Recent Comments

Bozkır Kaymakamı Deniz, Şehid Kaymakam Demirasaf'ın ailesine ulaştı.

Yeni Bozkır Kaymakamı Ahmet Berkay Deniz, Milli Mücadele Şehidi Kaymakam'ın nadide fotoğraflarına ulaştı

Konya’nın Bozkır ilçesine yeni atanan Kaymakam Ahmet Berkay Deniz, 1919’da Bozkır Hükümet Konağı’nı savunurken şehit düşen Kaymakam Demir Asaf Bey’in torununun oğluna ulaştı. İzmir’de yaşayan Demir Asaf Bey’in torununun oğlu Ozan Batu’dan şehit kaymakamın bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış nadide fotoğraflarını temin eden Kaymakam Deniz, fotoğrafları tablo yaptırıp makama astı.


ŞEHİT KAYMAKAMIN ADI MAHALLE VE CADDEDE YAŞIYOR

Bozkır'daki görevine 24 Ağustos 2022’de başlayan Kaymakam Ahmet Berkay Deniz, ilçenin en büyük mahallesine ve hükümet konağının bulunduğu ilçenin en önemli caddesine adı verilen Demir Asaf Bey’in kim olduğunu araştırdı.


36 YAŞINDA ŞEHİT DÜŞTÜ

Kaymakam Deniz, “Göreve başladığım zaman, kim bu Demir Asaf, diye sordum ve bir araştırma yaptım. 1919 yılında İngilizlerin milli mücadeleye karşı kışkırttıkları eşkıyalar tarafından hükümet konağını basmaya geldiklerinde onlara, burası devlettir, namustur, burayı ele geçiremezsiniz, burayı vermeyiz, diyerek mavzerini alıp eşkıyalarla çatışmış. Hükümet Konağı’nı savunurken yanındakilerle birlikte şehit düşmüş. Kendisi Selanik Türklerinden. Mustafa Kemal’in de silah arkadaşlarından. 36 yaşında şehit düşüyor. Türk İdare Tarihinde Şehit Kaymakamlar Kitabı’nda ismi var da fotoğrafı yok. TBMM ailesine maaş bağlamış. Kayıtlarda Bozkır Kaymakamı olarak geçiyor” bilgisini paylaştı.


GÜN YÜZÜNE ÇIKMAMIŞ İKİ FOTOĞRAF

Demir Asaf Bey’in yaşayan aile efradının bulunması için detaylı bir araştırma yaptıran Kaymakam Deniz, İzmir’de yaşayan torununun oğluna ulaştı. 

Kaymakam Deniz, şöyle devam etti: “Torununun oğlu Ozan Batu’yla sohbet ettik, çok memnun oldu. Demir Asaf, anneannesinin babası oluyormuş. Kendisine, Demir Asaf Bey’in elimizde sadece bir fotoğrafı var, aile albümünüzden göndereceğiniz fotoğraf var mı diye sordum. Ben size dedemin iki eski fotoğrafını göndereyim dedi. Gönderdi. Yayınlamamızın da bir mahzur olmayacağını söyledi. Böylesi tarihi bir şahsiyetin günümüzde yeniden hatırlanması, unutulmuş kahramanların yeniden gün yüzüne çıkartılması adına çok büyük mutluluk ve onur duyarım, dedi. Bugüne kadar hiçbir kaymakam aramadı, sizin vesilenizle geç de kalınmış olsa dedemin hatırlanması beni çok mutlu etti, dedi.


”ÇERÇEVELETİP MAKAMA ASTI

Şehit kaymakamın gelen iki fotoğrafını da tablo yaptırıp kaymakam makam odasına asan Deniz, “Şimdi o iki nadide fotoğraf makam odamızı süslüyor. Baktıkça bu vatan için şehit düşenleri hatırlıyorum” ifadesini kullandı.



MEZAR TAŞINA 'KAYMAKAM' YAZDIRACAK

Demir Asaf Bey’in Bozkır Şehitliği’nde bulunan mezarını da ziyaret eden Kaymakam Deniz, mezar taşına ‘kaymakam’ ifadesini de ekleteceğini belirtti. Deniz ayrıca, sancağı olan tek ilçe olan Bozkır’ın Rumi 1312 Miladi 1896 tarihli sancağının tıpkısını yaptırıp makamda sergileyeceğini de kaydetti.

KAYMAKAM DENİZ'E BOZKIR'IN TARİHİNE IŞIK TUTTUĞU İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. 

Bir kaç sene öncesinde her bozkırlının ismini bildiği ancak kendisini bilmediğimiz görmediğimiz Kaymakam Demirasaf'ın ilk askerlik fotoğrafına ulaşıp sitemizde yayınlamıştık. 


Bugün ilçemizde yakın zamanda göreve başlayan kaymakam Deniz, İlçemiz tarihinde önemli bir yere sahip Şehit Demirasaf'ın tarihi vesikalarına ulaşıp, Şehit Kaymakamın ailesi ile de gönül köprüsü kurmuştur.

Sırıstat Haber Merkezi olarak Bozkır'ın tarihine ışık tuttuğu için Bozkır Kaymakamımız Ahmet Berkay Deniz'e teşekkür ederiz. 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.