Recent Comments

BOZKIRLI DOKTOR AHMET KOYUNCU KİMDİR



( D.5 Mayıs 1922 Kayapınar/Bozkır,  Ö. 6 Haziran 2002 Bursa)

1922 senesinde Bozkır'ın Kayapınar köyünde  doğmuştur.Babası Kayapınar lı Hacı Hüseyin  Ağanın oğlu HACI ABDULLAH KOYUNCU ( Hacı Hüseyin Ağanın hanımı  HOCAKÖYLÜ Alaiyye Şeyhi ABDÜLHALİM Kızı SIDDIKA Hanımdır)

İstanbul  Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduktan sonra bir süre BOZKIR da serbest Doktorluk yapmış, Cuma günü  muayene parası almadığını, (Çay boyunda Memduh'un dükkânın dan  taaa tahta köprüye  kadar muayene olmak isteyenler kuyruk olurdu) diye Bozkır'ın  yaşlıları hala anlatırlar.

 15 EKİM 1950'de yapılan mahalli seçimlerde Bozkır Belediye Başkanı  seçilmiştir. (15 EKİM 1950+ 02 MAYIS 1954 Dönemi.)

 2 MAYIS 1954 de yapılan seçimlerde ( 10'uncu dönem) ve 27 EKİM  1957 seçimlerinde (11'inci dönem) DEMOKRAT PARTİ'DEN Konya Milletvekili  seçilmiştir.

Milletvekilliği süresince SAĞLIK VE SOSYAL YARDIM KOMİSYONU  Üyeliği de yapmıştır.

BOZKIR Belediye Başkanlığı  döneminde , Bozkır  Kaymakamı Kemalettin GAZEZOĞLU , Belediye Reis Vekili Mehmet Şakir KARAKAŞ, Musa YILMAZ, Sadreddin ÖZERDEM hoca dan oluşan  bir  heyet ile Başbakan ADNAN MENDERES'İ ziyaret ederek Merhum  MENDERES'in ( Bozkır  benim dedemin memleketidir , BOZKIR için ne lazım ise yerine getiriniz) talimatını ilgili bakanlara vermesi üzerine şu hizmetleri Belediye Başkanlığı  süresinde  yapmıştır.

- Bozkır merkez ve Belkuyu da Çarşamba kanalı  üzerine Elektrik Santrali yaparak ilçe  merkezi ve Belkuyu civarındaki elektrik verilmesini sağlamıştır.
- 1952' de Bozkır ilçe merkezine Göksu santralinden elektrik getirmiştir.
- Bozkır ın Konya ya ulaşımı  zor şartlarda Fart, pınarcık,  Karacaardıç  köprüsü,  mavi boğaz  ve apa üzerinden sağlanırken  35 km Bozkır  Sarıoğlan arası  Şose yolun yapılması , ulaşıma  açılması.
- Bozkır 'a kaynaktan içme suyu sağlanmıştır.
- Bozkır 'a ortaokul açılması ve Cumhuriyet ilkokulu'nun binası yapılmıştır.
- 1940 lı yıllarda el emeği ile açılan  Bozkır +Hadim ve Bozkır +Seydişehiŕ arası şose yolunu iyileştirilmesi.
- Şimdiki demiŕ köprünün demir ve malzemelerinin temin edilmesi.

27 mayıs 1960 darbesinde  diğer  Demokrat Partili milletvekilleri ile birlikte tevkif edilerek sözde Yüksek adalet divanınca yargılanmıştır. Arkadaşları ve özellikle Demokrat  parti  Konya milletvekili Mustafa RUNYUN ile darbeci ve cuntacıların  işkencelerine maruz kalmıştır.

Yassıada ve Kayseri Cezaevinde hapis yatmıştır.

Tahliye olduktan sonra kısa bir süre yaşamını  Bozkır da sürdürmüş, İş güvenliği  Müfettişliğine atanmış ve bu görevini Samsun, İzmir ve Bursa da sürdürmüş. Emekli  olduktan sonra BURSA ya yerleşmiş ve emekliliğinden sonra bir süre  özel bir deterjan  fabrikasında İşyeri Hekimliği  yapmıştır.

İlk evliliğini Suzan hanım ile yapmış ve Mine isminde biŕ kızı vardır.  İkinci evliliğini Öğretmen hanım ile yapmış bu evliliğinden Onur isminde oğlu vardır. Ikiside hayattadır.

 6 HAZİRAN 2002 senesin de Bursa'da vefat etmiş ve KENT MEZARLIĞINA  Defnedilmiştir.

 ALLAH RAHMET EYLESİN
MEKÂNI CENNET OLSUN İNŞALLAH.

KAYNAK KİŞİLER:
- Ali Kemal KARAKAŞ, Bozkır  Eski Milli Eğitim Müdürü
- Ahmet Ergün,  kardeşi Veli Koyuncu'nun damadı.
- Enver Fatih KARAKOÇ, Bursa Büyükşehir Belediyesi  Sosyal Hizmetler ve Zabıta eski Daire Başkanı,  (Mezar taşı kitabesini ve resmini bize göndermiştir.)
- Mehmet OĞUZ ( TBMM arşivinden Resmini ve özgeçmiş ini temin ederek bize göndermiştir)
- Nuri Koyuncu, yeğeni
- Ziya Kuz

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
  1. Allah rahmet eylesin. Bozkır'da bir izi bulunanların bu şekilde haberleştirilmesi memnuniyet verici. Umarım devamı gelir.

    YanıtlaSil