Recent Comments

Sarıoğlanlı Girişimci "Dağa Baktı" Badem Oldu

Konya'da devletin tahsis ettiği dağlık arazide badem yetiştirme kararı alan üretici, köylüler "dağa para mı bağlanır" dese de kararından vazgeçmedi.

Metin Bolat - Konya'da Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği kapsamında orman toprağı devlet tarafından kendisine tahsis edilen kişi, badem yetiştiriciliği için çalışma başlattı. Köylülerin "dağa para mı bağlanır" diyerek vazgeçirmeye çalışmasına rağmen, araziye 54 bin badem diken üretici, bu yıl ürün almayı planlıyor.

Üretici Asım Bağcı (52), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bozkır ilçesi Sarıoğlan beldesi Halatepe evkisindeki dağlık araziyi devletin çıkardığı Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği kapsamında kiraladığını öyledi.

Ağacın bile olmadığı sahayı ekonomiye kazandırmak için çalışma başlattıklarını belirten Bağcı, dağda çok geniş bir sahada çalışma yapmaya başladığında köylülerin "dağa para mı bağlanır" dediklerini ifade etti.

Köylülerin bu olumsuz düşüncelerine rağmen kararından vazgeçmediğini anlatan Bağcı, "Dozer ve kepçelerle 2300 hektarlık toprağı işledik. Kayalıkların altındaki toprak çok verimli çıktı. Bu kadar toprak çıkacağını kimse tahmin bile etmiyordu" diye konuştu.

-"Bademi 5 yıllığına satmamızı isteyen firmalar var"-

Araziye ulaşmak için 45 kilometre yol yaptıklarını anlatan Bağcı, şunları kaydetti:

"Çalıştığımız alanın bin 700 hektarına 54 bin badem diktik. Bir kısmına 17 bin civarında ceviz diktik. Alanda karaçam da bulunuyor. Alanın tamamını kullandık. 3 yerde su toplama göleti oluşturduk. Damlama sulama yöntemiyle fidanları suladık. Doğal gübre kullandık. Cevizde yüzde 50, bademde yüzde 98 başarı sağladık. İnsanın dolaşması bile çok zor alanı kullanılır hale getirdik. 4 yıllık çalışmanın ürününü bu yıl alacağız. Ektim, baktım ve oldu. Biz buraya badem ekmeye karar verdiğimizde kimse 'olur' demedi. Şimdi bademleri 5 yıllığına kendilerine satmamızı isteyen firmalar çıktı."

Bağcı, çıkarılan yönetmelikle hem kendilerine hem de çok sayıda kişiye iş imkanı sağlandığını sözlerine ekledi.

Orman ve Su işleri Bakanlığı Konya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise ağaç bulunmayan orman toprağının ağaçlandırılması için Asım Bağcı'ya 49 yıllığına alanın tahsis edildiğini söyledi.

Kaynak: AA
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.