaların teker teker kabul etmeye başlıyor.


 Bir anne  cocuğunu getirmiş. “öksüreği var dokdor beyy gaç gündür”.  



















 Yaşlı teyze “can evim daralıyor oğlum” diyor







 Bir tane bebek ebe Özlem ablası iğne yaptı diye ağlıyor….Bir amca var kulağı duymaz boyuna anlatıyor bir şeyler…Tebessümle dinliyor doktor.






 Hani Kemal Sunalın Doktor civanım filmi vardıya. O geldi aklıma. Çok  bilgisi olmasa dahi ilgi ve tebessüm tedavi etmeye yetiyordu…,



Köylülerimizde en çok bunu bekliyordu sanki.. İlgi ve sıcacık bir tebessüm.



Yelbeği köyünden sonra sıra Işıklar Köyüne gelmişti.

Öğleden sonra saat 14:00 te ışıklar köyünün kardan kapanmak üzere olan ve köy muhtarının “gelme araç çıkmaz” dediği yollardan gelmişti. Işıkların köy odası yeni yapıydı. 20 cmkarın üstünden köy odasının merdivenleri çıkılmıştı.
 Köy odasında iki oda vardı. Halı serli olan odaya geçildi. Soba boş ve yanmıyordu. Köylüler “ bu havada doktor gelmez diye sobayı yakmamışlardı. Soba boştu. Yerler betondan daha soğuktu.Ama doktorun geldiğini anons eden  köy imamının sesini duyan hastalar gelmiş ve muayene bekliyordu. Burada  da aynı üşütmüş çocuklar tansiyonu olan yaşlılar..Bir buçuk saat kadar da burada  muayene yapan doktor, buradan Küçük Hisarlık köyünün mahallelerine doğrun yola çıktı. Yollar yine kar ve buz… Nihayetinde  Muratlı mahallesine geldi. Yine camiden yapılan” köyümüze doktor gelmiştir, muayene olacak komşular gelsin” anonsunu duyan birkaç yaşlı teyze ve amca ile bir genç geldi. Burada da yarım saat kadar muayene yapan Doktor Ebeselli mahallesine gitti. Oradan ayrılışı saat 17:15 ti… Bir memur için mesai bitimini on beş dakika geçmiş olmasına rağmen doktor karlı buzlu yolları olan köylerde hastalarına hizmet götürüyordu.

O gün görevim gereği doktor Mustafa ile bende akşamı etmiştim. İnsanların doktora bakışı ve saygısı, doktorun da köylülere olan ilgi ve şefkati  son zamanlarda görmeyi özlediğimiz durumlardan biri idi..

Doktor Mustafa SADIK TAŞLI ve ismini saymadığımız Bozkırımıza ve Bozkırlımıza kar kış demeden hizmet sunan değerli doktorlarımıza teşekkür ederim.

                                                                              Hüseyin DUMRU 13-02-2012



Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.