Recent Comments

ZİRAAT MEVSİMİ VE AĞAÇ DİKİMİ NEDENİYLE ...



Allah’a hamd, Hz. Muhammed (sav)’e salat ederim.
" Kıyametin kopacağını bilsen bile elinde bir fidan varsa onu dik." Hadis-i Şerif. Kur'an-ı Kerim :" Yere bakmadılar mı, orada her çeşitten nice güzel çiftler bitirmişiz. (yetiştirmek) Enbetna" Şuara Suresi Ayet 7. "Gönül açan bahçeler bitirdi. ( yetiştirdi) (Enbetnabih)" Nemi Suresi Ayet 60.
" Onunla (su ) size ekin, zeytin, hurma, üzümler ve her çeşit meyvelerden bitirmektedir. (Yetiştirmektedir) (Yünbitü )" Nahl Suresi Ayet 11.
İnsanların ve diğer canlıların hayatını devam ettirmesi gıda alması
(beslenme) na bağlıdır. Bunun gereği olarak da Hz Adem (a.s.) ziraatçılığın piridir. Hadis-i Şerif: "Bir müslümanın kendi eliyle diktiği bir ağaçtan yiyen, ister insan, ister hayvan, ister kuş olsun. Kıyamet gününe kadar o ağacı diken için bir sadaka olmuş olur."

İmam-ı Ahmedin merfuan anlattığı bir hadiste: "Bir kimsenin dikeceği ağaç tan alacağı meyve sayısı kadar kendisine ecir ve sevap yazılmış olur.’’ buy rulmuştur. Ve İmam-ı Ahmed'den:"Bir kimse bir ağaç diker, ağaç meyve verinceye kadar onu korur, sabırla ona bakarsa bu ağaçtan dökülen her meyve tanesi Allah katında o kimse için, bir sadaka olmuş olur."
 Topraktan yaratılan insan, yararlanması ve ondan hayır görmesi için kendi elleriyle toprağa ekim dikim yapması gerekir. Mevsimi geçince (mesela yazın ağaç dikim mevsimi değil ) istediği kadar dağa-taşa ağaç diksin. Boşa emek çekip zahmet etmektir. Zamanı geçirmeden fırsatı ganimet bilip meyveli meyvesiz bir fidan dik. Kör bile görsün. Gökyüzüne güzellik veren yıldızlar, başa güzellik veren saç, yurda güzellik veren ağaçtır. Meyveli meyvesiz olsun, dikili bir ağacın bulunsun. Kurak ve çorak bir yer değil, cennet gibi yemyeşil bir vatan.
Yeryüzünün özelliklerini bilip çalışan insanlar (kavimler) mesud olur. Bilmeyenler veya bilip çalışmayan cahil ve atıl kavimler fakir ve çalışan kavimlerin esiri olur.
         Mahsûlünüz bol ve bereketli olsun…Selam ve dua ile…
Hasan MERT
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.