Recent Comments

Başkan Torus Çölyak Bilgilendirme Mesajı Yayınladı.


Bozkır Sağlık Gurup Başkanı Dr Bora TORUS 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü ve Çölyak Hastalığı ile ilgili bilgilendirme mesajı yayınladı.

Başkan TORUS Çölyak günü olması münasebetiyle Bozkır Anadolu Sağlık meslek lisesinde de eğitim toplantısı gerçekleştirdi.

Başkan Torus'un söz konusu Bilgilendirme Mesajı şu Şekildedir;

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak  hastalığı (Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü  oluşumlar) denilen  yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve incebağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur.Hastalık yaşamın herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Bazen çölyak hastalığı doğum sonrası, bir ameliyat , gebelik süresince viral enfeksiyon yada şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direk çölyak hastalığı tablosuyla da ortaya çıkabilir.

     ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN BELİRTİLER

Karın ağrısı. Karında şişlik, ishal , huzursuzluk , iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama

       YETİŞKİNLERDE GÖRÜLEN BELİRTİLER

Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık,ishal ve kusma nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları ağız içerisinde oluşan aftlar,iştahsızlık, gaz şikayetleri eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler.

       TEDAVİ

Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa , çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan gluten den uzak sıkı bir diyettir.

     ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN GÜVENLİ YİYECEKLER NELERDİR?

Tüm sebze ve meyveler, tüm bakliyatlar,tüm katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta ,bal ,reçel  ,zeytin, et balık , tavuk, una batırılmamış konserve çeşitleri , mısır pirinç patatesin hem kendiler hemde unları besin hazırlamada kullanılabilir.

   ÇÖLYAK HASTALIĞINDA TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

Un, bulgur, irmik, makarna ,şehriye, ekmek ,kek ,pasta, kurabiye , bisküvi, börek ,çörek govret,simit, kraker,dondurma külahı, unlu tatlılar, un ilave edilen çorbalar ,soslar, tarhana gibi,bira, votka ,cin vb içecekler.

          Sirke, çikolata, puding,sakız ketçap mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında da gluten bulunabilmektedir.

Sırıstat Haber Merkezi: Yakup Çetin
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.