Recent Comments

SGK'dan Genel Saglık Siğortası Hakkında Açıklama


Gelir tespiti için başvurmayanlardan asgari ücretin iki katı tutarı üzerinden hesaplanarak aylık 213.TL genel sağlık sigortası primi alınacak.

Yurt genelinde 01.01.2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası uygulaması tamamen başlatıldı. Buna göre herkes zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı.
 
5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesine göre yeşil kart sahibi olanlar ile yeşil kartlı olmayanlardan herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alındılar.
 
Bu kapsamda 1Ocak 2012 tarihinden sonra, yeşil kartlı olmayanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların genel sağlık sigortası tescili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından re’sen yapılacak. Bu kişilerin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren bir ay içinde gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekiyor. Gelir tespiti için başvurmayanlardan ise asgari ücretin iki katı tutarı üzerinden hesaplanarak aylık 213.TL  genel sağlık sigortası primi alınacak.
 
Seydişehir Sosyal Güvenlik Merkezi Müdür Vekili Zafer Demiray konuyla ilgili verdiği bilgilerde “01.01.2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası uygulaması tamamen başlatılmıştır. Buna göre herkes zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır. 5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesine göre; yeşil kart sahibi olanlar ile yeşil kartlı olmayanlardan herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır.
 
1 Ocak 2012 tarihinden sonra, yeşil kartlı olmayanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların ( anne veya babasından sağlık yardımı alamayan, 18 yaşından büyük çocuklar dahil) genel sağlık sigortası tescili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından re’sen yapılacaktır. Bu kişilerin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren bir ay içinde gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekmektedir.
 
Yeşil Kart vizesi henüz dolmayan vatandaşlarımızın vizesi doluncaya kadar herhangi bir işlem yaptırmasına gerek yoktur, bu kişiler sağlık hizmeti almaya devam edeceklerdir.       1 Ocak 2012 tarihinden sonra yeşil kart vizesi dolanların ise vize tarihinin dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir tespiti talebinde bulunmaları gerekmektedir. Gelir tespiti için başvurmayanlardan ise asgari ücretin iki katı tutarı üzerinden hesaplanarak aylık 213.TL  genel sağlık sigortası primi alınacaktır.
 
Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için herhangi bir sağlık güvencesi yok ise 31 Ocak 2012 tarihinden önce gelir testi yaptırmak için müracaatlarını yapmaları gerekmektedir” dedi.
Gelir tespitine göre ödenecek prim miktarları:
Çalışanlar, emekliler ve bunların bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri ile yeşil kart kullananların dışında kalanlar yani hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar 01 Ocak 2012 tarihi itibariyle resen kayıt altına alınmaktadır.
 
Yapılan gelir tespiti sonucunda;
Aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden az olması halinde bu kişiler, primleri devlet tarafından karşılanarak Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında tescil edilecektir.
Yapılan gelir testi sonucunda; aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden fazla olması halinde ise bu kişiler,Kanunun 60 ıncı maddesinin (g) bendi kapsamında tescil edilecektir.
Bu kapsamda tescil edilen kişilerden aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarı; Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler asgari ücretin üçte biri,Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler asgari ücret,Asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler asgari ücretin iki katı,üzerinden %12 oranında genel sağlık sigortası primi ödeyecektir.


Kaynak: Seydişehir Haber
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.