Recent Comments

Bir Yolunu Bulun Gelin..

Değerli hemşehrilerim. Öncelikle Konya ve civarı sonra İstanbul,İzmir, Ankara gibi ülkemizin diğer illerinde gurbette rızk peşinde koşan hemşehrilerim. Size bir davetim var.
 
Dünyamız hızla olumsuz bir değişime maruz kalmaktadır. Bu yazıyı okuyan bir çok kişi çocukluğunda gördüğü çeşmelerin, mesirelikleri, yaylaların, yani bizlere neşe veren yerlerin büyük bir kısmını artık görmek istese dahi görememekte. Çünkü tahrip olmuş bir coğrafya bıraktılar geride, kurumuş bir çeşme , boşalmış bir yayla. Ben Dereliyim, benim çocukluğum Dalamaz da geçti. Alabildiğine yeşil çimenleri bekleyen 4 ulu söğüt ağacı ve yeni onlarca söğüt fidanı vardı. Köylünün mesireliği idi Dalamaz, hayvanı olanları merası,gençlerin buluşma noktası. Zaman ilerledikçe köyümün azalan nüfusuna rağmen hızla ve bilinçsizce, düşüncesizce gelişen tüketim alışkanlığı, insanların çağın ihtiyaçlarına ayak uydurma gibi bahanelerinin neticesinde bu gün Dalamazın bir köşesinde mucur yığınları ,tam ortasına bir elektrik trafosu, gelişi güzel kazılmış çukurlardan oluşan çirkin bir yer haline geldi. O ulu söğütler ise kırkılmış koyunlar gibi… Eminim ki her köyde buna benzer bir hikaye vardır. Hatırınıza gelmiştir çocukluğunuzda bilya oynadığınız, met oynadığınız, dokuz taş oynadığınız, çember çevirdiğiniz yerler şimdi ya izbe, ya çöplük…
 
Öte yandan hala medeniyet denilen canavarla mücadele eden güzelliklerimiz henüz mevcut. Ama tüketim çılgınlığına daha ne kadar dayanabilir bilemiyorum. Bu nedenle değerli hemşehrilerim, çocuklarınıza evlatlarınıza,dostlarınıza bu güzelim coğrafyamızı göstermenin, güzelliklerin farkında olmalarını sağlamanın tam zamanı… Her ne kadar kurak bir yıl yaşıyorsak da tabiat bayramlıklarını giymiş çocuk gibi neşeli…Bayram sabahı gibi bekliyor sizleri. Aygır Dibini, Akçapınar Çamlığını, Sarıot ve Sülek, Çat, Dere, Sorkun, Üçpınar, Hisarlık , Söğüt,Soğucak yaylalarını ziyaret edin. Ve onlara özellikle çocuklarınıza gösterin bu güzelliği, nasıl güzel bir doğaya sahip olduğumuzun farkına varmalarını sağlayın. Farkına varmak diyorum, çünkü biz çok geç farkına vardık. Tabiatı yaşatmanın zevkini geç tattım. Korumanın, ona saygı duymanın, ve onun bize öğrettiklerinin değerinin geç farkına vardım. Biliyorum ki çok şey kaybetmişim.
 
Değerli hemşehrilerim tabiattan büyük bir öğretmen yoktur öğrenmek isteyene, bundan emin olun. Merhameti,şefkati, sevgiyi ve sadakati, yaşatmak için yaşamayı tabiattan güzel öğretebilecek birisi yoktur fani dünyada.
 
Çocuklarınıza gelişigüzel atılmış çekirdek kabuklarını yuvalarına taşıyan karıncaları gösterin. İçip kırılan içki şişelerinin parçalarını ciğerine gömen kara toprağı gösterin. Asvaltı bile delen çam fidanlarını, otları çiçekleri gösterin. Ve çocuklarınıza etrafa saçılan poşetleri, rastgele yakılan ateşlerin yaktığı yeşil alanları gösterin, yapılanın yanlış olduğunu eğer kendi çocuklarının da bu güzellikleri görmelerini istiyorlarsa çevrelerine saygı duymalarını öğütleyin.
 
Evlatlarınıza bir defa olsun çatlayan tomurcuğun sancısını, filiz veren tohumun sevincini hissettirmeniz onun ömür boyu koruyucusu olacaktır. O sancıyı o sevinci bir defa yüreğinde hisseden bir insan can yakmaz, hakkı olmayana el uzatmaz, zalimliğe göz yummaz, ataya saygıda kusur etmez, hangi yanlışa düşerse düşsün ilk fırsatta doğruyu bulur.Yeter ki siz buna inanarak yetiştirin evlatlarınızı.
Biliyorum ki bir çok hemşehrim maddi sıkıntılarından dolayı sıladan yıllardır uzak. Sılada bahar nedir unutmak üzere.Bir çok hemşehrim ise gurbette doğdu ve bayramdan bayrama gördüğü memleketini annesinin babasının gözüyle hiç görmedi.Ve maddi gücü yerinde olan hemşehrilerim her yaz tatile geldiği bu bozkır coğrafyasını baharda Bozkır’ı görmeden geçirmeyin. Bir yolunu bulun ve Mayıs çıkmadan gelin Bozkıra.
 
Bu konuda köy derneklerinden (Konya Dereliler derneği bu hafta sonu bir gezi düzenlemişti) güzel çalışmaları var. Eğer derneklere yeterli başvuru olursa diğer illerde de buna benzer uygulamalar muhakkak olur. Derneklere yeterli talep gelirse, derneklerde Bozkır Belediyesi, kardeş belediye Zeytinburnu Belediyesi, ve kaymakamlık ile birlikte bir gezi düzenlenebilir. Önümüzde ki 19 mayıs dolayısı ile 3 günlük bir tatil söz konusu.. Bence değerlendirilmeli….

Saygılarımla. Hüseyin DUMRU

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.