Recent Comments

ASLAN MUSATAFAM DA DERİNLİK BULAN BOZKIRLILIK


​Bozkır'da yaşayan Bozkırlılar için "Bozkırlılık" ne ifade ediyor bilemem ama, Bozkır dışında yaşayan Bozkırlılar için çok farklı bir duygudur, Bozkırlı olmak. 

Benim için delikanlılığımın geçtiği yer olarak daha bir değerlidir, Bozkırlı olmak. Gurbette "Aslan Mustafam" türküsünü duymak bir başka duygu kadar insana. Hareketli ritmiyle gümbür gümbür insanların oynadığı bir türkü olmanın çok daha ötesinde Bozkır insanının kültürünün adıdır, "Aslan Mustafam". 

Çok fazla abartmak istemiyorum; ancak, bu türkünün iki mısrası derin bir Bozkırlılığı içinde barındırmaktadır. Şu iki mısraya daha bir derinlikli bakarsanız, mutlaka bana hak vereceksiniz. Kenardan geçeyim yol sizin olsun, Ağular içeyim bal sizin olsun, Kenardan geçeyim yol sizin olsun. Bu mısra insana saygıyı, mütevaziliği, yiğitliği ifade etmektedir. Düşünün o heybetli Aslan Mustafa,"ben kenardan da giderim, yol sizin olsun" mertliğini, yiğitliğini ortaya koymaktadır. Ağular içeyim bal sizin olsun. Bu mısrada Bozkır insanının fedakarlığı, paylaşımcı olması ortaya konulmaktadır. Kendisi zehir içerken "bal sizin olsun" diyecek kadar fedekar. İşte insan budur, adamlık budur! Mertlik vurmak, kırmak değil; çapulculuk hiç değil! Efelik, inadına efendi; adam gibi adam olabilmektir.

 İşte benim Bozkırlılığım, Bozkır'a olan sevdamın esası budur. 

Ali DUTAL
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.