Recent Comments

AYLARIN EFENDİSİ RAMAZAN


Bu yazıyı okurken oruç gecelerinin ziyneti teravih namazı kılıp ve sabahında inşallah oruçlu olacağız. Cümleye ayların efendisinin hayırlı ve kolay geçmesini dilerim. Son yıllarda Ramazan ayları ve dini bayram günleri Müslümanların yaşadığı beldeler bir Muharrem acısı yaşar, bir yaman musibetlerin başlarına yağdığını görmekteyiz. Bu musibetleri bir takım iktidarlarında katkısının olduğu unutulmamalıdır. Kafalarda bir takım vehimli ve hastalıklı bilgiler kafalara yer etmişse, mideler haramlarla doldurulmuşsa, şehvetlere kul hakları karıştırılmışsa, bunlardan oluşan bir topluma kaç gelen Ramazan ve Kadiri geceleri şifa olacaktır?

Adamın biri peygamberimize gelerek ticaretle uğraştığını söyledi. Kazandığı parasına haramlar karıştığını da ilave etti. Bu parayla hayır yapsam bana faydası olur mu diye sordu? Efendimiz” o paralarla yaptığın sevapların Allah yanında bir sineğin kanadı kadar bile değeri olmaz. Allah temiz olandan başkasını kabul etmez. “ buyurdu. Çok olan pis senin hoşuna gitse de, Yaratıcının yanında değeri olmaz.” Buyurdu. Tuttuğumuz oruçlar kötü alışkanlıklarımıza engel olduğu sürece bir manası olacaktır. Adamın birisi peygamberimize “bana tutunacağım ve beni günah işlemekten alı koyacak bir bilgi istedi. Cevaben “ rabbim Allah de! Sonra da dost doğru ol” buyurdu. Kendisi için korkacağım nedir dedi. Efendimiz kendi dilini eliyle tutarak, işte buna sahip olmandır. Buyurdu. Bu ayda en dikkat edilecek organımız.

Hz. Muhammet güllerin efendisi ise, ayların efendisi de Ramazan ve gecelerin efendisi ise, Kadir gecesidir. Ramazan çeşitli manalar içerir.1- Yaz sonunda güz mevsiminin evvelinde yağıp yeryüzünü temizleyen yağmur gibidir. Ramazan ayı da ehli imanı günahlardan yıkayıp kalpleri temizleyecektir. 2- Güneşin Ağustos ayında taşları hararetiyle çatlattığı gibi, yaz günü kumda yalın ayak yürüyenlerin ayakları yandığı gibi açlık susuzlukla ızdırap çeken oruçluların günahları yakılacaktır.3- kılıç ve bıçakları bileyerek keskinlettiği gibi, gönüllerin daha uyanık, imanların daha da tazeleyecektir. 4- Allah’ın 99 isminden birisi de Ramazandır. Allah’ın her ismi bir hastalığın ilacı ve şifasıdır. Peygamberimiz “ Ya rabbi bize Recep ve Şabanı mübarek kıl, bizi Ramazana ulaştır” duasını etmiştir. Şükür ki bu aya ulaştık. Bu ay için güllerin efendisi “Başlangıcı Rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennemden azattır” buyrulmuştur. Ayette” Arınmış olan ve Rabbinin adını anıp yakaranlar saadete erişecektir. Bunun içinde Oruç tutmak gerekir. İmsak ve iftar sözlerinin anlamını bilelim. Yüce Allah” sizden önce nice nesilleri yok ettik. Size vermediklerimi onlara vermiş, gökten bol bol yağmur yağdırmıştık Sonra da günahları nedeniyle helak ettik. Onların yerine başka bir kavim getirdik.” Buyurdu. Helak olanların davranışlarından uzak durmalıyız. Olanlar orta da.

Peygamberimize, arkadaşları kadınlar konusunda ne düşünürsünüz dedi? Onlardan biri eşimin kimseyle konuşmasını istemem dedi. Efendimiz de, ben senden kıskancım, Allah'ta benden kıskançtır.” Buyurdu. Bir hadiste” İnsanların yemeğe birbirlerini davet ettikleri gibi Müslüman memleketleri kâfirler tarafından bir birlerine pazarlanacak” buyurdu. Şimdi ki yaşadıklarımız bunun cevabıdır. Hz. Aişe'den efendimizi sordular. Validemiz uzun uzun ağladı. Sonra “ Onun her şeyi acayipti. Bir gece bana geldi, yatağıma girdi. “ Ya Ayşe bu gece bana izin verirsen, Rabbime ibadet edeyim. Bende Ya rasulullah senin yakınlığını severim, muradını da severim. Fakat sen izinlisin dedim. Kalktı abdest aldı, namaza durdu. Kuran okudu. Ve ağladı. Gözyaşlarının yeri ıslattığını gördüm dedi. Kadınlarımıza karşı bu olay bize örnek olmalıdır.

Fahrettin Razı “ Kalpler bir kere Allah bilgisiyle doldu mu? Bir başka bilgi aramaktan hicap duyarım dedi. “Müşrikler, Allah’a yaklaştırsın diye putlara tapıyordu. Acaba günümüzde bizler put yerine başka birilerini nasıl koyuyoruz? Bozuk bir toplumu düzeltmek, bozuk önderler eliyle gerekmez. Kuranda” her türlü örneği getirdik. Fakat insanlar nankörlükte ısrar ettiler” buyruldu.” “ öfkesini yenen insanların kusurlarını Allah affeder ve iyilik yapanları sever.

Allah emirleri karşısında varlıklar üçe ayrılır.1-Kayıtsız şartsız Allahın iradesine kabul edenler. Bunlar Melekler ve bazı insanlardır. 2- Allah’ın sünnetullahın'a karşı çıkanları temsil eden iblisler. Bazı insanlar başlarına gelen ölüm ve musibetler karşısında saçları yolup böğürlerini dövenlerde böyledir. 3- Allahın emir ve yasakları karşısında yorumlama ve öğrenme yoluyla uyanlardır. Bunlar insanlardır. Ramazanda aşk pazarlar kurulur. Bu pazarlar da gül alınır, gül satılır. Gül, gülle tartılır, canlar alınır ve satılır. “Allah, Müminlerin canlarını mallarını cennet karşılığında satın aldığını” bildirmiştir. Bu ayda İslam kardeşliğinin yaşanabilmesi için taassubun terk edilmesi gerekir. Kötülükleri önleyecek erdemliler olmazsa, kötülüğün yaygınlaştığı toplumlarda, ahlaki endişelere yer vermeyenler, zevklerinin peşine düşenler günaha gömülmüşlerdir.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.