Recent Comments

Konya işsizliğin Başkenti Olur


Konya’da kuyulara sayaç takma zorunluluğunun çiftçiliği bitirileceğini ileri süren MHP’li Kalaycı, “Tarımın başkenti denilen Konya bu uygulamayla işsizliğin ve yoksulluğun başkenti hâline gelecektir” dedi.


MHP Konya Milletvekili Bozkırlı hemşerimiz Mustafa Kalaycı su kuyularına sayaç takma zorunluluğunun, çiftçi ve köylüler için büyük sıkıntılar doğuracağını söyledi.

Yeraltı suları hakkında kanunda yapılan düzenleme ile kuyulara 1 Mart 2014 tarihine kadar ölçüm sistemi kurulması gerektiğini belirten Kalaycı, “Kurmayanların ise 1 Mart 2014 tarihine kadar talep etmesi üzerine DSİGenel Müdürlüğünce 1 Mart 2016'ya kadar kurulması veya kurdurulması ve bedelinin yüzde 10 fazlasıyla kuyu sahibinden alınması öngörülmüştür.

Bu şartlara uymayanların, masrafları kendinden alınarak kuyuları kapatılacak. Su kaynakları için tedbirler alınsın, ama bütün fatura neden çiftçiye çıkarılıyor? Zaten zor şartlar altında üretim yapan çiftçiye ölçüm sisteminin maliyeti bile önemli bir mali yük getirecektir. Önce Hükümetin kendine düşün görevleri yapması gerekmektedir. Bu nedenle ve öncelikle sulama şebekelerinin bir an önce kapalı sisteme dönüştürülmesi, basınçlı sulama sistemlerine geçilmesine dair tedbirlerin artırılması, arazi toplulaştırılması çalışmalarına hız kazandırılması ve dış havzalardan su getirmeye yönelik projelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla kuyuların birçoğu zaten devre dışı kalacaktır. Yer altı sularını korumayı amaçlayan tedbirler tarımsal üretimi azaltmayacak şekilde planlanmalı ve altyapısı hazırlanarak uygulamaya konulmalıdır” dedi.

“ÇİFTÇİYİ VE KÖYLÜYÜ İYİCE BİTİRECEKLER”

Türkiye genelini kapsayan sayaç takma zorunluluğunun Bakanlar Kurulu kararıyla sadece Konya Havzası ve Meriç-Ergene Havzası için uygulanmasının kabul edildiğini anlatan Kalaycı, “DSİ tarafından hazırlanan Yer Altı Suyu Eylem Planı'na göre de ölçüm sisteminin kurulmasını takiben kota uygulanmasına geçilecektir. Anlaşılan o ki AKP Hükümeti Konya Ovası'nda çiftçiyi ve köylü toptan bitirecektir. Çiftçi sayacı taktırmadı diyelim. Zaten pek taktıran da olmadı. Ne yapacaksınız? Kuyunu kapatır, masrafını da alırım mı? diyorsunuz. Çiftçiyi tehdit mi ediyorsunuz? Hele bir deneyin de görün! İyi bilin ki Konyalı çiftçiler AKP'yi o kuyulara gömecektir. Çiftçi hangi bitkiyi ekerse eksin 1 dekara 200 ton suyun yetmesi mümkün değildir. AKP Hükümeti, Konyalı çiftçiye açıkça tarlanı ekmeyeceksin diyor. Çiftçinin ve köylünün iflahını kesmiş, şimdi de suyunu keseceğim diyor. Konyalı çiftçi pancar ekemezse Ilgın, Çumra, Ereğli ve Konya şeker fabrikaları ne olacak? Şeker fabrikalarını da mı kapatacaksınız? AKP Hükümeti, Konya'nın kaderiyle oynamaktadır. Tarımın başkenti diye anılan Konya bu uygulamayla işsizliğin ve yoksulluğun başkenti hâline gelecektir. Kuyulara ölçüm sistemi kurulmasıyla ilgili düzenleme gözden geçirilmeli, hatta tümüyle kaldırılmalıdır” diye konuştu.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.