Recent Comments

Yaylaların şekersiz balı

Damakların vazgeçilmez tadı ve şifa kaynaklarının başında bal geliyor



Damakların vazgeçilmez tadı ve şifa kaynaklarının başında bal geliyor. Farklı farklı ortamlarda üretilse de, yaylada üretilen organik balı en fazla tercih ediliyor

Konya’daki dağlık köylerin hemen hemen hepsinde üretilen doğal balı Soğucak’ta da görmek mümkün. Dağın eteklerine yayılmış kovanların içerisinde üretilen ballar, köy halkının yanı sıra birçok farklı yerden alıcı buluyor. Bozkır Soğucak Köyü Örtülü Yaylası’nda bal üretimi yapan Mehmet Coşkuner, mümkün olduğunca şeker katmamaya çalıştıklarını söyledi. Kışın Alanya tarafına, baharın gelmesiyle birlikte de Örtülü Yaylası’na kovanları taşıdıklarını ifade eden Coşkuner, “Burada mümkün olduğunca şekersiz bal üretmeye çalışıyoruz. Arılar doymadığı zaman kovanlara şeker atmak zorunda kalıyoruz. Arının verimine göre kovanlardan bal arıyoruz. Bir kovandan bazen 5 kilo bal çıkıyor, bazen 30 kilo bal çıktığı oluyor. Bu arının verimine ve bulunulan bölgeye göre değişiyor. Şekeri arının zayıf olduğu dönemlerde atıyoruz” dedi.
SEZONDA 2 TON BAL ÜRETİLİYOR
140 tane arısının olduğunu dile getiren Coşkuner, şunları kaydetti: “Her yıl Ağustos ayında ürün alıyoruz. Bir yıl boyunca arıların kahırlarını çekiyoruz. Bu çok hassas bir iş. Dikkatli olmazsanız ballar ve arılar telef olabilir. Bizde uğraşlarımız sonucunda işlerde bir aksaklık olmazsa 1,5-2 ton ürün alıyoruz.” Soğucak balına talebin yüksek olduğunu dile getiren Coşkuner, ürünlerinin satışını kendisinin yaptığını kaydetti. Fiyatlar hakkında da bilgiler veren Coşkuner, “Fiyatlarımız 20 TL’den başlıyor 60 TL’ye kadar çıkıyor. Balın kalitesine, göre fiyatımız değişiyor. Bu fiyatlar zaten benim belirlediğim fiyat. Bu balı başka yerde bu fiyata bulamazsınız” diye konuştu. Coşkuner, balı ağırlıklı olarak Bozkır ve Konya merkezde sattığını sözlerine ekledi.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ
Foto altı: Damakların vazgeçilmez tadı ve şifa kaynaklarının başında bal geliyor. Bozkır Soğucak’da üretilen şekersiz ballar damaklarda unutulmayacak bir tat bırakıyor.

Elbise dikemeyince yamıyorlar
Gelişen teknoloji her geçen gün insanları yeni arayışlara sokuyor. Gelişen teknolojiye ayak uyduramayan birçok meslek kaybolmaya yüz tutuyor. Terziler geçmişte şehrin önde gelen kişilerine takım elbiseler dikerek geçimlerini sağlıyorlardı. Muhacir Pazarı yakınlarında 24 yıldır terzilik yapan Hüdaverdi Güleç,  işlerinin artık eskisi gibi olmadığına dikkat çekerek, “Hazır giyim sektörü bu kadar gelişme göstermeden önce kendisine önem veren, toplantılara gitmeden önce takım elbise giyecek olanlara, bayramlarda hem büyüklere, hem de küçük çocuklara bayramlık takım elbiseler dikiyorduk. Benim terziliğe ilk başladığım yıllarda ustalarım ile birlikte bayramdan önceki günlerde ve haftalarda akşamları fazla çalışarak gelen siparişleri yetiştirmeye uğraşırdık. Ne zaman ki hazır giyim firmaları ne zaman takım elbise dikmeye başladı, bizim işler o zaman bitti işte” dedi. Takım elbise dikmeyerek başka işlere yöneldiklerini söyleyen Güleç,  “Takım elbise dikemeyince bizde getirilen elbiselerin ütüsünü yapıyoruz. Eski elbiseleri tamir ediyoruz. Müşterilerimiz önce alıp da yıprattığı elbisenin tamir ettirmeye getiriyor. Yeni alınan elbiselerinde paçası uzun olduğu zaman onu kısalttırıyor. Yâda bunların dışında gençlerin çoğunluğunun yaptırmış olduğu gibi pantolonların paçalarını küçülttürüyor. Paçayı daralttırıyor, ya da gömleğini daralttırıyor bu işleri yaparak geçimimizi sağlıyoruz” diye konuştu.
TERZİ YENİ İŞ OLARAK ELBİSE YIKIYOR
Terzi Hüdaverdi Güleç alternatif işler yapmaya yöneldiklerini söyleyerek, “Konya’da 4 tane üniversite var. Bu üniversitelerin birçok öğrencisi var. Bu öğrencilerin hepsi Konyalı değil ve ailelerinin yanında kalmıyor. Yurtta kalanların birçoğu giydiği elbiseyi kendisi yıkamıyor ya da yıkamak istemiyor. Bunun içinde elbise yıkattıracak yer arıyorlar. Böyle bana da birkaç kez talep gelince benimde aklıma yattı ve dükkânın ön tarafında asıl terzilik yaptığım yerin arka tarafına koyduğum, çamaşır makinesi ile müşterilerimin getirdiği elbiseleri yıkıyorum. Öğrencilerin dışında, mahallede elbisesinin yıkamak istemeyen kadın müşterilerimin getirdiği elbiseleri de yıkıyorum ve dükkânı bu şekilde döndürmeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Merhaba Haber MUSTAFA ÖZÇELİK
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.