Recent Comments

Konya'nın çevre yolu yapımı neden uzadı?


​Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Konya'nın çevre yolu projesini, havalimanı eksikliğini gündeme getirdi. Kalaycı, Konya'nın diğer projeleriyle ilgili de konuşma yaptı.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı,
Plan ve Bütçe Komisyonunda  "Konya'nın Ulaştırma Projeleri " hakkında konuşma yaptı.

Kalaycı, kente devam eden projelere ilişkin bilgi istedi.

Mustafa Kalaycı şunları söyledi:

KONYA'YA ULAŞTIRMA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ŞART 

"13 ilde bölge müdürlüğünüz var. Ulaşım ağı, nakliyeci sayısı gibi birçok özellikler yönüyle önceliği olması gereken Konya'da niye yok, Konya'nın neyi eksiktir? Konya, nakliye sektöründe ülke genelinde ilk sıralardadır. 40'ın üzerinde yetki belgeleri ile SRC sınavları bölge müdürlüklerince düzenlenmektedir. Konya'nın Ankara Bölge Müdürlüğüne bağlı olması şoför esnafımızın zaman ve maddi kaybına neden olmaktadır. Bölge müdürlüğünün Konya'da kurulmasıyla 31 ilçemizle birlikte çevre iller de bundan faydalanacaktır. Velhasıl, Konya'ya ulaştırma bölge müdürlüğü şart. 

Konya merkezde sadece bir muayene istasyonu bulunması nedeniyle araçlarının vizesini yaptırmak isteyen Konyalılar büyük sıkıntı çekmektedir. Bir milletvekiliniz 1 Kasım seçimleri öncesi galericilerin huzurunda dönemin Ulaştırma Bakanı ile telefonla konuştuktan sonra, "Bakanımız hepinize selam söylüyor. Sağ olsun, kendileri inşallah 2'nci bir TÜVTÜRK istasyonunun 15 gün içinde inşaatına başlanabileceğini söyledi." demiştir. Bakanın selamını alalı 15 gün değil, tam 375 gün geçti ama ortada henüz ne muayene istasyonu var ne de inşaat. 

Sayın Başbakan soru önergeme cevaben 22 Aralık 2015 tarihinde TBMM'nde aynen şöyle dedi:

"2016'da tamamen faaliyete geçmesi için firmayla mutabakat sağlanmıştır, daha doğrusu 2016 içerisinde bitecektir." Bu sözlerin üzerinden de 11 aya yakın süre geçmiş ama Konya'da bir çalışma yok. Birçok il merkezinde birden fazla muayene istasyonu varken Konya neden bu kadar uğraştırılıyor? 3 merkez ilçemizde de istasyon bulunması için girişiminiz olacak mıdır? 

KONYA ÇEVRE YOLUNU DAHA KAÇ YIL BEKLEYECEĞİZ?

Birçok il, hatta ilçenin çevre yolu hızla yapılmıştır, yapılmaktadır. Konya çevre yolu bir türlü yapılmamıştır. Sadece 71 kilometresini programa alıp ihale ettiğinizi, 122 kilometrenin tamamını yatırım programına teklif ettiğinizi söylüyorsunuz. Üç yılda üçüncü köprüyü yaptınız ama on dört yılda Konya çevre yolunu yapamadınız. Bu iş niye bu kadar uzadı? Bu ne zaman bitecek? Konyalılar on yıllar daha mı bekleyecek? "71 kilometresini ihale ettik." diyorsunuz, o da trafiğin yoğun olduğu yer değil. "Diğer kısmı yatırım programına teklif ettik." dediniz, demek ki Konya daha uzun yıllar bu çevre yolunun bitmesin bekleyecek. 

KONYA METROSUNUN 2018'DE PROJESİ BİTECEK, İLK ETABI DEĞİL

Konyalıları çileden çıkaran ve çekilmez hâle gelen trafik sorununa çözüm getirmesi açısından metro projesi büyük önem arz ediyor. Önceki Başbakanımız Sayın Davutoğlu 24 Nisan 2015 tarihinde Konya'da metro projesi müjdesini vermiş ve ilk etabının 2018 yılında hizmete gireceğini açıklamış, projeyi de sanal ortamda da Konyalılara tanıtmıştır. Konya Metrosu proje ihalesinin yapıldığını söylediniz. Bir gecikme olmazsa proje 2018'in ortalarında bitecek. Yapım işi ne zaman bilmiyoruz. Konyalıya söylendiği gibi ilk etabının 2018 yılında bitmesi söz konusu değil. 

"AŞKIMIZ KONYA-BEYŞEHİR YOLU GİBİ OLSUN, HİÇ BİTMESİN"

Konya-Beyşehir bölünmüş yolu âşıkların dilinde, diyorlar ki: "Aşkımız Konya-Beyşehir duble yolu yapımı gibi olsun, hiç bitmesin." Uzun yıllar yapıldı yapılacak diye, son yıllarda da bitti, bitecek diye Beyşehirliler sürekli avutulmuştur. Ne zaman bitecek? Ayrıca Beyşehir-Antalya, Derebucak, Kesikbel, Taşağıl hattı, yöresel adıyla Gembos yolu son durumu nedir?

Uzun yıllardır konuşulan ve geçen yıl kamulaştırmaları başlayan Konya, Akören, Bozkır, Hadim, Taşkent üzeri Alanya transit ana yol projesinin başka bir güzergâha alındığı konuşulmaktadır. Bu projeden vaz mı geçilmiştir ya da Bozkır'ı görmeyecek şekilde güzergâh mı değiştirilmiştir? Eğer değiştirilmişse, gerekçesi nedir? Böyle bir değişiklik hem yol güzergâhını uzatırı hem de Bozkır'a büyük haksızlıktır.

BOZKIR-SEYDİŞEHİR YOLU DUBLE YOL PROGRAMINA ALINACAK MI?

Konya-Alanya bölünmüş yol çalışmaları hızla devam ediyor, bunu görüyoruz. Orada Sarıoğlan-Bozkır arasında bir 30 kilometre var, oranın da bölünmüş yol ağına alınması isabetli olacak. Yine, Bozkır-Seydişehir yolunun bölünmüş yol yapılması yönünde talep var, ne zaman programa alınacağını hemşehrilerim bekliyor. 

KONYA 2035'TEN ÖNCE OTOYOL PROJELERİ İLE TANIŞMALI

Otoyollarla ilgili hatırlarsınız, 2009 yılında şûrada 12 proje kabul edilmişti, sonra 15'e çıktı. Sayın Başbakanımıza demiştim ki: "haritayı önünüze alın, 15 tane çizik atın, Konya'ya değdirmeden atabilirseniz tebrik edeceğim, takdir edeceğim." Maalesef otoyol projeleri içerisinde Konya yok. 2035 demişti Binali Bey, onun daha öne alınması talebimiz var. Özellikle, yoğun trafik olan Konya-Ankara ve Afyon-Akşehir-Konya-Ereğli güzergâhlarının otoyol kapasiteleri var. Bunların 2035 değil de daha önce yapılması gerekmekte, bunu programa almayı düşünüyor musunuz? 

KONYA SİVİL HAVALİMANI İSTİYOR

Hükûmet müjdeler veriyor, birçok il ve ilçeye havalimanları yapılmış ve yapılıyor. Yeni havalimanı her yerde var ama Konya'ya gelince maalesef yok, neden? On dört yıldır görmeseniz de, Konya'nın birçok ilden daha öncelikli olarak sivil havalimanına ihtiyacı olduğu açıktır. Hele ki 15 Temmuz melun darbe girişiminde yaşananlar bunun önemini daha da net göstermiştir. Sayın Başbakan "Mürted Hava Üssü'nü kapatın" diyor da, neden Konya'daki hava üssüyle ilgili bir şey demiyor? 

Mevcut havaalanında özellikle kışın buz, kâr, sis gibi nedenlerle sıkça karşılaşılan uçuş iptalleri ve rötarlar, kargo terminali olmaması ve askeri amaçlı kullanımla ilgili yaşanan sorunların yanı sıra, coğrafi konumu, nüfusu, sanayi ve ihracat kapasitesi, turizm potansiyeli, yoğun gurbetçi varlığı, her geçen yıl artan yolcu talebi Konya'nın uluslararası nitelikte sivil bir havalimanını hak ettiğini ortaya koymaktadır. 

KONYA-TAHRAN SEFERLERİ İÇİN BİR MÜJDENİZ OLACAK MI? 

Mayıs ayında başlayacağı duyurulan Konya-Tahran seferleri daha başlamadan iptal edilmiştir. Oysa neler neler söylenmişti "Konya'da ilk defa uluslararası tarifeli seferler başlıyor." "Seferler haftada 2 kez olacak." "Hazreti Mevlana ile Şems Hazretleri de bir kez daha buluşmuş oluyor" gibi günlerce propagandası da yapılmıştı. Türk Hava Yollarının Konya-Tahran uçak seferleri neden iptal edilmiştir? 

Konya-Kayacık Lojistik Merkezi işi muammaya dönüştü. On yıl önce ilk açıklanan yerlerden biriydi ama birçok yerde tamamlandı ama hâlâ Konya lafını ediyor. İhalesi yapıldı diye sevinmiştik, ihale de iptal edildi ve bir açıklama da yok. Lojistik merkezi yapım ihalesine çıkılacak mıdır, ne zaman çıkılacaktır? Konyalı bu merkezin hizmete açıldığı günleri ne zaman görebilecektir? Ayrıca, ilk etapta 634 bin m2 olarak planlanan lojistik merkezi alanının 1 milyon m2'ye çıkarılmasının gerekçesi nedir? 

DEMİRYOLU YATIRIMLARINA HIZ VERİLMELİ

Konyalı sanayici ve ihracatçımız için limanlara hızla ulaşımı çok büyük önem arz ediyor. Konya-Karaman-Mersin projemiz yürüyor ama daha kısa sürede bitirilmesiyle ilgili çalışmalar var mı? Konya-Antalya ve Konya-Kayseri-Nevşehir-Kapadokya bölgesini de içine alacak, özellikle de inanç turizmi açısından önemli katkı sağlayacak demiryolu projesini daha öne çekmek mümkün değil midir?" - Konhaber
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.