Recent Comments

BOZKIR’DA ISPARTAVİ’NİN YAZMA ESERİ

Bu yazıyı yazmadan epey düşündüm. Eksik ve yarım bilgiler ne işe yarar diye. Dört yılı geçmesine rağmen bir ekleme yapamayınca olduğu gibi yazmanın belki bir işe yarayacağına inandım. Aslında hayatın hep bir yap-boz’ un parçalarını birleştirmek olduğunu fark ediyoruz. Büyük bir resim olduğunu bilip bu resmin neresini temsil ettiğimizi anlamaya çalışıyoruz. Büyük bir halının ilmekleri gibi hangi figürün neresini temsil ediyoruz.

Yaptığınız bir şeyde ilerleme olmazsa, elinde bulunan parçaların tamamlanmasına fırsat vermek için paylaşmanın daha doğru olduğuna inanmalı belki. Dört yıl önce Bozkır’ın değerli bir hocasında gördüğüm el yazma Kur’an-ı kerimin hangi hattat tarafından yazıldığını üstünde yazılı kısmından öğrenmiştik. Ancak bu eseri yazan hakkında pek bir bilgi bulamayınca olduğu kadarının aktarılması gerektiğine inandım. Belki bu parçalar başka parçalarla birleşince bir anlamı olur. Bu 600 sayfalık el yazma Kur’an-ı kerim Kenarları süslenmiş. Eski ciltli bir eserdir. Hicri 1254 (1838-39) yazıldığı görülüyor. Fatiha kısmı kopmuştur. Kimin yazdığına gelince Ispartalı olduğu anlaşılan, Seyit Hafız Halil el Avni el Ispartavi olarak ismini belirtmiştir. Hocası ise Terzizade olarak bilinen Seyit Hacı Muhammet Hilmi’ adındaki muhterem zattır. Yazan kimse olan Seyit Hafız Halil el Avni hakkında pek bir bilgi bulamadık. Ancak aynı hocadan ders alarak hattatlık yapan Köşkerzade Ahmet Rüştü Efendi adlı bir hattat var. Seyit Hafız el Avni’nin tarzı ile Köşkerzade Ahmet Rüştü Efendinin tarzı bir birine yakın olduğu görülüyor. Seyit Hafız’ın kendi yazımından Ispartalı olması, Köşkerzade’nin de sonradan Isparta’ya gelmesi hakkında ise ortak noktaları başka var mı bu zamanla anlaşılacak. Köşkerzade Ahmet Rüştü Efendi hakkında torunları tarafından ayrıntılı bilgi verilmiş. 1840-1891 yıllarında yaşamış, Afyon’da doğduğu ve Isparta’da bulunduğu, son hattatlar kitabında kayıtlı olduğuna dair bilgiler, Tezizade Muhammet Hilmi den ders aldığını belirtmişler. Köşkerzade’nin de Seyit Hafız Halil’inde ortak noktaları Hacı Muhammet Hilmi’nin öğrencisi olmaları ve Isparta ile alakalı olmalarıdır. Eğer Muhammet Hilmi hakkındaki bilgiler genişletilebilirse çok daha verimli olacaktır.

Torunlarının yazdıklarına göre, Köşkerzade Ahmet Rüştü Efendi’nin yazmaları şu şekilde bitirilmiş: “ Bu Kelamı Kadim Meşhur Terzizade Es-seyyid, Hafız; Muhammed Hilmi'nin talebesi Meşhur Köşker zade ( Kulların en zayıfı, en hakiri ve fakiri olan) Mürşid Ahmed Rüştü'nün elinden Kerim ve Melik olan Allah'ın yardımıyla tamamlanmıştır. Allah her ikisini ve ebeveynlerini affetsin. Âmin. Hicri-1293(Miladi-1876)İzzet ve Şeref Onundur.”

Değerli Hocamızda bulunan yazmanın sonunda ise şu cümleler geçiyor: “Bunu fakir ve hakir olan, miskinlerin ayaklarının toprağı olan Seyyit Hafız Halil el Avni el Ispartavi (elinden tamamlanmıştır), Terzizade ismi ile maaruf ve Seyyit Hacı Muhammet Hilmi’nin Talebelerinden, Allah onların her ikisini de mağfiret ile bağışlasın. Amin. Hicri 1254”(Miladi 1839)

Sonuç olarak büyük halının, figürlerini oluşturmak için bağımsız ama bir bütün olan düğümlerinin bir araya gelmesi gerekir. Böylece güzel motif tamamlansın. Hattatlar parçasında Hafız Halil el Avni el Ispartavi ve Terzizade Seyit Hacı Muhammet Hilmi’nin kimler olduğu zamanla eksiklik tamamlanacaktır. Bunda bizimde bir katkımız olsun istedik. İki yüz seneye yaklaşan bu yazma eseri gün yüzüne çıkarıp Paylaşmak istedik. Her eser yazıldığı dönemle ilgili izler taşır.

Bir çivinin kaybı, bir yiğit kaybettirir mantığından hareketle ayrıntılar önemlidir.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.