Recent Comments

BU KEMİK GÖZ ÇUKURU


Bir zamanlar, halinden çok yoksul olduğu anIaşıIan bir adam, deniz kenarında oItayIa balık tutuyordu. Tesadüfen oradan geçmekte oIan ülkenin padişahı bu gariban adamIa ilgilendi ve ona, “OItana ben burada iken ilk takıIan şey ne oIursa sana onun ağırlığınca aItın vereceğim” dedi

Biraz sonra oItaya takıIa takıIa ortası deIik bir kemik takıIdı. Hükümdar baIıkçıya, “Ne yapalım, şansın bu kadar, oItana ağır bir şey takıImadı” diyerek adamı alıp sarayına götürdü.

Saraya varınca adamlarına, baIıkçıya elindeki kemiğin ağırlığınca aItın vermelerini emretti. Kemiği terazinin kefesine koydular, öbür kefesine de aItın koymaya başIadıIar.



Beş, on, yirmi, eIIi diyerek altınları koydular ama kemik yerinden oynamıyordu Görünüşte dört beş aItını zor tartar göründüğü haIde, tahminIerin on misIi üzerinde aItın koyduIar, kemik bana mısın demedi.

AItını doldurmaya devam ettiler, terazinin kefesi doldu taştı ama kemik tarafı yerinden kımıldamıyordu. Bunda bir sır olduğunu anIadıIar

.

Bir bilgeyi çağırıp bu sırrın ne olduğunu sordular. Bilge kemiği eline alıp şöyle bir baktıktan sonra şu açıklamada budundu: ”Bu kemik açgözlü bir insanın göz çukurudur.

Siz bunu tartmak için bütün hazineyi koysanız yine yerinden oynamaz Çünkü doymaz. Ama bir avuç toprak bunu doyurur”

Nitekim bir avuç toprak alıp terazinin kefesine koydu ve kemik yukarı hemen kaIkıverdi.



Hikmet ehli zatlar buyuruyorlar ki; Çalış ki emeğinin neticesini yine sen yiyesin, ta ki emeğin boşa gitmesin. Sende değerli bir şey varsa ve biri o sevdiğin şeyi senden isterse, eğer layıksa ondan esirgeme.

Çünkü ne olursa olsun kişi mezarına bir şey götürmez. Harcamanı gelirine göre yap, ta ki yoksulluk ateşi sana bulamasın. Elinde olanla yetin, çünkü kanaat ikinci zenginliktir. Sakın açgözlü olma Çünkü sana yük olacak şey nerede olsa yetişir.

Tamahkâr açgözlü insan; tamah zincirine bağlanmış ölüye benzer. Kalbindeki tamah kalbi mühürler, mühürlü kalp de ölüdür. Mümin tamahkâr olmaz, nefsinin şehvete arzularına uymaz.



Hadis-i şerifte buyuruldu ki; (Dünya peşinde koşan, açgözlü olur, hep yokluk içinde kıvranır, işleri zorlaşır, nasibinden de fazla bir şeye kavuşamaz. Ahiret için çalışanın da işleri kolaylaşır, gönlü zenginleşir, yüz çevirdiği dünyalıkta kendisine teveccüh olur.)
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.