Recent Comments

SAKIZ ORUCU BOZAR MI?


​Ramazan yarılandı bile, ömrü olana her şey bir an gibi gelip geçiyor. Nice Ramazanlara ulaşmak nasip etsin Rabbim… 

Malum Ramazan olunca televizyon programları gazetelerde ona göre yayına başladı. Konunun geyikleri bile yapıldı, sakız orucu bozar mı sorusunu bu yıl ilk kim sordu bilmiyorum ama epeyce muhabbeti oldu. Binlerce doları cebe indirip, izleyenlere fakirlik edebiyatı yapan hoca efendilere yüzlerce soru soruluyor, bazen denk geliyorum. Akla mantığa aykırı, cahilce soruları duyunca bu insanlar ne yapıyorlar demeden geçemiyorsunuz. Bir de hocaların aksini söylemesine rağmen, illa ki bir çıkış yolu arayanlar, hocaya yaptığı yanlışı onaylatmaya çalışanlar var ki programı yapan hocayı bile çileden çıkartıyorlar. Sakız orucu bozar mı, sigara orucu bozar mı, şöyle yapsam bozulur mu, böyle yapsam bozulur mu? Bir TV programlarında değil, eminim ki ilçemizdeki hocalarımıza bile bu tip sorular soruluyordur.

Ancak dikkat edin, hiç kimse şunları sormuyor. Komşumun bahçesine kendi bahçemin pisliklerini attım, komşumun hakkını gasp ettim, rahatsız ettim, dedikodu yaptım,  fitnelik düşündüm, iki arkadaşı birbirine düşürdüm, iki kişiyi küstürdüm, insanlar hakkında zanda bulundum, arkasından konuştum ve arkasından konuştuğum kişiyi görünce yüzüne güldüm hiçbir şey olmamış gibi sohbet ettim, bilmediğim halde biliyormuş gibi konuştum,  iftira attım, emin olmadığım halde eminmiş gibi herkesle paylaştım, hile yaptım, eksik tarttım, eksik ölçtüm, çaldım, habersizce aldım, küfrettim, kötü düşündüm, beddua ettim, hak yedim, hak etmediğimi aldım, torpil yaptırdım işe girdim, ağaç kestim,doğayı kirlettim,kediye köpeğe eziyet ettim, gereksiz avlandım, yetimin hakkını korumadım,gösteriş olsun diye göstere göstere zekat dağıttım v.s bunlar orucu bozar mı diye kimse sormuyor.

Çünkü orucu aç kalmak zannediyoruz, eline beline diline sahip olmak için oruç tutulacağını bilmiyoruz. Ağzından küfür eksik etmeyip, fitneyle fesatla meşgul olup, dedikodu kazanlarını kaynatma huyumuzdan vazgeçmek için oruç tutulduğunu bilmiyor muyuz bilmezden mi geliyoruz? Kim oruçlu kim değil hafiyeliğine soyunup dedikodusunu yaparken, kibir denen belanın içinde yüzdüğümüzü fark etmemiz için oruç tutulduğunu bilmiyor muyuz bilmezden mi geliyoruz?  Hırsın, kinin, nefretin hem insanlığa hem ruhumuza verdiği zararı görelim, anlayalım, vazgeçelim diye oruç tutulduğunu bilmiyor muyuz bilmezden mi geliyoruz?  

Bunları düşünmek yerine, sakız orucu bozar mı diye soruyoruz, duruma bakılırsa uzun yıllar da soracak gibiyiz.
Hayırlı Ramazanlar…

Filiz Kılınçel
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.