Recent Comments

Yeni Teşvik Yasası Konya'yı Mağdur Edecek

Konya Milletvekili Mustafa KALAYCI’nın, yeni Teşvik Yasa Tasarısının, Konyayı mağdur edecek olması ile ilgili Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplanmak üzere verdiği soru önergeleri ve verilen cevaplar.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA            

Aşağıdaki sorularımın Ekonomi Bakanı M. Zafer ÇAĞLAYAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini saygıyla arz ederim. 2/5/2012

 
        Mustafa KALAYCI

       Konya Milletvekili

            

Mevcut 4 bölgeli teşvik sisteminde 3. bölgede yer alan Konya’ya, 6 bölgeli yeni teşvik sisteminde 2. bölgede yer verildiğini açıkladınız. 

Bu durum “Konya’ya yatırım gelmesin” demekle eşdeğer niteliktedir.Zira bölgesel teşvik kapsamında 5 milyon liralık yatırım için destek oranı; Konya’nın yer aldığı 2. bölgede %34 iken; 3. bölgede %52, 4. bölgede %61, 5. bölgede %74, 6. bölgede %116 seviyesindedir.


Bu şartlarda;
 

1)      Bir yatırımcı, hemen bitişiğinde daha fazla teşvikli iller, hatta limana da sahip seçim bölgeniz olan il varken Konya’yı niye seçsin? Bu teşvik sistemi Konyalı girişimcilerin bile çevre illeri tercih etmesine yol açmayacak mıdır?  

2)      Sınır komşusu illerde 3., 4., hatta 5. bölge teşviklerinden yararlanma imkanı varken, Ereğli, Çumra, Kulu, Cihanbeyli, Akşehir, Yunak gibi ilçelerde hangi iş adamı yatırım yapar? Bu ilçelerimizin suçu Konya’nın ilçesi olmak mıdır? 

3)      Taşkent, Çeltik, Hadim, Bozkır, Emirgazi, Derebucak, Ahırlı, Altınekin gibi ilçeler, 5 ve 6. bölgede yer alan il ve ilçelerinden çok mu gelişmiş durumdadır? Yerel kalkınmayı sağlamak, köy, belde ve ilçelerdeki potansiyeli değerlendirmek ve göçü durdurmak için teşvik sisteminin ilçe bazlı olması daha doğru değil midir? 

4)      Bir zamanlar “300 kilometre hızla gitmesi gereken Konya, 120 kilometre hızla gidiyor” demiştiniz. AKP Hükümeti bu teşvik sistemiyle, Konya’ya 50 kilometre hız tahdidi getirmiş olmuyor mu?  Mevzuat alt yapısı henüz düzenlenmemiş bu sistemi gözden geçirecek misiniz? Konya’yı potansiyeli olan hıza ulaştırmak için hakkını teslim edecek misiniz?  

5)      5. bölge desteklerinden yararlanacak olan madencilik, otomotiv, uzay, savunma sanayi, eğitim, ilaç yatırımları, demiryolu taşımacılığı yatırımları, Konya’da desteklenecek yatırımlar arasına alınacak mıdır?

 

Sayı   : B.19.0.HUK.0.610-[2012-7/6983] 

Konu : Yazılı Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İlgi: 21/05/2012 tarihli ve A.01.0.KKB.0.10.00.00-67274 sayılı yazılan.
 

İlgi'de kayıtlı yazıları ekinde yer alan Konya Milletvekili Sayın Mustafa KALAYCI tarafından verilen 7/6983 sayılı yazılı soru önergesine ilişkin cevap ekte sunulmaktadır. 

Bilgilerine arz ederim.
 

Zafer ÇAĞLAYAN 

Bakan 

 

EK :

1- Cevap yazısı (2 sayfa)
 

DAĞITIM :

Gereği : Bilgi: TBMM Başkanlığı Başbakanlık

 

 

T.C.Ekonomi Bakanlığı/Hukuk Müşavirliği                                                                                      Ayrıntılı bilgi için irtibat : Ümit SEZER-Hukuk Müşaviri

İnönü Bulvarı No:36 Emek 06100 ANKARA

Telefon: (0 312) 4172223 Faks: (0312) 2123416

e-posta: [email protected] Elektronik Ağ: www.ekonomi.gov.tr

 

 

Konya Milletvekili Sayın Mustafa KALAYCI tarafından verilen 7/6983 sayılı yazılı soru önergesine ilişkin sorular ve cevaplar. 

Sorular: 

Mevcut 4 bölgeli teşvik sisteminde 3. bölgede yer alan Konya'ya, 6 bölgeli yeni teşvik sisteminde 2. bölgede yer verildiğini açıkladınız. 

Bu durum "Konya'ya yatırım gelmesin" demekle eşdeğer niteliktedir. Zira, bölgesel teşvik kapsamında 5 milyon liralık yatırım için destek oranı; Konya'nın yer aldığı 2. bölgede %34 iken; 3. bölgede %52, 4. bölgede %61, 5. bölgede %74. 6. bölgede %116 seviyesindedir. 

Bu şartlarda;

1-     Bir yatırımcı, hemen bitişiğinde daha fazla teşvikli iller, hatta limana da sahip seçim bölgeniz olan il varken Konya'yı niye seçsin? Bu teşvik sistemi Konyalı girişimcilerin bile çevre illeri tercih etmesine yol açmayacak mıdır?

2-     Sınır komşusu illerde 3., 4., hatta 5. bölge teşviklerinden yararlanma imkanı varken, Ereğli, Çumra, Kulu, Cihanbeyli, Akşehir, Yunak gibi ilçelerde hangi iş adamı yatırım yapar? Bu ilçelerimizin suçu Konya'nın ilçesi olmak mıdır?

3-     Taşkent, Çeltik, Hadim, Bozkır, Emir gazi, Derebucak, Ahırlı, Altınekin gibi ilçeler, 5 ve 6. bölgede yer alan il ve ilçelerinden çok mu gelişmiş durumdadır? Yerel kalkınmayı sağlamak, köy, belde ve ilçelerdeki potansiyeli değerlendirmek ve göçü durdurmak için teşvik sisteminin ilçe bazlı olması daha doğru değil midir?

4-     Bir zamanlar "300 kilometre hızla gitmesi gereken Konya, 120 kilometre hızla gidiyor" demiştiniz. AKP Hükümeti bu teşvik sistemiyle, Konya'ya 50 kilometre hız tahdidi getirmiş olmuyor mu? Mevzuat alt yapısı henüz düzenlenmemiş bu sistemi gözden geçirecek misiniz? Konya'yı potansiyeli olan hıza ulaştırmak için hakkını teslim edecek misiniz?

5-     5. bölge desteklerinden yararlanacak olan madencilik, otomotiv, uzay, savunma sanayi, eğitim, ilaç yatırımları, demiryolu taşımacılığı yatırımları, Konya'da desteklenecek yatırımlar arasına alınacak mıdır?

Cevaplar:
 

Detayları 06/04/2012 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan yeni yatırım teşvik sistemi önümüzdeki gnlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecektir. Hem bölgesel hem de sektörel seçiciliğe dayanan uygulamaları içeren sistemin temel amaçlarından biri bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasıdır. Bu amaçla, yatırımın gerçekleştirileceği bölge esas alınmak suretiyle hem yararlanılacak destek unsurlarının hem de desteklerden yararlanma oran ve sürelerinin değişkenlik gösterdiği bir destek mekanizması oluşturulmuştur. 

Bu çerçevede, söz konusu sistemin uygulanması açısından tüm Türkiye, Kalkınma Bakanlığı tarafından güncellenen illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksleri kullanılmak suretiyle, destek uygulamalarına esas teşkil edecek altı bölgeye ayrılmıştır. Yeni teşvik sistemi, destek oran ve sürelerinin il bazında ve 6 bölgede farklılaştırılarak uygulanmasını öngörmektedir. Bu kapsamda, yatırım yapılacak ilin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesi azaldıkça destek yoğunluklarının artarak uygulanması öngörülmüştür. 

Diğer bir ifadeyle, daha az gelişmiş bölgelerde yapılan yatırımların daha fazla desteklenmesine yönelik bir sistem uygulanacaktır. Bakanlığımızca yürütülen yatırım teşvik mevzuatı çalışması ile Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan "İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması" çalışmaları eş zamanlı ve koordineli olarak yürütülmüş ve 05/04/2012 tarihinde Sayın Başbakanımız tarafından kamuoyuna açıklanmıştır. İllerin gelişmişlik seviyelerine göre sıralandığı söz konusu çalışma kapsamında kullanılan kriterler ilgili Bakanlık tarafından belirlenmiş olup Bakanlık çalışmasında tutarlılığı ve güvenilirliği yüksek toplam 61 adet sosyal ve ekonomik gösterge kullanmış ve tamamen bilimsel yöntemler kullanmak suretiyle illeri gelişmişlik seviyelerine göre sıralamıştır. Bununla birlikte, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyeleri Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılacak periyodik çalışmalar neticesinde güncellenecek ve bu çerçevede gelişmişlik durumu değişen illerin farklı bölgelerde yer almaları da mümkün olabilecektir. 

Aşağıda yer alan yatırım konuları teşvik mevzuatı kapsamında öncelikli olarak değerlendirilmiş ve söz konusu yatırımların hangi bölgede yapılırsa yapılsın 5. Bölge için öngörülen destek unsurlarından faydalandırılması sağlanmıştır. 

·         Madencilik yatırımları,

·         Demiryolu ve  denizyolu  ile yük veya yolcu  taşımacılığına yönelik yatırımlar,

·         Test merkezleri, rüzgar tüneli ve benzeri nitelikteki yatırımlar,

·         Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları,

·         Özel   sektör  tarafından   gerçekleştirilecek  ilk,   orta  ve  lise eğitim yatırımları,

·         Belirli büyüklüğün üzerindeki ilaç ve savunma sanayi yatırımları. 

Bu çerçevede, öncelikli yatırım konularında Konya ilinde gerçekleştirilecek yatırımlar da 5. Bölgede öngörülen destek unsurlarından yine bu bölgede geçerli olan oran ve sürelerde yararlanma imkânı bulacaktır. 

Ayrıca, Konya ili 2. Bölgede yer almakla birlikte, il sınırları içerisinde yer alan Organize Sanayi Bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar 3. Bölgede öngörülen destek unsurlarından yararlandırılacaktır. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA           

Aşağıdaki sorularımın Kalkınma Bakanı Cevdet YILMAZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini saygıyla arz ederim. 2/5/2012 

        Mustafa KALAYCI

       Konya Milletvekili

            

Teşvik sisteminde yeni bir bölgesel harita oluşturularak, mevcut 4 bölgeli teşvik sisteminde 3. bölgede yer alan Konya’ya, 6 bölgeli yeni teşvik sisteminde 2. bölgede yer verildiği açıklanmıştır.Kalkınma Bakanlığının “İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması – SEGE 2011” esas alınarak, illerin 6 bölgeye ayrıldığı belirtilmiştir. Ancak, SEGE 2011 çalışması henüz yayınlanmamıştır.  

İl bazında ve 58 değişken kullanılarak yapılan SEGE 2003 çalışmasına göre, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında Konya 26. sırada olup, gelişmişlik derecesine göre belirlenen 5 gruptan, 3. grupta yer almıştır.  İlçe bazında ve 32 değişken kullanılarak yapılan SEGE 2004 çalışmasına göre, 6 grup olarak belirlenen ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında, Konya’nın ilçelerinin çoğu 4. grupta yer almış olup, 23 ilçesinin sosyo-ekonomik gelişmişliği negatif durumdadır. 

Konya, rmi istatistiklere göre;  2000 ve öncesi sayımlarda 4. büyük il iken, 2011 yılında 7.’liğe kadar gerilemiş, kişi başına kamu harcamasında 57., kişi başına kamu gelirinde 29., kişi başına ihracatta 29., kişi başına elektrik tüketiminde 27., 100’ün üzerinde beldesinin nüfusu 2000’in altına düştüğü gerekçesiyle köye dönüştürülmesi öngörülmüş, 28 ilçesinin birçoğu mahrumiyet yeri haline gelmiş durumdadır.  Bu kapsamda; 

1)      2009 yılında belirlenen 4 bölgeli teşvik sisteminde 3. bölgede yer alan Konya, hangi gelişme oldu da 6 bölgeli yeni teşvik sisteminde 2. bölgeye alınmaktadır? 

2)      SEGE 2011 çalışması neden yayınlanmıyor? Bu çalışmaya göre, illerin gelişmişlik sıralamasında Konya genel olarak ve hangi değişkenler itibariyle kaçıncı sıradadır?  

3)      SEGE 2003 çalışmasına göre il sıralamasında 26. olan ve gelişmişlik derecesine göre belirlenen 5 gruptan 3. grupta yer alan, SEGE 2004 çalışmasına göre ise 23 ilçesinin gelişmişliği negatif olan Konya, hangi değişkenler açısından hızlı bir gelişme kaydetmiştir?  

4)      İllerin kişi başına milli gelirleri belirlenmiş midir? SEGE 2011 çalışmasında hangi yıla ait milli gelir rakamları alınmıştır? Güncel milli gelir düzeyleri belli olmadan illerin sosyo-ekonomik gelişmişliğinin belirlenmesi ne kadar sağlıklı olur? 

5)      Konya’yı  bölgeye terfi ettirdiğinize göre, il nüfus sıralamasında 4. sıradan 7. sıraya düşmesini nasıl izah ediyorsunuz? Konya, gelişerek mi kan kaybediyor?
 

KALKINMA BAKANLIĞI

                                                                                                                                   Özel Kalem Müdürlüğü

 

Say:B.22.0.ÖKM.0.01.00.00-610.00/
Konu     : Yazılı Sora Önergesi 7/7115                                                                                                 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

İlgi: TBMM Başkanlığı Kanunlar ve Kararlar Başkanlığının 21 Mayıs 2012 tarihli ve A.01.0.KKB.0.lÖ.00.0O-120.07[7/7115]-107551-67300 sayîlı yazınız.

İlgi yazıda, Konya Milletvekili Sayın Mustafa KALAYCTnın Konya'nın yeni teşvik sisteminde 2. Bölgede yer almasına ilişkin, Bakanlığıma tevcih ettiği 7/7115 esas sayılı yazılı soru önergesinin cevaplandırılması istenmektedir.

Sora önergesinde yer alan hususlar ile ilgili bilgiler yazımız ekinde sunulmaktadır.

Bilgilerinize arz ederim.
 

Cevdet YILMAZ
 Bakan


 

 
EKLER.:

1- Soru Önergesine İlişkin Cevaplar (2 sayfa)
 

Adres: Necatibey Cad. No:l 10/A-06100 Yücetepe-ANKARA Telefon: +90 (312) 294 50 00 - 294 50 95 - 294 50 97 Faks:+90 (312) 294 69 77

Elektronik Ağ: http://www.kalkinma.gov.tr                                                                 e-Posta :[email protected]

 

 Konya Milletvekili Sn. Mustafa KALAYCI'nın Yazılı Soru Önergesine İlişkin Cevaplar 

Soru-1: 2009 yılında belirlenen 4 bölgeli teşvik sisteminde 3 üncü bölgede yer alan Konya, hangi gelişme oldu da bölgeli yeni teşvik sisteminde 2 nci bölgede yer almaktadır?

2009 yılında belirlenen 4 bölgeli teşvik sistemi Düzey-2 bölgeleri esas alınarak hazırlanmıştır. Yeni teşvik sisteminde ise il bazlı sosyoekonomik gelişmişlik sıralaması esas alınmıştır. Konya'nın bulunduğu TR-52 Düzey-2 bölgesi Konya ve Karaman illerinden oluşmaktadır. Karaman ili yeni teşvik sistemine göre de 3 üncü kademede gelişmiş iller arasında yer almaktadır. Konya'nın önceki teşvik sistemine göre değişiminin temel nedeni bu ölçek değişimidir.

Soru-2: SEGE-2011 çalışması neden yayınlanmıyor? Bu çalışmaya göre, illerin gelişmişlik sıralamasında Konya genel olarak ve hangi değişkenler itibarıyla kaçıncı sıradadır?

SEGE-2011 çalışması kapsamında kullanılan değişkenlerin tam listesi ile illerin sosyo­ekonomik gelişmişlik sıralaması 25 Mayıs 2012 tarihli basın bildirisi ile kamuoyu ve ilgili diğer taraflarla paylaşılmıştır. SEGE çalışmasının raporlama çalışması devam etmektedir. Çalışmanın yayıma hazır hale getirilmesini müteakiben SEGE-2011 çalışması bütün detaylarıyla kamuoyu ile paylaşılacaktır. Konya bu yeni çalışmada 20 inci sırada yer almaktadır.

Soru-3: SEGE-2003 çalışmasına göre yapılan ii sıralamasında 26 ncı olan ve gelişmişlik derecesine göre belirlenen 5 gruptan 3 üncü grupta yer alan, SEGE-2004 çalışmasına göre ise 23 ilçesinin gelişmişliği negatif olan Konya, hangi değişkenler açısından hızlı bir gelişme kaydetmiştir?

Yeni teşvik sistemine de dayanak teşkil eden SEGE-2011 çalışması; demografi, eğitim, sağlık, istihdam, rekabetçi ve yenilikçi kapasite, mali kapasite, erişilebilirlik ile yaşam kalitesi olmak üzere 8 alt kategoride, çoğunluğu 2009-2010 yıllarına ait 61 değişken kullanılarak hazırlanmıştır.

Konya ilinde işsizlik oranının (yüzde 8,2) ülke ortalamasının oldukça aşağısında olduğu (11,9) görülmektedir. Konya işgücüne katılma ve istihdam oranında da ülke ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Ayrıca pek çok gösterge itibarıyla da Konya 3 üncü kademede yer alan illerden daha iyi konumdadır. Konya'daki küçük sanayi işyeri sayısı Türkiye'nin yaklaşık olarak %5'idir. Sağlık göstergelerinden yüz bin kişi başı hastane yatak sayısında (318,7) ülke ortalamasının (249,65) ve birçok ilin üzerindedir. 

Soru-4: İllerin kişi başına milli gelirleri belirlenmiş midir? SEGE-2011 çalışmasında hangi yılaait millî gelir rakamı alınmıştır? Güncel milli gelir düzeyleri beili olmadan illerin sosyo­ekonomik gelişmişliğinin belirlenmesi ne kadar sağlıklı olur? 

SEGE-2011 çalışmasında il GSYH'si veya kişi başına düşen GSYH gibi rakamlar kullanılamamıştır. Zira il bazında GSYH değerleri TÜİK tarafından en son 2001 yılı için üretilmiş, daha güncel veriler henüz üretilmemiştir. Bu değişkenin yerine ilin ülke içerisindeki ekonomik ağırlığı ve potansiyelini gösterebilen diğer değişkenler alınmıştır.

Soru-5: Konya'yı 2. Bölgeye terfi ettirdiğinize göre, il nüfusunun sıralamasında 4. Sıradan 7. sıraya düşmesini nasıl izah ediyorsunuz? Konya gelişerek mi kan kaybediyor?

SEGE-2011 çalışmasında kullanılan tüm değişkenler 81 il bazında olup, bunların bir bölümü illerin Türkiye genelindeki durumunu yansıtan sayı ya da oran değerleri, bir kısmı ise ildeki bireylerin durumlarını yansıtan oran ya da kişi başına değer biçimindeki göstergelerdir. Çalışmada kullanılan değişkenlerin seçiminde ilin ülke içerisindeki ekonomik ağırlığı ve potansiyeli, sosyal gelişmişlik seviyesi, ortalama bireysel refah düzeyi, il ölçeğinde ekonomik ve sosyal gelişmişlik ile bireysel refah arasındaki kümülatif denge ve veri teminine ilişkin süreklilik hususları gözetilmiştir. Konya ilinin nüfus sıralamasındaki gerileme, sırası yükselen diğer illerin göreceli olarak daha hızlı nüfus artışına sahip olması ve Konya'nın negatif göç hızına sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.