Recent Comments

GELENEKSEL PİKNİKTEN & FESTİVALE


Dün, Gurbetteki Bozkırlı hemşerilerin tanışması, kaynaşması, dayanışması ve büyük şehirde kaybolmaması için özverili mücadele veren Dernek ve Vakıflarımız! Bu gün ise Bozkır da yılda bir hafta sürecek olan festivaller yaparak bu Ana ve Ata yurtlarımızın çocuklarımız tarafından sevilmesi, özlemle arzulanan yerler olması için gayretli çalışmalar içerisinde olmalıdırlar diye düşünüyorum.
İstanbul da 1989 yılında Kültürel etkinliklerimizin devamı ve yaşatılması amacıyla Bozkır ve çevresi köyleri derneği kuruldu. Daha sonra 1993 yılında Eğitim hizmetlerinin karşılanması amacıyla Bozkırlılar vakfı kuruldu. Günümüze kadar Dernek ve Vakfımız Bozkır insanımıza hizmet ediyorlar.
1989 yılından itibaren Vakıf ve Dernek birlikte her yıl Haziran ayının ilk haftası Pazar günü yapılacak şekilde yaklaşık üç ay önceden hazırlıklara başlanır, Geleneksel Büyük Bozkır pikniği yapılırdı. Daha önceleri Belgrat Mehmet Akif Ersoy piknik alanında daha sonra Florya da şimdilerde ise Arnavutköy Tayakadın piknik alanında piknikler ve organizasyonlar yapılmaktadır.
Bu piknikler 2005 yılına kadar Vakıf ve Dernek birlikte yaptılar. Bu zaman sürecinde her bir Köy ve Kasaba derneklerimizin kurulması onlarında kendilerinin pikniklerini geleneksel hale getirmesiyle pikniklerin sayısı artmaya başladı. Bozkırlılar Vakfı ise daha çok Eğitime ağırlık vereceğinden dolayı artık pikniklerin organizasyonunu Bozkırlılar Derneği yapmaktadır.
2005 yılından sonra Köy ve kasaba dernekleri peşi sıra Bozkırda kendi köy ve kasabalarında piknikler yapmaya başladılar. Gurbette yaşayan birbirlerini göremeyen eş dost, arkadaş, akrabalar sılayı rahim yapar oldular. Yapılan bu organizasyonlarla birlikte Bozkırda yaz aylarında insan ve araç trafiğinde yoğunlaşma ve çoğalmalar oldu.
 Köyüne giden insanımız kerpiç ve taş evlerini onarmaya çatısını yapmaya hatta daha ilerisine gidip yeni betonarme evler yapmaya başladılar böylece Bozkır esnafı rahat etmeye yüzü gülmeye başladı. Bu durumun artarak daha da yoğunlaşarak devam etmesi lazım.
30 Mart tan itibaren Yeni Büyük şehir yasasıyla birlikte, Kasaba ve köylerimiz Bozkır merkezin birer mahallesi oldular. Artık hizmetler Bozkır Belediyesinden gelecek mahallelerde bulunan muhtarlar ve bu mahallelerin derneklerinin sorumlulukları dâhilinde eşgüdüm içerisinde çalışarak mahallelere sağlıklı hizmetlerin yapılacağını düşünüyorum.
Bozkır Belediyemize, muhtarlarımıza ve STK lar olarak Derneklerimize önerilerimiz şudur; Artık Ramazan ve Kurban Bayramları yaz aylarına okulların kapalı olduğu zamanlara rastlamaktadır. Bozkır da Antalya yolu üzerinde Kadı belenini geçince Harmanpınar Gül yayla, Çardak ve Çatal oluklar olarak bilinen bu mevkii yol olarak, kulanım alanının uygunluğu, su sorununun olmadığı ulaşımının kolay ve bilinen bir yer olması münasebetiyle yapılacak küçük bazı çevre düzenlemeleriyle buranın orman havası, tabiat harikası,  festival için en uygun yer olduğunu düşünüyorum.
Bu festivalin yaklaşık on gün gibi süreceği düşünülerek yapılacak aktiveler festival düzenleme komitesince zenginleştirilebilir, Bozkır tahini, Balı, Pekmezi vb. kendi ürünlerinin tanıtımı yapılır. Bu organizasyonla Bozkır ulusal ve bölgesel yazılı ve görsel basında yer alarak Bozkırın tanıtımına katkıda bulunulur. Hatta bu festivalde Festival Beyi seçilir, mevcut kurulu olan derneklerimize bir gün ayrılıp o günkü aktiviteleri o gün o derneğin yapması sağlanıp Bozkırlının tanışması, kaynaşması sağlanıp, daha ilerisi kendi çocuklarımızın sağlıklı aile birliği kurmaları da sağlanmış olur.

Unutmayalım, Bozkır’ın altı ayı yaz, altı ayı kıştır yapılması gereken, yaz aylarında Festivallerle, yayla turizmi ile Akdeniz bölgesi Yörüklerin Bozkıra daha çok gelip gitmeleri sağlanarak Bozkırın bir turizm şehri olması için neler yapılabilir diye kafa yormamız gerektiğine inanıyorum.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.